5 apró dolog, ami alapján az emberek véleményt alkotnak rólad

Amikor először pillantunk meg valakit, néhány másodperc is elegendő, hogy véleményt alkossunk róla. Mások ugyanezt teszik velünk. Éppen ezért nagyon fontos tudni, hogy mi az a néhány apró momentum, ami egy állásinterjún vagy egy randin eldöntheti a sorsunkat.

Ha valakiről kialakult az első benyomásod, akkor ezt követően az illetővel közös interakcióidban már csak ezt – lényegében a saját magadat igazoló – jeleket fogod keresni. Ezt követően bármit is csinál az illető, az első benyomás szűrőjén engedsz át mindent, amit látsz vagy hallasz. Emlékszel még a suliból arra a tanárra, aki folyton pikkelt rád? Ő ugyanezt csinálta. Ha nem tettél rá pozitív első benyomást, meggebedhettél egész évben, akkor sem tudtál megfelelni neki, mert ő eldöntötte, hogy egy lusta csibész vagy.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jó első benyomás kialakításának lépéseivel.

 

1. Az öltözködésed

 

Az első, amit megpillantunk a másikból, a külseje. Mit visel, mennyire harmonikus a kinézete, mennyire áll jól neki az a ruhastílus vagy szín, amit visel. Igazából az összkép számít: mennyire illik a viselőjéhez a ruha, és mennyire felel meg az alkalomnak.

Akárhogyan is szépítjük: igenis a ruha teszi az embert. A kutatók szerint azt az embert tartjuk szimpatikusnak, akinek az öltözéke, megjelenése, viselkedése, beszéde hasonló a miénkhez, mert azt feltételezzük, hogy hasonlít a hátterünk, neveltetésünk, értékrendünk. Így, ha jó első benyomást akarsz kelteni valakiben, akkor öltözz hozzá hasonlóan! Ha állásinterjúra mész, tájékozódj előtte, hogy milyen az elvárt munkahelyi dress code, és öltözz fel aszerint!

És még egy fontos megfigyelés: minél hivatalosabban öltözöl, annál jobban figyelnek rád, annál hitelesebbnek fognak tartani.

2. A cipőd

 

Vannak cipőmániások, akik határozottan állítják, hogy elég egy pillantást vetniük a cipődre, és megmondják, ki vagy. Ők egy pillantás alatt felmérik a cipőd stílusát, minőségét, árát, tisztaságát, és már kész is a fejükben az ítélet. Végeztek erre kísérletet is, melynek során kiderült, hogy a résztvevők csak a cipőt vizsgálgatva 90%-os pontossággal meg tudták tippelni a viselője korát, nemét, jövedelmét, érzelmi- és egyéb fontos személyiségjegyeit is. A tanulság tehát: válaszd meg körültekintően a cipődet, amit fontos alkalmakon viselni szándékozol. De legalább pucold ki rendesen!

 

3. A szemed

 

Tudjuk, hogy a szem a lélek tükre. A szemed elárulja, hogy milyen lelkiállapotban vagy, mit gondolsz és érzel. A szemed nem hazudik. Ha nem kedvelsz valakit, a szemed el fog árulni, és leleplezi az őszintétlen mosolyt. Mert hiába nevet a szád, a szemed nem fog vele mosolyogni.

Sokszor elég egy pillantást vetni valakire, és ki tudod olvasni a tekintetéből, hogy mennyire szorong, mennyire stabil a lelkiállapota, vagy éppen mennyire intelligens.

 

4. A kézfogás

 

A következő nagyon fontos dolog a kézfogás. Hiába öltözöl fel kifogástalanul, tiszta a tekinteted és a cipőd is, ha a kézfogásod egy harapófogóra vagy egy döglött halra emlékeztet. Nagy cégek HR-esei mesélték, hogy két egyforma képzettségű és egyformán alkalmas jelölt közül azt veszik fel, akinek jobb a kézfogása. Ez azért jó hír, mert a megfelelő kézfogás sokkal olcsóbb mint egy Armani öltöny vagy egy Versece táska, és nagyobb előnyt is biztosít. A jó kézfogáshoz meleg, száraz tenyér kell, tehát ha izgulsz, és izzad a tenyered, gyűrögess előtte egy papírzsepit a kezedben. Kézfogáskor állj fel, nézz hosszan a másik szemébe, és mosolyogj szívélyesen, de csak röviden! (A túl széles, sokáig tartó mosoly túlbuzgóságról árulkodik.) A tenyered legyen függőleges, és törekedj rá, hogy egyforma erővel szorítsátok meg egymás kezét! Ha bizonytalan vagy, és fontos eseményre készülsz, gyakorolj a barátaiddal vagy a családoddal!

5. Pontosság

 

Az, hogy mennyire későn vagy korán érkezel egy találkozóra, szintén nagyon sok mindent elárul rólad. Ha elkésel egy fontos találkozóról, azzal rögtön negatív benyomást keltesz magadról. Késni azt jelenti, hogy képtelen vagy végiggondolni és megszervezni a reggeledet, nem érdekel, hogy mások idejét rabolod, nem vagy tekintettel másokra. Ha viszont idejében vagy a megbeszélt találkozó előtt ott vagy, arról árulkodik, hogy képes vagy megszervezni a napodat, tudatosan tervezel, és számítasz arra is, hogy valami akadályoz az utazásban, és előre gondoskodsz a malőrök kiküszöböléséről, mert tekintettel vagy mások idejére.

Ha a fenti öt dolgot szem előtt tartva készülsz egy fontos eseményre, akkor nagy eséllyel megteremtetted a lehetőségét egy gyümölcsöző együttműködésnek.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél magabiztosabbá válni egy randin, nézd meg, AZ ELBVŰVÖLŐ ÖNBECSÜLÉS MESTERKURZUS VIDEÓIT!

Kövess a facebookon is, és biztos, hogy nem maradsz le egyetlen bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük