5 karácsonyi stresszűző ötlet

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor könnyen belátjuk, hogy a karácsony és az azt megelőző hetek az év legstresszesebb időszaka. Rohanunk, tolongunk a plázákban, őrült módon kutatunk ajándékok után, összeállítjuk a karácsonyi menüt, kiválasztjuk a fát, sütünk-főzünk, és még a munkahelyünkön is lezavarjuk az év végi hajrát.

vásárlás

Hidd el, nem vagy egyedül, amikor december 20-a táján nem az ünnep meghatott várása, örömteli izgalma tölt el, hanem növekedni kezd egy szorító érzés a gyomrodban és a mellkasodban. A reklámokban idilli családok örülnek a fa alatt, tipp-topp fiatal nők varázsolnak elő egy pálcasuhintásra ötfogásos karácsonyi menüt a csillogóra suvickolt lakásukban, miközben a jól nevelt gyerekeik illedelmesen ácsorognak a fa körül, és áhítatosan éneklik a Csendes éjt. Hogy a te karácsonyod nem ilyen? Nahát! Pedig ez az az idill, amit a reklámok hatására elvárunk magunktól, a családunktól és a gyerekeinktől. És ha nem így zajlik nálunk az ünnep, akkor csalódottak vagyunk, és szentül meg vagyunk győződve, hogy valamit nagyon elrontottunk. Pedig csak a reklámok agymosásának dőltünk be!

Tehát az első számú javaslatom: gondold végig, mik az elvárásaid ezzel az időszakkal kapcsolatban! Ha megvan a lista, húzzál ki belőle három nem is annyira fontos dolgot! Tényleg szükség van arra, hogy csillogjon-villogjon a lakás? Tényleg életbevágóan fontos, hogy a te lakásdíszeid és karácsonyi vacsoraasztalod legyen a legszebb, legcsodálatosabb? Tényleg összedől a világ, ha nem sütsz háromféle süteményt?

Húzz ki mindent, ami fölösleges!

Pihenj!

Pihenj! Hogy őrültségnek hangzik? Most lazítani, amikor annyi a tennivaló? Ne felejtsd, most húztál ki három dolgot a listádról! Ahhoz, hogy bírd a hajszát, energikusnak, kipihentnek kell lenned. Ahogy az autód sem megy benzin nélkül, te sem bírsz normálisan működni megfelelő feltöltődés nélkül. Jusson eszedbe, hogy hányszor leszel feszült, ingerült, ha fáradt vagy! Nem az a cél, hogy kifacsartan zuhanj be a karácsonyfa alá 24-én. Nem mi vagyunk az ünnepért, hanem az ünnep van értünk. Az ádvent amúgy is a lelassulás, befelé fordulás időszaka. Tölts egy kis időt egyedül! Kapcsolj ki minden kütyüt, főzz egy pohár teát vagy forró csokit, és olvasd el végre azt a könyvet, amit már a nyaralás óta tartogatsz! Legalább egy szabad, békés délutánt, estét adj magadnak!

Tölts egy kis időt azokkal, akiket tényleg szeretsz, akik valóban fontosak neked, és akiknek a társaságában feltöltődsz! Társasozz a gyerekeiddel, tartsatok egy jó kis dumapartyt a lányokkal, sétálj egyet a pároddal! Csináljatok olyan dolgokat, amire igazán vágytok, és soha nincs rá idő! Ha feltöltődsz pozitív élményekkel, kevésbé fog kiborítani az a néhány nehezen kezelhető rokon, akivel karácsonykor muszáj lesz találkoznod.

karácsony2

„Dőlj hátra, és élvezd a rokonokat!”

És akkor lássuk a rokonságot! Szerintem nincs olyan család, ahol ne lenne legalább egy-két „nehéz eset”, egy-két olyan rokon, akivel nehezedre esik találkozni. Nem a karácsony az az alkalom, amikor lehetőség nyílik arra, hogy a 15 éve húzódó problémákat megbeszéljétek. Ne várd azt, hogy a szenteste bűvöletében bárki is megváltozik egy csapásra, és az évek óta fennálló konfliktusok majd maguktól megoldódnak. Ha nem muszáj, ne most menj bele a veszekedésbe, mert a konfliktus az egész család hangulatát elrontja. Ilyenkor szokott eszembe jutni az unokatestvérem tanácsa: „dőlj hátra, és élvezd!”. Próbáld meglátni a humort ezekben a nehéz családi szituációkban, és jusson eszedbe, hogy még pár óra, és hazamehetsz, és jó esetben hetekig, hónapokig nem kell ismét találkozni!

Ha végképp nehezen viseled a család vagy egyes családtagok jelenlétét, akkor alakíts ki új tradíciókat! Biztos, hogy együtt kell tölteni a szentestét? Lehetne esetleg rövidíteni a látogatás időtartamát? Vagy talán teljesen kihagyni az egészet, és úgy tölteni az ünnepeket, ahogy ahhoz neked (nektek) kedvetek van? Ilyenkor a meccset le lehet folytatni még az ünnep előtt, és kevésbé fogja megterhelni a karácsonyt.

Az, hogy mennyire lesz stresszes számodra ez az időszak, valójában csak a te elhatározásodon és a tetteiden múlik. Lazíts! Nem kell mindennek tökéletesnek lennie! Az elég jó is jó…

Ha a karácsonyi őrületben egy kis stresszoldásra vágysz, gyere el egy coachingra, és átbeszéljük azt, ami most a legjobban bánt!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük