5 fontos lépés, mielőtt elkezdesz társat keresni

Tudjuk, hogy nem könnyű társat találni. A tűt keressük a szénakazalban. A keresés során a legtöbben mégis arra koncentrálnak, hogy hol találják meg az Igazit, és nem arra, hogy addig dolgozzanak magukon, amíg Igazinak találtatnak. Sajnos sokan teljesen felkészületlenül vágnak bele a társkeresésbe, kudarcot kudarcra halmoznak, majd feladják az egészet.

szerető 3

Tényleg komolyan hiszem azt, hogy addig nem érdemes társat keresni, amíg nem állunk erre készen. Amíg az előző kapcsolatban szerzett sebeinket nyalogatjuk, vagy rendre az elérhetetlen férfit/nőt hajkurásszuk, esetleg senki nem felel meg az elvárásainknak, addig csak kudarcot kudarcra fogunk halmozni, újabb sebeket szerzünk, és újabbakat osztunk a gyanútlan társkereső partnereinknek. Veszélyes üzem ez. Sajnos nagyon nehéz egy társkeresőt meggyőzni arról, hogy a folyamatos kudarcaiért nem a másik nem a felelős, hanem saját maga sétál bele ugyanazokba a csapdákba. A hiba az ő készülékében van, és amíg meg nem „gyógyul”, addig nem sok esélye van egy tartósan boldog, harmonikus kapcsolatra.

Ki van kész arra, hogy társat keressen?

 

1. Aki képes arra, hogy elviselje az intimitást

Nincs ember, aki úgy nőne fel, hogy semmiféle sérülés, sebesülés ne érné a felnövekedés során. Ha nem sikerül a szüleinkkel biztonságosan kötődő viszonyt kialakítanunk, akkor nagyon nehéz lesz ugyanezt megtenne egy „idegen” partnerrel. Egy nem kielégítő szülő-gyerek viszonyban felnövő felnőttnek borzasztóan nehéz lesz egy biztonságot adó, bensőséges viszonyt kialakítania. Ezért aztán lehet, hogy csüngeni fogunk a partnerünkön, állandóan azzal fogjuk üldözni, hogy „beszélgessünk”, de az is lehet, hogy az intimitás elől inkább elmenekülünk a munkánkba vagy a hobbinkba, és csalódottan vesszük észre, hogy már megint nem kellettünk.

 

2. Aki megfelelő önbecsüléssel rendelkezik

Ha gyerekkorunkban nem kaptunk elegendő támogatást, csak elvárások és kritikus megjegyzések tömkelege zúdult ránk, akkor nem fogjuk elhinni azt, hogy szerethetőek vagyunk. Éppen ezért nem fogjuk elhinni azt sem, hogy akad olyan másik nembeli, aki vonzónak találhat bennünket. Az alacsony önbecsülésű emberek százszázalékos pontossággal szúrják ki, és szeretnek bele elérhetetlen partnerekbe, akik előállítják számukra az otthonról olyan jól ismert elutasítottság-érzést.

Az önbecsülést fel lehet építeni felnőttként is, senki sincs arra kárhoztatva, hogy élete végéig elérhetetlen partner után sóvárogjon. Itt olvashatsz erről bővebben: Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus

 

3. Aki felelősséget vállal az életéért

Ha olyan családban nőttél fel, ahol te voltál a hibás, mert anyukádnak már megint fájt a feje, mert túl hangos voltál, vagy éppen te voltál az, aki ismét feldühítetted apádat, akkor teljesen természetes lesz számodra az a fajta gondolkodásmód, hogy a másik ember viselkedése a felelős a te rossz érzéseidért. És teljes természetességgel fogod elvárni a másiktól, hogy úgy viselkedjen, hogy az benned jó érzéseket keltsen. Ezért aztán olyan Nagyon-nagy Őt fogsz keresni, aki betölti minden szükségletedet, és a hátralévő életedre tökéletesen boldoggá tesz. Ilyet pedig nem fogsz találni, mert amikor a te Gézád tíz napig éjjel-nappal a te igényeidet szolgálta, és a tizedik éjszaka egy picit elszundít, akkor rá fogsz jönni, hogy Géza mégsem képes téged tökéletesen boldoggá tenni, tehát nem ő az Igazi. És keresel tovább a végtelenségig, mert nincs senki, aki téged igazán boldoggá tenne. Pedig van. Napi 24 órában együtt vagy vele: TE MAGAD! Az életedért és a boldogságodért kizárólag magad felelsz.

 

 

4. Aki boldog akkor is, ha egyedül van

Ez következik az előző pontból. Aki ráébredt arra, hogy egyedül ő a saját boldogságának kovácsa, az nekiáll, és mindent megtesz azért, hogy jól és boldogan éljen addig is, amíg meg nem találja a társát. Mert nem akkor fog elkezdődni számára az élet, ha végre lesz egy társa. A pozitív pszichológia ma már számtalan kutatással és boldogságfokozó stratégiával lát el minket, bárki kedvére válogathat. Tehát a boldogság és a megfelelő önbecsülés vonzóvá tesz.

 

5. Aki képes helyesen kezelni a konfliktusait

Nem mismásolod el, ha megbántottak. Nem vonulsz el duzzogni napokra, nem borítod rá az asztalt a partneredre, és nem csapkodod az ajtót, amikor a társad nem ért veled egyet, hanem csöndesen, de határozottan beleállsz a konfliktusba, és elmondod, hogy mi nem tetszett, ez hogyan hatott rád, és mit szeretnél a történtek helyett. A konfliktuskezelés olyan készség, amit igen könnyen el lehet sajátítani, és rendszeres gyakorlással készség szinten lehet használni. Érdemes még a keresés fázisa előtt megtanulni, mert biztosak lehetünk benne, hogy a párkapcsolatunkban szükségünk lesz rá. A szuperhatékony konfliktuskezelésről itt olvashatsz bővebben.

Tudom, hogy nem kevés, amit a fentiekben felsoroltam. De ezek nélkül, még ha ki is alakítunk egy párkapcsolatot, néhány hónap vagy év alatt a legígéretesebb viszonyt is képesek leszünk tönkretenni. Érdemes tehát pénzt, időt, energiát beletenni abba, hogy begyógyítsuk a sebeinket, és boldog, magabiztos nőként/férfiként tudjunk belevágni a következő kapcsolatunkba.

Ha szeretnél előadásokat hallgatni erről a témáról, itt találsz bővebb információkat: A kapcsolatépítő viták művészete

Ha inkább beszélgetni szeretnél az egyéni gondjaidról, szeretettel látlak egy párkapcsolati coachingon!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük