5 dolog, amitől igazán boldog leszel

Ahányan vagyunk, annyiféle dologtól várjuk a boldogságot. A pozitív pszichológia szerint van azonban öt dolog, ami hozzásegít minket a valódi jólléthez.

1. Pozitív érzelmek

Ez nem azt jelenti, hogy életünk minden percében pozitív érzéseket élünk meg. Sokkal inkább egyfajta pozitív életszemléletet jelent. Például az optimizmust, megelégedettséget, és azt, hogy pozitív módon tudjuk szemlélni a múltunkat, jelenünket, jövőnket. Ez nem a rózsaszín köd elvakultsága, inkább olyasfajta hozzáállás, ami a nehézségekben kihívást lát, a fejlődés lehetőségét. Ha nehéz helyzetben vagyunk, a reményt arra, hogy képesek vagyunk pozitív módon befolyásolni az életünket.

A pozitív érzelmek közé tartozik például az élvezet is. Képes vagyok egy jót enni, aludni, szexelni, játszani. Vagyis át tudom adni magamat az élvezetnek. Ha most azonnal szeretnél tenni valamit a boldogságodért, csinálj magadnak egy boldog napot, amikor csak azt teszed, ami igazán jólesik! Tervezd meg a napot óráról órára, és éld át, hogy most mennyire jó neked!

 

2. Elmélyült tevékenységek

A boldogság következő alappillére, amikor rendszeresen olyan tevékenységet végzünk, ami flow-élményt ad. Vagyis annyira belemerülünk az adott tevékenységbe, hogy észre se vesszük, hogy eltelt az idő. Ez a tevékenység bármi lehet: a munkánk, a hobbink, sport, sőt a mosogatás, takarítás is. Az elmélyülés akkor következik be, amikor bízunk a készségeinkben, elég kihívást jelent a tevékenység, és oda kell tennünk  magunkat, hogy elvégezzük. Vagyis egy kicsit erőlködni kell, de nem megvalósíthatatlan a feladat. Az élmény annyira kellemes lehet, hogy a végén kedvtelésből, és nem kötelességből csináljuk.

Te milyen tevékenységben tudsz ennyire elmerülni? Érdemes ezt minél gyakrabban csinálni.

 

3. Kapcsolatok

A boldogság harmadik alappillére a szeretetteljes, szoros, bizalmon alapuló kapcsolatok. Ide tartoznak a családi, baráti, munkatársi és közösségi kapcsolataink. Nehéz boldognak lenni kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatok nélkül. Sokaknak ez okozza a legnagyobb kihívást. Mindenkinek vannak olyan kapcsolatai, amelyek konfliktusokkal terheltek. Illúzió arra vágyni, hogy minden viszonyunk harmonikus legyen, de arra törekedhetünk, hogy legyen néhány olyan kapcsolatunk, ahol megélhetjük a szeretetteljes elfogadást és intimitást.

Amit ezen a téren tehetsz: legyél együtt minél többet a barátaiddal, családoddal! A közös programok, élmények feltöltenek, boldoggá tesznek. A nehéz kapcsolataidon pedig tudsz dolgozni úgy, hogy például konfliktuskezelést tanulsz.

 

4. Értelmes élet

Boldoggá tesz minket az is, ha úgy érezzük, van értelme az életünknek, valami hasznos dolgot teszünk, valami nagyobb dolognak a részei vagyunk. Sokat jelent, ha valaki megtalálja a hivatását, küldetését, életre szóló célját. Ha még nem találtál ilyet, az sem gond. Megtalálhatod ezt a jelenlegi munkádban is. Hogyan segítesz másoknak azzal, amit éppen csinálsz? Hogyan fejleszt ez téged?

 

5. Elért eredmény

Ez igazából a célok elérése felett érzett öröm, elégedettség. Még a legapróbb eredmények is jó érzést keltenek bennünk. Érdemes naponta megállni, és végiggondolni: ma milyen eredményeket értem el? Sikernek számít, ha ma is sportoltam, egészségesen étkeztem, mert tettem valamit az egészségemért. Ha megtanultam öt új szót egy idegen nyelven, vagy a munkahelyemen megoldottam egy nehéz feladatot. Igazából bármilyen eredmény jó érzéssel tölt el, ha hajlandó vagyok ezt tudatosítani.

Neked melyik terület megy a legjobban? Hol vagy elakadva?

Nézd meg, hogyan segíthet neked a coaching!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük