10 ötlet, hogyan éld túl a szakítás

A szakítás olyan fájdalommal jár, mintha gyászolnál. És amíg az özvegyeket tapintattal, megértéssel veszik körül, tőled elvárják, hogy teljes gőzzel koncentrálj a napi feladataidra, sőt ha lehet, holnap már másik társsal legyél boldog. Csakhogy ez nem így működik.

 

szakításA szakítás, válás után felépülni gyászmunka. Végig kell szenvedni minden egyes stációt, mert ha nem teszed, elakadsz a folyamatban, és ennek akár évek múlva láthatod a testi-lelki következményeit különböző tünetek formájában.

 

Sajnos a szakítást elszenvedő embert a környezete a kezdeti pár hetes támogatás után arra kezdi biztatni, hogy lépjen tovább, kezdjen új életet, keressen új társat. Nem igen képesek a szenvedő, esetleg depresszióba sodródó magányos embert empatikusan támogatni. Vagyis az amúgy is egyedül lévő nő/férfi még inkább magányossá válik, és a saját hajánál fogva kell kihúznia magát a gödörből. Íme néhány ötlet, mit tehetsz.

 

1. Adj időt magadnak!

Ne menj bele azonnal új kapcsolatba, amíg fel nem dolgoztad az előzőt! Adj időt magadnak a fájdalomra! Tudom, hogy a fájdalomcsillapítók korát éljük, amikor erre nincs idő, de ha azonnal csillapítani akarod a magányodat, fájdalmadat, dühödet, akkor semmit nem tanulsz az előző kapcsolatban elkövetett hibáidból. (Mert ugye az evidens, hogy nem azért hagyott el a párod, mert nem bírta elviselni, hogy olyan tökéletes vagy?)

Hogy mennyi idő kell? Egyénfüggő, de egy gyászfolyamat fél-egy évig tart.

 

2. Sírj és dühöngj!

Engedd szabadon a fájdalmadat, és ne ítéld el magadat emiatt. Ettől még nem leszel picsogó kislány. Nyugodtan legyél szomorú, csalódott és dühös. Nem lehet leválasztani magunkról a rossz érzéseket úgy, hogy azzal ne zárnánk ki egyúttal a pozitívakat is. Ha elfojtod a szomorúságod, elvágod magad az örömtől is. Szóval elő papírzsepivel!

 

3. Ne kínozd se magad, se az exet!

A fájdalmadat azonban nem érdemes fokozni se. Ne most hallgasd meg az össze rá emlékeztető számot, és ne hallgass szakítós dalokat se! Sőt érdemes az összes exre emlékeztető tárgyat egy nagy dobozba belepakolni, és a szekrény mélyére süllyeszteni.

Az exet se kínozd semmilyen formában. Ne keresd, ne nézegesd a facebook oldalát! A múlt halott, nem piszkáljuk.

 

4. Tombold ki a dühödet!

Amíg feszít a düh, mert elhagytak, megcsaltak, addig keress utat, amelyen keresztül kieresztheted a gőzt. Az ex kocsiját megrongálni, a munkahelyén jelenetet rendezni nem a megfelelő forma! A mozgás viszont sokat segíthet. Keress olyan elfoglaltságot, amibe bele tudod ölni a dühödet. Például valamilyen küzdősportot, női boxot. Nekem egy időben a NIA is sokat segített.

 

napló45. Írj naplót!

A düh kiadásában és a kapcsolat feldolgozásában is rengeteget segíthet az önműködő írás. Vegyél egy szép füzetet, tollat, és minden nap szánj rá fél órát, hogy leírod azt, ami eszedbe jut. Ne gondolkodj, csak írj! Lehet bármilyen csúnya, a papír elbírja. A lényeg, hogy add ki magadból, ami fáj. Szigorúan fél óra. Ez arra is jó, hogy amint letelt az idő, elrakod a naplódat, és a nap további részében mással foglalkozol. Ha felbukkannak önkínzó gondolatok, tedd el őket a naplóírás idejére. (Ne blogot írj, mert ott kontrollálod a gondolataidat, ráadásul nem biztos, hogy nyilvánossá kell tenned a kapcsolatotok minden egyes részletét.)

 

6. Köszönj el tőle!

Az elköszönésben, a kapcsolat lezárásban nagyon sokat segíthet, ha vizuálisan elköszönsz egykori szerelmedtől. Hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy a volt társaddal egy útelágazáshoz értetek. Innentől kezdve külön utakon kell továbbhaladnotok. Búcsúzz el tőle szeretettel, öleld át, és köszönd meg neki az együtt töltött időt, majd hagyd elmenni. Nézz utána, amint távolodik, majd eltűnik. Tudatosítsd magadban, hogy az út, amely előtted áll, új helyekre, új emberek közé visz, ahol új élmények várnak rád. Ha szükséges, többször is képzeld magad elé ezt a képet, amíg úgy érzed, hogy megkönnyebbülsz.

 

7. Napi egy öröm

A szomorúság leküzdéséhez egy nagyon tudatos módszert javaslok. Írj össze harminc olyan dolgot, ami boldoggá tesz, és oszd be, hogy ebből melyik nap, melyiket fogod megvalósítani. Fontos, hogy olyan dolgokat válassz, amelyekről magad tudsz gondoskodni. Nem kell, hogy nagy dolgok legyenek. Sétálhatsz egy parkban, beülhetsz a kedvenc sütiződbe, vehetsz magadnak egy szép füzetet. Bármi, ami aznap örömöt visz az életedbe. A lényeg, hogy tervezd el minden napra, és tedd is meg!

 

8. Hálanapló

Sokaktól idegen a hálanapló gondolata, pedig ez az egyik leghatásosabb boldogságfokozó gyakorlat. A dühöngő naplód másik felében vezetheted. Csak annyi a dolgod, hogy írj össze naponta 3 olyan dolgot, amiért hálás vagy. Egy ölelés, egy mosoly, hogy sütött a Nap. Lehetsz hálás magadnak is: például hogy következetesen végigviszed a fenti tervet.

 

9. Menj társaságba!

Tudom, hogy semmi kedved hozzá. Tudom, hogy begubózva nézni a szerelmes filmeket egy csomag papírzsepi és egy nagy adag jégkrém társaságban sokkal vonzóbb alternatíva. A szakítás utáni első hetekben még rendben is van, de pár hét után már kényszerítsd magad arra, hogy kimozdulj, és találkozz legalább a barátaiddal, rokonaiddal.

 

10. Tűzz ki új célokat!

Ha következetesen végigvitted a fenti terveket, akkor fél év múlva már elég jól leszel ahhoz, hogy új célokat tűzzél ki magadnak. Belevághatsz például egy új hobbiba, ahol esetleg új barátokat, esetleg társat is találsz.

 

Ha figyelmesen végigolvastad a fenti ötleteket, akkor talán feltűnt, hogy a javaslatok többsége azt a célt szolgálja, hogy tegyél magadért valamit. Ne másokra várj, hogy felvidítsanak! A saját érzéseidért, jól-létedért te vagy a felelős.

Ha elakadtál a szakítás feldolgozásában, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

Kövess a facebookon is, és akkor biztosan nem maradsz le egyetlen új bejegyzésről sem!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük