5 mondat, amit jobb, ha nem mondasz egy veszekedés során

Egy jó veszekedéshez idő és szaktudás kell. Azt hiszed, viccelek? Ahhoz, hogy a veszekedéseitek ne szakítással végződjenek, érdemes betartani néhány alapszabályt.

Biztos volt már részed olyan óriási veszekedésben, ami aztán szakítással végződött. Az is lehet, hogy hónapokon vagy éveken át tartó folytonos hadiállapot vezetett idáig. Utólag már könnyű azt mondani, hogy az a kapcsolat úgyis menthetetlen volt, vagy nem voltatok egymáshoz illők. Valójában az is lehet, hogy nem tudtátok megfelelően kezelni a konfliktusaitokat, és ez vezetett a szakításhoz

Íme néhány klasszikus hiba, ami egy-egy szög a kapcsolatotok koporsójába.

 

1. Ne beszéljünk róla!

 

A szőnyeg alá söprés nem megoldás. Ha soha nem beszéljük ki a problémákat, akkor azok egyre gyűlnek majd, és váratlanul fognak robbanni. Vagy ha tényleg soha nem beszélünk róla, egy idő után már inkább nem is beszélünk egymással, és kihűl a kapcsolat. A problémát lehetőleg mindig ott akkor érdemes tisztázni, amikor keletkeznek. És a legfontosabb: azzal próbáld megoldani, akivel keletkezik. A párod és közted támadt feszültséget ne a barátnőddel, és ne az anyukáddal próbáld tisztázni!

 

2. Ha még egyszer ezt teszed, én elköltözöm!

 

Ezt fenyegetőzésnek hívják, és nagy valószínűséggel úgysem tartjuk be. Nézd meg, mennyire hatékony a gyereknevelésben a be nem tartott szankció. Na, ennyire lesz hatékony a pároddal szemben is. Egy idő után inkább nevetségessé válik a dolog.

 

3. Neked nárcisztikus személyiségzavarod van!

 

Ha már nagyon jól képzett vagy pszichológiából, és elolvastál 25 önsegítő könyvet, akkor minden egyes konfliktus esetén meg fogod találni a bizonyítékát annak, hogy a párod egy pszichiátriai eset, és még jó, hogy te ott vagy neki. Ezzel a saját fölényedet érzékelteted – akár akarod, akár nem. A dolog megalázó a másik számára, ettől nem fog épülni a kapcsolatotok. Még akkor sem, ha a párod tényleg személyiségzavaros. Ettől a kijelentéstől nem fog változni semmi. Legföljebb rosszabb lesz.

 

4. Tisztára olyan vagy, mint az anyád/apád!

 

Ezzel nem csak a párodat bántod meg, hanem a szülőjét is, akit lehet, hogy szeret, lehet, hogy nem, de mindkét esetben védeni fogja, mert mégiscsak a szülőjéről van szó. Tehát ez dupla bántás, biztos lehetsz benne, hogy egy ilyen mondat után durva ellentámadásban lesz részed.

 

5. Te egy önző alak vagy!

 

Nagy klasszikus ez a típusú mondat.”Mert te” kezdetű mondatokat mondani nem érdemes, hiszen ezzel nem a társad viselkedéséről beszélsz, hanem a személyiségét kritizálod. Ezáltal azt érzékelteted, hogy őt magát utasítod el, nem pedig a tetteit.

Azt gondolom, hogy ezeket a hibákat mindannyian elkövetjük a veszekedés hevében. Azonban ha tudunk róla, hogy nem szerencsés kimondani a fenti mondatokat, akkor már tettünk egy óriási lépést a tudatosítás és egy harmonikusabb párkapcsolat felé.

Ha szeretnél többet tanulni a konfliktuskezelésről, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete videós előadás-sorozatot!

Ha személyes segítségre van szükséged, gyere el/gyertek el párkapcsolati coachingra!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük