5 jel, hogy egészséges párkapcsolatban élsz

Amikor rosszul érzed magad egy párkapcsolatban, néha nehéz eldönteni, hogy csak nyafogásról van-e szó, és „jó dolgodban nem tudod, mit csinálj”, vagy tényleg baj van a kapcsolatoddal, és ideje lenne valahogy változtatni. Segítségként megmutatom, hogy szerintem milyennek „kellene” lenni egy jó párkapcsolatnak.

boldog pár6

Az alábbiak nem képezik a szentírás részét, inkább csak egy általános iránymutató arra nézve, hogy szerintem milyen a jó kapcsolat.

Először is szögezzük le: párkapcsolatban lenni kockázatos. Mindegy, hogy szerinted mennyire jól ismered a másikat, nincs semmi garancia arra nézve, hogy nem fogsz megsérülni. Még a legjobb párkapcsolatban is előfordul, hogy a felek csalódnak egymásban, esetleg megbántják egymást. Elvégre senki sem tökéletes. De azt tegyük hozzá, hogy az ismétlődő vagy komolyabb csalódások megrengetik a kapcsolat bizalmi alapját. Hazugságok, megcsalás, önző vagy kontrolláló viselkedés az alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot.

Ha boldog párkapcsolatban akarunk élni, folyamatosan és mindkettőnknek azon kell dolgoznunk, hogy ezt a bizalmi alapot megtartsuk vagy helyreállítsuk. Egy egészséges párkapcsolatban mindkét fél értékeli a kölcsönös bizalmat, és védi is azt, nem tesz olyat, amivel ezt aláássa.

Nézzük tehát, hogy mik a jelei egy bizalomteli, egészséges párkapcsolatnak!

 

1. Megengeditek, hogy a másik önmaga legyen

 

Egy kapcsolatban térre van szükségünk ahhoz, hogy néha levegőt vegyünk. Ha túlságosan feladod magad, akkor megfulladsz. Egy egészséges párkapcsolatban a felek támogatják és bátorítják egymást, hogy kifejezhessék a saját szükségleteiket, megfogalmazzák a saját céljaikat, kifejtsék a véleményüket, megjeleníthessék a saját egyéniségüket. Nem feltétel az, hogy neked pontosan ugyanúgy kell vélekedned, viselkedned mint nekem, különben megvonom tőled a szeretetemet.

 

2. Hűség

 

Az egészséges párkapcsolatban a felek kölcsönösen hűségesek egymáshoz. Semmi sem robbantja szét olyan gyorsan a kapcsolat bizalmi alapját, mint a hűtlenség. Még akkor is, ha a szeretőről nem tud a partnered. A hűtlenség gyakran jóvátehetetlen károkat okoz, innen felépíteni újra a bizalmat vagy lehetetlen, vagy nagyon-nagyon nehéz.

wedding ring

3. Rendszeresen befektetnek a párkapcsolatba

 

Akkor a legkönnyebb megmondani, hogy mennyire egészséges egy párkapcsolat, ha megkérem a pár tagjait, hogy mutassák meg a naptárukat, és mondják el, milyen közös programokat terveztek a következő hónapokra. Az egészséges párkapcsolatban a felek pontosan tudják, hogy elegendő minőségi időt kell eltölteniük egymás társaságában. Az általam ismert boldog párok hetente egyszer randiznak, havonta egyszer pedig eltöltenek egy hétvégét szigorúan kettesben. Az az idő, energia és pénzbefektetés, amit a közös programokra fordítotok, bőségesen megtérül! És hidd el, olcsóbb és kellemesebb közös programokra költeni mint a válóperes ügyvédre!

 

4. Barátok és szeretők

 

A barátság és a románc egyensúlya szintén egy jó jele annak, hogy egészséges kapcsolatban élsz. Ha emellett még gyakran nevettek is együtt, akkor szintén jó úton jártok. Jó jel, ha gyakran kezdetek valami teljesen új dologba együtt. Iratkozzatok be egy tánciskolába, tanuljatok együtt valami olyasmit, ami mindkettőtök számára újdonság! A közös kaland összehozza a párokat.

barátom

5. Megfelelő kommunikáció

 

Az egészséges párkapcsolatban élő párok tudják, hogy a másik helyes, figyelmes meghallgatása és a tiszteletteljes beszéd mennyire fontos ahhoz, hogy életben tartsák a kapcsolatukat. Azok a párok, akik igyekeznek túlbeszélni egymást, folyton a másik szavába vágnak, azonnal tanácsokkal látják el egymást, gondolkodás nélkül vágnak egymáshoz mondatokat, nem jó úton járnak.

Természetesen a fentiek tetszőlegesen bővíthetők. A lényeges azonban az, hogy te csakugyan jól érezd magad a kapcsolatodban.

KATTINTS A LINKRE!

Ha gondjaitok vannak a párkapcsolatban, nézzétek meg a Kapcsolat szerviz című videós előadás-sorozatot!

Ha személyre szabott segítségre van szükségetek, gyertek el párkapcsolati coachingra!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük