5+1 tipp arra, hogyan kezeljük az anyóst

A szerencsés kevesek jól kijönnek az anyósukkal, a többség azonban komoly harcot vív a párja anyjával. A viszony pedig gyakran elmérgesedik, sőt megrontja a párkapcsolatunkat is. Íme néhány tipp, hogy ez ne így legyen.

Miért kibírhatatlan az anyósom?

 

Higgyétek el, nem azért, mert egy gonosz és kiállhatatlan nőszemély, hanem azért, mert ti vagytok azok, akik elszakítjátok tőle az ő szeretett, féltve pátyolgatott fiacskáját. Aki persze már sok éve nagykorú, de ez az anyósnak mit sem számít, kimondatlanul, tudattalanul te mindig csak betolakodó maradsz.

Íme néhány ötlet, hogyan kezelheted a helyzetet.

 

1. Állítsd fel a határokat már az első találkozások alkalmával!

 

Ha ezt elmulasztottad, sosem késő pótolni, csak sokkal nehezebb megértetni az anyóssal, hogy amit eddig lehetett, azt most miért nem lehet. Fontos, hogy a társaddal megbeszélve döntsétek el, hogy mibe engedtek beleszólást a szülőknek. Minél kevesebb teret engedtek nekik, annál nagyobb esélyetek van egy harmonikus kapcsolatra. Érdemes tisztázni, hogy mikor jöhetnek át hozzátok, ti milyen sűrűn szeretnétek menni, mibe szólhatnak bele. Ez utóbbi nem könnyű, mert a nehezen elengedő anyósnak mindenről lesz véleménye, a kérdés csak az, hogy ezt ti hogyan kezelitek.

 

2. A szabályokat a társaddal együtt mondjátok el a szülőknek!

 

Nem gondolatolvasók, nem fogják tudni, hogy mik az igényeitek, ha ezt nem közlitek velük határozottan, ámde nagyon kedvesen. Lesznek olyanok, akik ezen megsértődnek. Ne legyen lelkifurdalásod, ez az ő baja, majd megengesztelődik. Nagyon fontos azonban, hogy a társaddal egyetértésben cselekedjetek. Az egyik legnagyobb probléma az szokott lenni, ha a férfi még nem vált le teljesen az anyukájáról, és ide-oda ingázik közted és az anyja között. Ez nehéz helyzet. A társadnak teljes mellszélességgel melletted van a helye.

 

3. Tartassátok be a szabályokat!

 

Minden esetben, amikor másokkal szemben felállítjuk a határainkat, nyomulósabb embertársaink megpróbálják átlépni azokat. 99%-os aránnyal kipróbálják, hogy komolyan gondoljuk-e azokat. Rajtunk múlik, hogy tudunk-e határozottak és következetesek maradni. Fontos, hogy azok legyünk, különben csak nevetségessé válunk a szabályainkkal, és anyuka ki-be fog mászkálni az életünkbe. Ám ha ragaszkodunk az elvárásainkhoz, végső esetben szankcionáljuk is a be nem tartást, kiegyensúlyozott viszony lehet a jutalmunk.

 

4. Közvetíts a saját szülőd felé!

 

Az anyósoddal szembeni határozott fellépésben elengedhetetlen, hogy a párod melletted álljon, sőt a legideálisabb, ha a nehéz helyzetekben ő tisztázza a saját anyjával a problémát. Ki-ki a saját szülőjével oldja meg a konfliktusokat. Így kisebb az esélye annak, hogy elmérgesedik a viszony meny és anyós között.

 

5. Ne szidd az anyját!

 

Bármennyire is egy oldalon álltok a párotokkal, ne szidd az anyját! Neked sem esne jól fordított helyzetben, és senkinek sem jó, ha egy fáradt munkanap után arra érkezik haza, hogy az általa két legjobban szeretett nő már megint összeveszett. Ha nagyon nem bírod már, és szeretnéd kiereszteni a gőzt, arra valók a barátnők.

 

+1 Ne a szüleidnek panaszkodj a párodra!

 

A párkapcsolati konfliktusaitokat oldjátok meg magatok között, hiszen a probléma ott keletkezett, és nem tartozik másra. Nem anyukáddal kell tisztázni, hogy mi történt. Ráadásul ezzel csak annyit érsz el, hogy a szülőd megutálja a párodat, haragudni fog rá. Ha pedig kibékültök, anyu azt már nem fogja tudni, érteni, és lehet, hogy te ismét fülig szerelmesnek érzed majd magad, ő azonban őrizni fogja a haragot, hiszen az a gonosz ember bántotta az ő kicsi gyerekét.

KATTINTS A LINKRE!

Ha nehéz, konfliktusos a viszonyod a pároddal vagy a szülőkkel, sosem késő konfliktuskezelést tanulni. Nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete tudásanyag videóit!

Ha elmérgesedtek a vitáitok, és szükséged van valakire, aki közvetít köztetek, gyertek el családi mediációra!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük