5 tipp az önbecsülés növeléséhez

Hiába költünk vagyonokat kozmetikumokra, új ruhákra, fodrászra, elég egy pillantás, egy rossz szó, és máris romokban hever az önbecsülésünk. A szépségünkre, külsőnkre költött vagyonok csak átmenetileg feledtetik a csökkentértékűségünket. A megoldás nem a külső, hanem a belső megújulásban rejlik.

Az önbecsülés a lélek „alapbeállítása”, amit a szüleinknek köszönhetünk. Az általuk kimondott vagy kimondatlan elvárások, értékelések belénk égtek, és meghatározzák, hogy mit gondolunk önmagunkról, a képességeinkről, külsőnkről, értékességünkről. Sajnos a legtöbb ember azzal az „alapbeállítással” éli az életét, hogy „nem vagyok elég jó”, ami különösen megnehezíti a másokkal való kapcsolatát. Íme 5 tipp, ami segíthet egy jobb viszonyt kialakítani önmagaddal, és ezáltal másokkal is.

 

1. Cserélj fókuszt!

 

Az alacsony önbecsülésű ember bizonyos helyzetekben csúnyának, butának, szerethetetlennek érzi magát, és a gondolatai csakis akörül forognak, hogy mi a hiba benne. Nagyon nehéz ebből az ördögi körből kiszakadni, de egy kis tudatos erőfeszítés csodákra képes. Az első lépés, ha észrevesszük, hogy bekerültünk a lefelé húzó gondolati spirálba, és megpróbáljuk megállítani a gondolatainkat. Például azzal, hogy azt mondom: „oké, elég volt ebből az önpocskondiázásból!”, és tudatosan belekezdek valami olyan tevékenységbe, ami eltereli a figyelmemet. Ha ez már megy, továbbléphetünk eggyel: a fókuszunkat elkezdhetjük arra irányítani, amiben jók vagyunk. Ez eleinte nehezen megy, kitartást, gyakorlást igényel, hogy összeszedjük a jó tulajdonságainkat, mindazt a dolgot, amit jól csinálunk.

 

2. A külsőnk elfogadása

 

Először is érdemes tudatosítani, hogy nincs olyan, hogy általában vett szépség. Van, akinek a soványak tetszenek, de vannak olyanok, akik kifejezetten bolondulnak a teltebb szépségért. Hidd el, a legtöbb férfi pontosan tisztában van azzal, hogy a magazinok, plakátok lányait szétretusálták, ilyen „tökéletes” szépség a valóságban nincs. A címlaplányok külseje a nőket jobban izgatja mint a férfiakat. Hidd el, létezik valahol a világon olyan ember, aki pont téged talál vonzónak! Mert a vonzerőnek csak igen kicsi hányada a külső szépség. A vonzerő bájból, kedvességből, magabiztosságból, önbecsülésből, játékosságból tevődik össze. Ezek pedig függetlenek a külsőnktől!

 

3. Kit érdekel, hogy más mit gondol rólad?

 

Az önbecsülésünk egyik leghatásosabb gyilkosa, hogy egyfolytában azon agyalunk, hogy a számunkra fontos személyek vajon mit gondolnak rólunk. Megpróbálkozunk a gondolatolvasással, megalkotjuk a legszörnyűbb forgatókönyvet, és elkezdünk ezen pörögni. Pedig lehet, hogy amikor a másik zord pillantást vet ránk, akkor éppen azon szorong, hogy vajon mi mit gondolunk róla.

Ha pedig mégis elítélően vélekedik rólunk, az szíve joga. Ha minden fontos személynek megpróbálok megfelelni, akkor be fogok csavarodni, mert egymásnak ellentmondó elvárások kereszttüzében találom magamat, és fogalmam sem lesz, hogy akkor mit is csináljak. Akkor már nem egyszerűbb, ha a saját szükségleteimre fókuszálva azt csinálok, amit akarok? Vagy ami valóban jólesik?

 

4. Fókuszálj a saját szükségleteidre!

 

És el is érkeztünk a következő fontos lépéshez: itt az ideje, hogy tisztába kerüljek azzal, mire is van valójában szükségem. Mert az alacsony önbecsülésű ember pontosan tudja, hogy a környezetében lévő emberek mit várnak el tőle, és ennek inaszakadtából igyekszik is megfelelni. De hogy neki magának mire van szüksége, arról rendszerint fogalma sincs. A következő javaslatom, hogy naponta legalább háromszor kérdezd meg magadtól, hogy most éppen mire lenne szükséged! Pihenésre, sütire, sétára, magányra? Add meg magadnak! Az önbecsülés attól növekszik, hogy elég fontosnak tartom magamat, és megadom magamnak azt, amire szükségem van. Ha én nem akkor ki fogja ezt megtenni?

 

5. Tervezz, és dolgozz a céljaidért!

 

Az önbecsülés attól is hatékonyan növekszik, hogy kitűzök magam elé célokat, azért képes vagyok kitartóan dolgozni, és el is érem őket. Az alacsony önbecsülésű ember már a célok kitűzésénél elbukik: nem mer nagyon álmodni, mert azt hiszi, hogy ezeket a célokat ő úgysem tudja elérni. Ha varázspálcád lenne, mit varázsolnál magadnak? Ha nem lenne előtted semmi akadály, mi lenne a legfontosabb célod? Megvan? Ez az igazi fontos célod, amiért megéri dolgozni, és amit ha elérsz, akkor büszkén nézhetsz végig a megtett úton. Ez fogja erősíteni az önbecsülésedet.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél növelni az önbecsülésedet, nézd meg az ELBŰVÖLŐ ÖNBECSÜLÉS MESTERKURZUS VIDEÓIT!

Ha az a vágyott célod, hogy megszilárdítsd az önbecsülésedet, akkor gyere el coachingra, ahol megkeressük a te megoldásodat!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük