5 kérdés, amit gondolj végig válás, szakítás előtt

Egy vita vagy komoly veszekedés hevében gyakran csúszik ki a szánkon: „Ha te ezt gondolod, akkor inkább szakítsunk! Ennek így nincs értelme!” Aztán csak állunk ott összetörve, mert ezt a döntést egyáltalán nem gondoltuk át, és legszívesebben visszaszívnánk a fenti mondatokat. Persze, gyakran vissza lehet csinálni, de ha komolyan fontolgatod a szakítást, akkor érdemes előbb végiggondolni az alábbi kérdéseket.

Egy kapcsolat általában nem egyik napról a másikra romlik meg. Vannak jelek, amelyek utalnak arra, hogy valami nem működik: boldogtalannak és magányosnak érzed magad, és egyre gyakrabban vetődik fel benned a kérdés: lehet, hogy szakítani vagy válni kellene? Ha már jó ideje latolgatod ezt a kérdést, az alábbiakon érdemes átrágnod magad.

 

1. Miért akarok szakítani vele?

 

Erre a kérdésre nyilvánvalóan van egy 132 pontos listád, amit a bizalmas barátaiddal már megosztottál. Érdemes a válaszokat pontokba szedni, leírni, mert akkor feketén-fehéren látszik az, amit esetleg megpróbálsz magad elől is elrejteni: túl sok minden szól amellett, hogy befejezd ezt a kapcsolatot. Esetleg az is kiderülhet, hogy olyan dolgok miatt problémázol, amelyek nem is olyan nagy horderejűek. Ha van kedved, csinálhatsz egy olyan listát is, amelyben azt veszed számba, mi szól a kapcsolat folytatása mellett. Ez különösen hasznos gyakorlat lehet azok számára, akik az egyik pillanatban otthagynák a párjukat, a következőben pedig el sem tudják képzelni az életüket nélküle.

 

2. Meg lehet javítani ezt a kapcsolatot? Akarok dolgozni érte?

 

Egyetlen párkapcsolat sem működik magától, csak akkor, ha mindkét fél hajlandó időt, energiát fektetni bele. A kérdés az, hogy te szeretnél-e még dolgozni ezért a kapcsolatért? Biztos vagyok benne, hogy már átrágtátok magatokat ezerszer a problémákon. Kerestétek a megoldásokat, de valahol mindig elakadtatok. Az is lehet, hogy a párod nem hajlandó erről beszélni. Te már sok mindent megpróbáltál, de semmi nem működött. Akarsz még ezen dolgozni? Vagy belefáradtál már az egészbe? Erre egyedül csak te tudod a választ. Figyelj befelé! Meddig akarod még ezt csinálni?

 

3. Megbánom majd a döntésemet?

 

Ha most úgy döntesz, hogy minden marad a régiben, egy év múlva bánni fogod, hogy nem szakítottál? Elszaladt egy év az életedből úgy, hogy benne maradtál egy fájdalmas kapcsolatban.

Ha úgy döntesz, hogy szakítasz, egy év múlva vajon hogy fogsz visszagondolni erre a döntésedre? Lehet, hogy bánni fogod, hogy nem próbáltátok meg még egyszer? Esetleg örülni fogsz, hogy végre lezártál egy nehéz kapcsolatot?

Ha ezekre őszintén válaszolsz, sokkal magabiztosabban hozod meg ezt a döntést.

 

4. Milyen lesz az élet a szakítás után?

 

Képzeld el, milyen lesz az élet nélküle! Talán ez a legfájdalmasabb kérdés. Eszedbe jut, hogy mennyi jó volt/van ebben a kapcsolatban, hogy mi minden fog hiányozni a napjaidból. Riasztó lehet a magány, a különélés gondolata. Eszedbe fog jutni az is, hogy mennyi minden nem fog hiányozni: a viták, dühöngések, bántások, kritikák, parancsolgatás. Ha nagy benned a dilemma, ezúttal is érdemes egy pro és kontra listát írni. Melyik felé billen a mérleg?

Egyedül élni nem csak azt jelenti, hogy magányos leszel! Egy új élet lehetősége áll előtted, amikor lesz időd magadra, a hobbijaidra, esetleg új dolgokat kipróbálni. És igen, előbb-utóbb lehetőséged nyílik egy sokkal jobb, biztonságosabb, bensőségesebb párkapcsolatra is.

 

5. Hogy csináljam?

 

Sajnos manapság nagy divatja van az sms-ben, chaten történő szakításnak. Vagy ami még rosszabb: a szó nélkül történő felszívódásnak. Ne tedd ezt! Add meg a tiszteletet a másiknak, magadnak és a kapcsolatnak azzal, hogy élőszóban, személyesen közlöd a másikkal, hogy nem akarod folytatni a viszonyt! Igen, szomorú lesz a másik, de ezzel nem bántod meg! Azzal bántod meg, ha nem adod meg neki azt a tiszteletet, hogy személyesen vetsz véget a kapcsolatnak.

Ne arról beszélj, mi mindent tett rosszul a másik, hanem arról, hogy mit érzel, miért akarod megszakítani ezt a kapcsolatot! Adj időt a másiknak arra, hogy megeméssze a hallottak, és viseld el, ha szomorú! Lehet, hogy dühös lesz rád, erre minden joga megvan. Arra viszont nem, hogy bántón, agresszíven viselkedjen veled. Ebben az esetben lépj ki a szituációból!

Ha végigmész a fenti folyamaton, lehet, hogy a kapcsolatod véget ér, ám még vár rád egy kis munka. Lehet, hogy te mondtad ki a szakítás tényét, de számodra is véget ért egy fontos kapcsolat, érdemes ezt elgyászolni. Nyugodtan engedd meg magadnak a szomorúságot, gyűjtsd össze a közös képeket, sírdogáljál, ha ez jön! A lelkednek szüksége van erre! Semmi esetre ne dőlj be a barátok „jó” tanácsának, és ne kezdj el azonnal randizgatni! Adj magadnak pár hetet, hónapot, hosszabb, szorosabb kapcsolat esetében egy évet, hogy végiggondold ennek a kapcsolatnak a tanulságait. Érdemes számba venni azt is, hogy te mit rontottál el, hogy a következő kapcsolatodban ezt már másként csináld.

KATTINTS A LINKRE!

 

Ha nem tudsz egyedül dönteni, jelentkezz be egy párkapcsolati coachingra!

Ha inkább előadásokat hallgatnál, nézd meg a Kapcsolat szerviz videóit!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük