10 tipp az egészséges párkapcsolatért

Sokan azt gondolják, hogy ha találtak végre egy társat, akkor nyugodtan és elégedetten hátradőlhetnek, mert ez most már örökké így marad. Sajnos ez nem így van. A konfliktusok vagy éppen az unalom igen hamar beköltöznek a legjobb kapcsolatokba is. Hogyan védekezhetünk ellene?

 

1. Vállalj felelősséget a saját boldogságodért!

Tudom, hogy a rózsaszín leányálmaink között az szerepelt, hogy egyszer majd ránk talál egy igazi herceg, aki be fogja tölteni minden szükségletünket, és boldoggá tesz  minket. Sajnos ez nem így van. Nem a társam feladata, hogy engem boldoggá tegyen. Ez az én felelősségem. Természetesen a partner is sokat tehet azért, hogy jobb kedvű legyek, de a boldogságom nem rajta múlik.

 

2. Tartsd meg az ígéreteidet!

Csak olyat ígérj meg, amit tényleg meg is tudsz, és meg is fogsz csinálni! Ellenkező esetben a kettőtök közötti bizalmat ásod alá, és ez örökös konfliktusforrássá válik. Nagyon-nagyon nehéz együtt élni valakivel, aki folyton csak ígérget, és soha nem tudhatod, hogy betartja-e a szavát.

hiba

3. Ismerd el, ha hibáztál!

Hidd el, emiatt senki nem fog gyengének vagy bénának tartani! Sőt, inkább elismeréssel néznek rád, ha van annyira erős önbizalmad, hogy be mered vallani a hibáidat, tévedéseidet. Érdemes felelősséget vállalni a tetteinkért, mert ez ad igazán tekintélyt. Borzasztóan rombolja a kapcsolatot, ha mindig a másik a hibás mindenért.

 

4. Legyél kíméletesen őszinte!

Mondd el, hogy mit szeretsz, és mi bosszant a kapcsolatodban! Mindig ott és akkor, amikor az érzés keletkezik, és ne hónapokkal később, amikor a felgyülemlett indulat pusztító formában tör ki belőled.

 

5. Bocsáss meg!

Merthogy a másik is emberből van, és tökéletlen. Könnyebb megbocsátani, ha belátod, hogy neked is vannak hibáid.

 

6. Maradj a realitás talaján!

Ne legyenek irreális elvárásaid se a kapcsolattal, se a partnereddel szemben! Ha elképesztően magas elvárásokat támasztasz a társaddal szemben, aminek ő nem tud megfelelni, akkor egyik kapcsolatból a másikba fogsz szédülni, és azt fogod hajtogatni, hogy miért nincs olyan férfi/nő, aki megfelelne nekem. A végén pedig egyedül maradsz, mert nem találtad meg Mr./Ms. Tökéletest.

A realitáshoz tartozik az is, hogy elfogadod, hogy nincsen kapcsolat konfliktus nélkül. Sokan menekülnek el fejvesztve egy viszonyból, mert azt hiszik, hogy egy összezördülés már azt jelenti, hogy nem illenek egymáshoz.

 

7. Hallgasd meg a másikat!

Beszélgetés nélkül minden kapcsolat kiürül. Ha nem tudod, hogy mi történt a társaddal napközben, mi bántja, bosszantja, vagy minek örül, akkor előbb-utóbb azt fogod észrevenni, hogy egy idegennel élsz együtt. Tehát beszélgessünk minden nap, és tudjunk meg minél többet a másikról!

 

 

8. Mutasd ki az érzéseidet!

Nagy különbség van aközött, hogy tudom, hogy szeret a másik, mint ha érzem is. Különösen férfiaknak nehéz kimutatni azt, hogy mennyire fontos számukra a társuk. Pedig ha hosszú ideig nem töltik fel a párjuk szeretettankját, akkor az kiürül. Ne bízz abban, hogy a párod úgyis tudja, hogy szereted!

 

9. Legyen ő az első!

Tegyél meg mindent azért, hogy a társad tudja azt, hogy ő az első az életedben! Nem arról van szó, hogy soha többé nem beszélhetsz vagy találkozhatsz mással, inkább arról, hogy biztosítsd őt arról, hogy mindig ott vagy számára, amikor szüksége van rád. Tehát nem a munkád, a hobbid, a barátaid, az edzőterem áll az első helyen.

 

10. Bátorítsd!

Tudjuk, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy elismerjenek, támogassanak, bókoljanak nekünk. Ha folyton csak kritizálod a párodat, akkor ugye nem fogsz csodálkozni, ha egy párás szemű kolléga karjaiba szédül, aki istenként néz fel a te unalmas Gézádra?

 

Tudom, hogy ezeknek az ötleteknek a többsége evidens számodra, de biztos találtál a fenti pontok között olyat is, amit inkább kihagynál. Koncentrálj ezekre, mert lehet, hogy ez fontos lenne a párodnak, és előfordulhat, hogy ez az a banánhéj, amin elcsúszhat a kapcsolat.

Ha már ellaposodott, konfliktusokkal teli a kapcsolatod, akkor is van lehetőség a javításra. Gyere el egy  párkapcsolati coachingra, és együtt ránézünk a problémára!

Kövess a facebookon is!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük