10 ötlet arra, hogyan szerezz új barátokat

Vannak az életünknek olyan pontjai, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj, és végtelenül magányosnak érezzük magunkat. Ilyenkor lenne nagy szükségünk a jó barátokra. Akik eltűntek, elkoptak, elhagytak minket. Számtalan kliensem kérdezi, lehetséges-e egyáltalán barátokat találni felnőttként. És ha igen, hogyan? Természetesen lehetséges, de ezért erőfeszítéseket kell tenni.

 

Miért nem megy?

Gyerekként sokkal könnyebb volt. Több volt az időnk, a nap nagy részében kortársakkal voltunk összezárva, és muszáj volt velük kommunikálni. Felnőttként már sokkal-sokkal kevesebb időnk van a barátainkra. Fontosabb a munka, a család, a gyerekek, és a barátok kerülnek a sor végére. Márpedig ha nem fektetünk időt, energiát a kapcsolataink ápolásába, azok elsorvadnak. Így aztán nagyon sokan találják magukat egyedül egy válás, szakítás után.

Persze az is lehet, hogy valaki másik városba költözik, és teljesen egyedül kell boldogulnia egy idegen világban. Ha ráadásul soha nem is ment neki igazán a barátkozás, még nehezebb helyzetben van.

Pedig a barátokra óriási szükségünk van. A kutatások szerint a magány, a társaság hiánya legalább annyira károsítja az egészséget mint a túlsúly vagy ha naponta elfüstölnél 15 szál cigarettát.

Új barátokat találni soha nem késő, legfeljebb felnőttként kicsit több energiát kell befektetni. Meg kell találni azt a közeget, ahol ismeretlen, de feltehetően hasonló érdeklődésű emberekkel találkozunk, és ki kell mozdulni a komfortzónánkból. Ha csak lusták vagyunk, akkor ez mindössze annyit jelent, hogy fel kell emelnünk a fenekünket a kanapéról. Ha viszont világéletünkben félénkek, akkor ezt kell legyőznünk.

Lássuk tehát az ötleteket!

1.Készíts egy listát a hobbijaidról!

Mit szeretsz csinálni? Mi az, amit mindig is szerettél volna kipróbálni, de soha nem merted, vagy nem volt rá időt? Mi az, amit szeretnél tanulni? Nézz utána a lehetőségeknek, hol lehet ezeket a dolgokat kipróbálni!

2. Művelődési és közösségi házak

Minden településen, kerületben vannak művelődési házak, könyvtárak, ahol érdekes programokkal várják a látogatókat. Készíts egy listát arról, hogy a környékeden lévő intézmények milyen programokat kínálnak, és mi az, amire szívesen elmennél!

3. Önismereti tanfolyamok

Ma már bárhová mész, szembe fog jönni valamilyen önismereti tanfolyam, konfliktuskezelő tréning, társkereső workshop, pszichodráma, táncterápia. Millió lehetőség közül válogathatsz. Ráadásul az önismereti csoportokban rövid idő alatt olyan mélységben ismerhetsz meg másokat, ahogy sehol máshol. Ezekben a csoportokban az is hamar ki fog derülni, hogy a problémáiddal nem vagy egyedül.

4. Szakmai rendezvények, tanfolyamok, nyelviskolák

Ha szívesen jársz előadásokra, tanulsz új dolgokat, erre is számos lehetőséged van. Gondold végig, hogy mi az a téma, amiről több mindent szeretnél megtudni! Érdekel a pszichológia és a párkapcsolat? Vagy inkább szappant készítenél, főzni tanulnál? Szívesen megtanulnál egy nyelvet? Millió érdekes dolog van a világban, ami arra vár, hogy felfedezd. Ezeken a tanfolyamokon hozzád hasonló érdeklődésű emberek lesznek, akikkel a téma miatt könnyen elkezdhetsz beszélgetni.

5. Táncolj!

Nem, nem minden esetben kell hozzá társat vinned. Sőt, a legtöbb tánciskolában párcserével oktatnak. Tanulhatsz balettozni (van kezdő felnőtteknek szóló tanfolyam), hastáncolni, salsázni, tangózni, beiratkozhatsz társastánc-tanfolyamra. Ha elég sokat gyakorolsz, és kialakul egy jó kis csoport, akkor pedig mehetsz velük hétvégenként bulizni is.

6. Sportolj, kirándulj!

Edzőteremben  is lehet ismerkedni. Ha pedig valami különleges sportot űzöl, ahol csapatban dolgoztok, még könnyebb a barátkozás. Számtalan kirándulóklub is létezik, ahol szeretettel várnak idegeneket is. Séta, gyaloglás közben nagyon könnyű beszédbe elegyedni a túratársakkal.

7. Önkénteskedj!

Rengeteg jótékonysági szervezet várja az önkénteseket. Kedvedre válogathatsz. Mit szeretnél csinálni? Beteg gyerekeket vagy időseket látogatni? Szívesen foglalkozol hajléktalanokkal, szociálisan rászorulókkal? Esetleg fogyatékkal élőkkel? Vagy inkább állatmenhelyen segítesz? Közös tevékenység közben óhatatlanul kapcsolatba fogsz kerülni másokkal, és könnyen lehet, hogy barátokat is találsz közöttük.

8. Online tér

A közösségi média megjelenésével végképp kitágultak a lehetőségek. Ha nincs kedved kimozdulni egy esős délutánon vagy estén, az is elég, ha egy facebook csoportban beszélgetni kezdesz másokkal. Keress az érdeklődési körödnek megfelelő csoportot, lépj be, és kezd el beszélgetni! Akár te is feldobhatsz egy téged érdeklő témát.

9. Legyél nyitott!

A közös programok sajnos csak akkor hoznak új barátságokat, ha nyitottak vagyunk. Ha szóba merünk/tudunk állni idegenekkel, ha képesek vagyunk fesztelenül csacsogni. Attól hogy minden héten kétszer közösen járok valakivel edzésre, még nem lesz a barátom. Oda kell mennem, és rendszeresen beszélgetni kell vele. Sokaknak már ez sem könnyű. Az igazán nehéz lépés azonban az, amikor elhívjuk az illetőt a szokásostól eltérő programra. Ha például együtt salsázunk, akkor elmehetünk együtt kávézni, és lehetőségünk lesz tovább mélyíteni a barátságunkat.

Persze, előfordulhat, hogy a másik, elfoglalt ember, vagy épp nincs kedve velünk barátkozni. Megesik. Akkor lépj tovább, és keress mást! A világ tele van magányos, egyedülálló emberekkel, akik ugyanúgy vágynak társra, társaságra mint te. A többség nagyon hálás mindenféle kezdeményezésért. Én például mindig is megtiszteltetésnek vettem, ha valaki engem választott barátjának.

10. Találkozzatok rendszeresen!

Egy barátság akkor tud elmélyülni, ha rendszeressé teszitek a találkozásokat. Minél többet vagytok együtt, minél több mindent osztotok meg egymással, annál szorosabbá válik a kapcsolatotok. A pszichológusok szerint legalább 6-8 rendszeres találkozásra van szükség ahhoz, hogy valakit a barátodnak nevezhess.

Ha most azt mondod, hogy új barátot találni nehéz, fárasztó és munkaigényes dolog, akkor azt mondom, igazad van. Ki kell lépni a komfortzónádból, idegen helyekre kell menned idegen emberek közé, és meg is kell szólítanod őket. Rendszeresen rá kell szánnod az idődet arra, hogy találkozz azzal a néhány emberrel, akiről azt gondolod, hogy idővel a barátod lehet. Ez a munka része.

A nyereség viszont – azt gondolom – meghaladja a befektetett „költségeket”. Lesz kivel buliba menni, lesz kit felhívni, ha padlón vagy, lesz egy váll, amelyiken sírhatsz, és lesznek emberek, akikkel betegre röhögheted magadat. Szerintem megéri.

Nézd meg, hogyan segíthetek neked kilépni a komfortzónádból!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük