3+1 tipp a kiégés megelőzésére

Ha a kiégés jeleit észleljük magunkon, de még a folyamat elején járunk, akkor sok mindent tehetünk azért, hogy ne csússzunk tovább a tehetetlenségbe. Íme néhány gondolat, ötlet.

 

kiégés4Nem vagy azonos a hivatásoddal.

Ha azt hiszed, hogy csak akkor érsz valamit, ha a munkahelyeden elismernek, akkor gondold végig a következőket. Tényleg azonos vagy a munkáddal? Nincs más feladatod az életben, csak a munkahelyedet szolgálni? A kollégáid, főnökeid ott lesznek veled, ha elfáradsz, megbetegszel, kiégsz? Ők fognak gondoskodni rólad? Vagy esetleg a barátaid, a családtagjaid, gyerekeid? Ha a munkád miatt elhanyagolod az utóbbiakat, akkor ideje átgondolnod: megéri?

Nem kell mindig tökéletesnek lenned.

Szabad hibázni. Ha túl magasra teszed magadnak a mércét, azzal az örökös elégedetlenséget választod. És az örökös rosszkedvet, egy idő után pedig a depressziót. Nem lehetsz mindig mindenben jó, de sok dologban igen. Fontos, hogy időről időre tudatosítsd magadban: nem azért vagy szerethető, mert mindig mindent tökéletesen csinálsz, hanem azért, mert egyszeri, egyedi és megismételhetetlen vagy. Nincs belőled több, abszolút egyedi vagy. Ritka kincs. Olyan, mint egy műalkotás. Ne feledd, hogy még a torzó, széttöredezett műkincsek is hatalmas vagyonokat érnek. Tehát neked sem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy nagyon-nagyon értékes legyél.

 

megfelelési kényszer Ne akarj mindig mindenkinek megfelelni!

Ha másoknak akarsz megfelelni, akkor soha nem fogod a saját életedet élni, mindig csak a mások kívánságait fogod lesni. De akkor vajon ki törődik a te igényeiddel, vágyaiddal? Valószínűleg senki. Te mikor fogod a saját életedet élni végre? Majd ha nyugdíjas leszel? Jobb, ha tisztában vagy vele, hogy bármennyire is szeretnél másoknak megfelelni, a nagyon is ellentétes kívánságok halmazában mindig lesz olyan, amit nem tudsz teljesíteni, és lesz olyan ember, aki nem fog kedvelni, sőt akár ellenszenvesnek fog találni. És akkor mi van? Nyilván te sem kedvelsz mindenkit, sőt, vannak olyanok, akiktől idegbajt kapsz. Fogadd el, hogy nem hajkurászhatod mindenkinek a szeretetét, mert ez lehetetlen feladat. Elégedj meg azoknak a szeretetével, akik számodra fontosak, akiknek a véleménye igazán számít.

 

 

relax2Töltődj fel!

Törődj magaddal, hagyj időt a pihenésre, kikapcsolódásra, egy jó alvásra! Találkozz rendszeresen a barátaiddal, családtagjaiddal. Ha a munkába temetkezel, és elhanyagolod azokat a kapcsolataidat, ahol valóban feltöltődsz, akkor tényleg le fogsz merülni, a munkahelyeden pedig el fognak hajítani, mint egy kimerült elemet. Egyszer megkérdeztünk egy vezetőt: mi történik majd azokkal a kollégákkal, akik kimerültek, kiégtek? A válasz: kirúgom őket, és felveszek lelkes fiatalokat. A legszomorúbb az egészben, hogy ezt nem a versenyszférában hallottam, hanem egy olyan helyen, ahol arra büszkék, hogy odafigyelnek egymásra az emberek. Akkor mégis mire számítasz? A munkahelyeden addig vagy értékes, amíg lelkesen dolgozol. Ne feledkezz meg arról, hogy néha feltöltsd az elemeidet, különben kihajítanak a szemétdombra…

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük