10 tanács a boldog párkapcsolathoz

Van néhány általános érvényű tanács, amely hozzásegíthet minket egy boldog párkapcsolathoz. Nem szentírás, de megfontolásra érdemes. És ami nagyon fontos: ne a pároddal akard betartatni, hanem te törekedj arra, hogy eszerint élj!

 

1. Kevesebb kritika, több elismerés!

 

Bánj csínján a kritikával! Ha valami nem tetszik abban, ahogy a partnered viselkedik, ne címkézd a párodat („mert te egy önző disznó vagy!”), hanem próbáld tárgyilagosan megnevezni a neked nem tetsző viselkedést („amikor meccset nézel, miközben én takarítok”), és kérd meg arra, hogy változtasson (Kérlek, hogy szombatonként nyírd le a füvet!).

 

2. Kevesebb nem, több igen

 

Amikor csak lehetséges, mondjál igent a társad kérésére. Ez nem azt jelenti, hogy „bólogatójánossá” kell válnod, csak azt, hogy ne mondj mindig mindenre csípőből nemet. Az automatikus nemek keserűséget és neheztelést váltanak ki a másikból. Ha még sincs kedved megtenni azt, amit kér tőled, akkor azt alaposan indokold meg.

 

3. Sok-sok elismerés

 

Minden lehetséges alkalommal mutasd ki az elismerésedet! Ez a kapcsolat üzemanyaga. Úgy vagyunk összerakva, hogy vágyunk arra, hogy a hozzánk közel állók elfogadjanak, elismerjenek minket. Ha szeretnél harmonikus kapcsolatban élni a társaddal, tedd meg neki azt a szívességet, hogy a lehető legtöbb alkalommal kimutatod, hogy mennyire értékeled azt, amit tesz. Sajnos az emberek többsége csöndben tudomásul veszi, ha jól mennek a dolgok, de mihelyt valami nem tetszik nekik, azonnal panaszkodni, kritizálni kezdenek.

 

4. Ne adj kéretlen tanácsot!

 

A legtöbb embert ez nagyon zavarja. Egyrészt mert nem kérték, másrészt mert a tanácsadó okosabbnak, tapasztaltabbnak tűnik fel, míg aki a tanácsot kapja, kicsinek, bénának és tehetségtelennek éli meg magát. Inkább kérdezd meg a másikat, hogy érdekli-e a véleményed. Ha nemet mond, akkor tartsd meg magadnak!

 

5. Ne próbálj gondolatolvasó lenni!

 

Hacsak nem végeztél a Roxfortban varázslótanoncként, nincs ilyen képességed, bármennyire is szeretnéd ezt hinni. Durva hiba jobban tudni a másiknál, hogy ő mit gondol, érez, és eszerint reagálni. Gondolj a klasszikus viccre a nyuszikával és a fűnyíróval. (Nyuszika kölcsön akarja kérni a medvétől a fűnyírót, de menet közben meggyőzi magát, hogy a medve úgysem adja oda. A medvéhez már úgy nyit be, hogy B. meg Medve a fűnyíród!)

 

6. Ne hánytorgasd fel a múltat!

 

Ha a múltbéli sérelmeiden rugózol, magadnak keresed a bajt. Kevés dolog teremt nagyobb távolságot két ember között, mint ha valaki egy vitában öt évre visszamenőleg felsorolja a sérelmeit, és hogy te mikor, mit tettél rosszul. A múlt halott, ne piszkáld! A kellemes emlékek viszont annál inkább jöhetnek!

 

7. Ne légy minidiktátor!

 

A minidiktátor örökké parancsol, utasít, irányít. Szabályokat hoz, rendet tart, utasításokat osztogat, majd szankcionál. Ki szeretne ilyen ember mellett élni? A legpofátlanabb arrogancia, amikor valaki megmondja a tutit. A történelem során a legtöbb diktátor csúnya véget ért.

 

8. Ne tűrd, ha bántanak!

 

Ártalmas keresztény hiedelem, hogy a rosszért kedvességgel, nagyvonalúsággal fizess. Ezzel csak mentesíted a másikat a felelősségvállalás alól, és arra biztatod, hogy folytassa a bántó viselkedést. Tulajdonképpen megjutalmazod a rossz modoráért. Miért is változtatna bármit, ha úgyis mindent eltűrsz? Ez a bántalmazó kapcsolat előszobája.

 

9. Minőségi idő megfelelő mennyiségben

 

Tudatosan törekedj arra, hogy elegendő időt töltsetek együtt kettesben, amikor beszélgethettek, sétálhattok, jól érezhetitek magatokat. Próbálj legalább heti egy estét kettesben tölteni a pároddal. Írd be a naptáradba, és legyen szent az időpont!

 

10. Ne beszéld ki a háta mögött!

 

Még akkor se, ha biztos vagy benne, hogy nem jut el hozzá. Nagyon fontos, hogy a kapcsolaton belül keletkezett konfliktusokat a kapcsolaton belül tisztázzátok. Ha a pároddal van bajod, ne a barátnőddel vagy az anyukáddal beszéld meg. Velük már így is elég mély a kapcsolatod, inkább a pároddal rendezd a viszonyt!

 

Végezetül még egyszer megismétlem, amit már az elején is leszögeztem. Ne lobogtasd ezt a papírt a párodnak „látod, így kellene viselkedned” felkiáltással, hanem kezdd magadon! Ha te változtatsz a viselkedéseden, a párod óhatatlanul változni fog. Ha másként kezdesz cselekedni, ő kénytelen lesz máshogy reagálni. Mindegy melyik tanáccsal indítasz, csak állj neki!

KATTINTS A LINKRE!

Ha már tudod, hol vannak a gyenge pontjaid, gyere el párkapcsolati coachingra, ahol rá tudunk nézni az elakadásaidra.

Ha inkább előadást hallgatnál, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete videóit!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük