10 tulajdonság, ami sikeressé tehet a párkapcsolatban

Van néhány tulajdonság, szokás, gondolkodásmód, készség, amely sikeressé tehet valakit a párkapcsolatában. Ezeket keresd másban, és igyekezz magadban is kialakítani az alábbi vonásokat, és akkor jó esélyed van arra, hogy boldog, harmonikus kapcsolatban fogsz élni.

1. Stabil önismerettel bír

 

Pontosan tudja, hogy mire miért úgy reagál. Rálát a saját viselkedésére, és nem a társát, a szüleit vagy a társadalmat hibáztatja, ha valami félresikerül. Tisztában van azzal, hogy a saját boldogsága a saját kezében van, nem a társától várja el, hogy boldoggá tegye. Felelősséget vállal a saját jóllétéért.

 

2. Megfelelő önbecsülés

 

Tisztában van a saját értékeivel és gyengeségeivel. Nem szenved önbizalomhiányban, belső beszédében nem ócsárolja magát. Szereti és elfogadja a testét úgy, ahogy van. Éppen ezért nem hagyja magát megalázni, eltiporni, hanem bátran és határozottan kiáll a saját érdekeiért, de közben nem bánt meg másokat. Ugyanakkor nincs eltelve önnön nagyságától sem. (Gyakran és tévesen gondoljuk az önhittnek tűnő emberekről, hogy ők aztán igazán magabiztosak. Pedig éppen ellenkezőleg: azért mutatnak magabiztosságot, mert odabent végtelenül kicsinek élik meg magukat.)

 

3. Képes az intimitásra

 

Jó vele együtt lenni, mert könnyen teremt bizalmas kapcsolatokat, amelyben a másik fél biztonságban érzi magát. Képes megnyílni, feltárni önmagát, és elviseli azt is, ha a másik ember megmutatja a gyengeségeit. Soha nem él vissza társa bizalmával. Nem szidja őt mások előtt, nem mond róla rosszat a háta mögött.

 

4. Jó kommunikációs készségekkel rendelkezik

 

Képes empatikusan meghallgatni másokat, könnyen felismeri a társa érzelmeit, szükségleteit. Nem ad tanácsokat, nem oktat ki, nem akar megváltoztatni, sem manipulálni. A saját igényeit, érzéseit nyíltan közli – anélkül, hogy megbántana vele másokat. Nem várja el, hogy magadtól találd ki a szükségleteit.

 

5. Jól kezeli a konfliktusokat

 

Ha probléma adódik, nem söpri a bajokat a szőnyeg alá, hanem azonnal jelzi, ha gondja akad. Nem burkolózik hallgatásba, nem vonul el duzzogva, hanem a tényekre, megfigyelésekre szorítkozva elmondja, hogy mi nem tetszett neki, mindez hogyan hatott rá, és mit szeretne máshogy csinálni.

 

6. Képes kompromisszumokat kötni

 

Nem gondolja azt, hogy az egyetlen és örök igazság birtokában van, és csak az a megoldás az egyetlen igaz és üdvözítő, amit ő kitalált. Szívesen meghallgatja a társa igényeit, és figyel arra, hogy olyan megoldás szülessen, ami mindkét fél igényeinek megfelel.

 

7. Nem ítélkezik

 

Nem osztja az embereket jókra és gonoszokra, nem várja el, hogy mindenki az ő szájíze szerint viselkedjen. Nem címkézi fel az embereket butának, lustának, önzőnek, bunkónak, hanem képes arra, hogy a neki nem tetsző viselkedés mögött meglássa az övétől eltérő érzéseket és szükségleteket. Ebből fakadóan aztán kevesebbszer lesz dühös, és kevesebb elvárást támaszt a környezetében élők felé.

 

8. Tisztelet

 

Tisztelettel bánik a társával és a környezetével. Nem gondolja azt, hogy joga van a haragját szűrés nélkül a másikra borítani. Megválogatja a szavait, megfontolja, hogyan fejezze ki a másikkal szembeni nemtetszését.

 

9. Szabadságot és teret enged a másiknak

 

Nem akaszkodik rá a másikra, nem akar együtt tölteni vele minden pillanatot, mert tudja, hogy a másik távollétében is értékes ember, és bízik annyira a társában, hogy nem akarja folyton ellenőrizni. Nem féltékeny.

 

10. Lángolás helyett stabil szeretetet ad

 

A sikeres társ a romantika izgalma helyett inkább a stabil szeretetre törekszik. Felismeri azt, hogy a társa megtartása érdekében tennie kell. Időt és energiát szán a kapcsolatára.

Hogy mindez illúzió, és ilyen ember nincs is? Tökéletesen igazad van. A fenti leírás éppolyan fantázia-szülte alkotás, mint a szőke herceg a meséből. Éppen ezért óva intelek attól, hogy ezt a listát kitedd a szobád falára, és csak akkor válassz valakit, ha mind a 10 pontot teljesítette. Inkább azt tanácsolom, hogy olvasd át újra úgy, hogy azt vizsgálod, vajon te mennyire felelsz meg ezeknek a szempontoknak. Te mennyire vagy „ideális partner”? Miben kell még fejlődnöd?

KATTINTS  A LINKRE!

Ha már tudod, hol vannak a gyenge pontjaid, egyéni coachingon rá tudunk nézni az elakadásaidra.

Ha konfliktuskezelést szeretnél tanulni, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című online tréning videóit!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük