25 tipp magány ellen karantén idejére

Nagyon nehéz helyzetbe kerültek most azok, akik egyedül élnek – akár fiatalok, akár idősek. Az egyedüllétet akkor is nehéz viselni, amikor a munkatársakkal, barátokkal való találkozás oldja a magány, hát még akkor, amikor az ember az orrát sem igen dugja ki a lakásból. A tudatos hozzáállás azonban sokat segíthet a magány oldásában.

Napirend

A legfontosabb, hogy legyen egy jól megtervezett napirended! A hétköznapi rutin rendet, keretet és biztonságot ad, nem folyik ki az idő a kezünkből, és a nap végén azzal a tudattal hajthatjuk álomra a fejünket, hogy ma is sok mindent tettünk magunkért és másokért. Könnyebb a napirend tartása azoknak, akik tudnak home office-ban dolgozni, és a munkahelyi feladatok kitöltik a napjukat. Ha viszont most nem tudsz dolgozni, akkor is érdemes hasznos feladatokat találni magadnak, és elvégezni olyan dolgokat, amelyekre eddig nem volt időd.

A lényeg: tervezz előre legalább egy hétre! Hasznos lehet ezt egy táblázatban vagy naptárban rögzíteni. Ha van napirended, nem kell azon gondolkodnod, mi legyen a következő lépés, van-e kedvem mozogni vagy takarítani. Egyszerűen csak csináld meg, amit előre elterveztél! Ha ilyen módon visszaállítod a „rendet” a napjaidba, kevesebb időd lesz azon töprengeni, hogy mennyire magányos vagy.

 

Mozgás!

A magány és a depresszió együtt járnak, éppen ezért érdemes ezeknek minél hamarabb elejét venni. A legjobb antidepresszáns a mozgás, melynek során olyan hormonok termelődnek, amelyek jobb kedvre derítenek minket. Ha teheted, menj ki a szabad levegőre, sétálj, fuss, tornázz!

 

Vidámság

A depresszió második leghatásosabb ellenszere, ha tudatosan megválogatod, hogy milyen információkat engedsz be az életedbe. Ha naphosszat a híreket lesed, és örömmel kattintasz a katasztrófáról és halálozásokról szóló cikkekre, garantáltan pocsék kedved lesz. Nézz inkább vígjátékokat, romantikus filmeket, stand-uposokat, és kapcsolj ki a valóságból!

 

Kapcsolatok

A magány legnagyobb ellensége az emberi kapcsolat. Ki mondta, hogy a lakásodba bezárva magányosan kell tengetned az életedet a digitális eszközök világában? Használd a kütyüket és a kapcsolattartást ezerféle digitális eszközét! Itt az ideje, hogy felvedd a kapcsolatot a régi és új ismerőseiddel, barátaiddal! Kezdeményezz! Kérdezd meg őket, hogy vannak! Csatlakozz csoportokhoz!

 

Tanulás

Most végre van egy csomó időd arra, hogy megvalósítsd régóta dédelgetett álmokat, amelyekre korábban azt mondtad, hogy majd akkor, ha lesz rá elegendő időm. Itt a idő, hogy nekiláss! Tanulj nyelvet, valamiféle kreatív dolgot, táncot, főzést, hallgass előadásokat, vásárolj online tréningeket! Ha vállalkozást szeretnél indítani, készítsd el a honlapot, írj szövegeket, tervezd meg az indulást!

 

Rend

A másik régóta halogatott dologra is van most idő: ez pedig a nagytakarítás, rendrakás. Itt az ideje, hogy szelektálj, lemoss, portalaníts! A takarítás általában együtt jár azzal is, hogy a külső megtisztulással egy időben bennünk is végbemehet egyfajta rendrakás.

 

És ha minden kötél szakad, sírj!

Ha mindezen elfoglaltságok ellenére mégis rád szakad a magány, engedd meg magadnak, hogy fájjon, és sírd ki magad! Engedd ki azokat a feszültségeket, amelyek felgyűlnek benned, és utána könnyebb lesz.

 

És akkor íme a 25 tipp:

 1. Készíts használható napirendet, és tartsd is be!
 2. A lehető legtöbb időt töltsd a szabadban! Menj ki az erkélyre, udvarra, parkba!
 3. Tornázz! Keress hozzá videókat!
 4. Jógázz!
 5. Táncolj! Ismerd meg a NIA táncot!
 6. Csatlakozz egy online tánctanfolyamhoz!
 7. Kertészkedj! Ültesd tele a kiskertedet, erkélyedet virágokkal, fűszernövényekkel!
 8. Sétálj! Napi fél- egy óra séta csodákat tesz!
 9. Süttesd magadat egy padon!
 10. Étkezz egészségesen!
 11. Próbálj ki új ételeket, recepteket!
 12. Tanulj valami újat!
 13. Tanulj nyelvet! Keress nyelvtanulós videókat, applikációkat!
 14. Csatlakozz egy online nyelvi kurzushoz!
 15. Csatlakozz egy idegen nyelvű beszélgetőtársat kereső facebook csoporthoz!
 16. Tanulj valami kreatív tevékenységet online!
 17. Hallgass előadásokat!
 18. Csatlakozz online tréningekhez!
 19. Hívd fel a barátaidat, beszélgess velük!
 20. Keresd meg a régi barátaidat, kollégáidat, ismerőseidet, és kérdezd meg, hogy vannak!
 21. Nézz vígjátékokat, stand-uposokat!
 22. Nézz vidám, szívmelengető sorozatokat!
 23. Csináld meg a régóta tervezett nagytakarítást!
 24. A fiókokból, szekrényekből dobd ki a régóta nem használt dolgokat!
 25. Sírj, ha nagyon elszomorodsz!

+1. Ha nagyon egyedül érzed magad, keress egy segítő szakembert!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük