6 hiba, ami egyenként is tutira váláshoz vezet

Aki hosszú keresés után végre társat talál, azt hiszi, hogy most aztán végre hátradőlhet, mert megvan élete társa, és ettől kezdve már az örökös boldogság vár rá. Sajnos hátra is dől, és a valóság csak pár év múlva csapja arcul. Ekkorra azonban jóvátehetetlenül elromlik a kapcsolata, ő pedig értetlenül áll, és azt állítja: rosszul választott. Valójában azonban annyi történt, hogy nem tudott vigyázni a kapcsolatára.

A legtöbben nem is tudják, hogy vigyázni kellene a kapcsolatukra. Sőt, azt mondják, hogy amire vigyázni kell, az nem is az igazi. Mert az igazi kapcsolatnak magától kellene működnie. Aha. Jó lenne, ha így működne. De nem így van. Attól, hogy nem hiszek a gravitációban, még simán összetöröm magam, ha kiugrok az ötödikről.

Nézzük tehát, hogy milyen törvényszerűségek törik össze a legjobban induló kapcsolatot is!

  1. Elkényelmesedés

Ez a hátradőlés klasszikus esete. Megvan, megszereztem, most már örökké az enyém. Minek teperni? Minek hozzak neki virágot? Miért kéne lecserélnem a kinyúlt, lyukas pólómat egy szexisebb darabra? Most minek borotválkozzak meg hétvégére is? Ja, persze, felugrott tíz kiló, de ugye, így is szeretsz? Persze, érthető, hogy a hétköznapokban fáradtak vagyunk ahhoz, hogy mindig a legjobb formánkat hozzuk, de azért nem árt, ha legalább elfogadható formában tartjuk magunkat, esetleg apró figyelmességek, kedvességek formájában megpróbáljuk a romantikát visszacsempészni a hétköznapokba.

 

2. Állandó zsörtölődés

Az állandó elégedetlenség a másikkal, a hibák, bántások vég nélküli felhánytorgatása garantáltan kinyírja a legjobb kapcsolatot is. Ki akar úgy élni, hogy ő az örökös hibás, a fekete bárány, az elképesztő nagy csalódás? Ki akar folyamatos elvárások végeérhetetlen kereszttüzében élni?

A társad állandó izélgetése helyette itt az ideje, hogy egy kicsit magadba nézzél. Te mindent tökéletesen csinálsz? Te soha nem hibáztál? Tényleg olyan végzetes, megbocsáthatatlan hibái vannak a társadnak? Ha igen, akkor miért vagy még vele? Ja, hogy millió oka van, amit nem tudsz megszüntetni, esetleg nincs bátorságod önálló döntéseket hozni, és felnőtt módra megoldani a problémáidat? Akkor tudjad, hogy a te döntésed, hogy még mindig vele vagy. Ezért ne őt hibáztasd!

 

3. Szex elhanyagolása

Sajnos sok kapcsolatban a gyerekek születése után mintegy magától megszűnik a szexuális élet. Persze tökéletesen érthető egy folyamatosan figyelmet igénylő kis jövevény mellett, hogy nincs energiád, kedved, erőd lepedőakrobatává válni, ám érdemes tudni, hogy attól a párodnak még lesznek szexuális vágyai, amit egy idő után máshol fog kielégíteni. És hidd el, mindig lesz egy erre szívesen vállalkozó párás szemű kolléganő.

Érdemes tehát a hétköznapokba visszacsempészni az apró érintéseket, öleléseket, puszikat, apró gesztusokat, majd lassanként visszahozni a szexet az életetekbe. Persze csak akkor érdemes ezzel fáradni, ha családban akarod felnevelni a gyerekeidet.

 

4. Durva beszéd

Aki nem tanulta meg kontrollálni az indulatait, tudatosan kezelni a konfliktusait, az nem is érti, hogy a párjának mi baja azzal, ha ő néha belecsap a falba, földhöz vág egy-két tányért, esetleg vörös fejjel torka szakadtából üvölt. Vagy durva, bántó szavakkal alázza, gúnyolja a párját. Azzal védekezik, hogy ő már csak ilyen, őt így kell elfogadni. Pedig a viselkedése nem pusztán a harag kifejezése, hanem kőkemény agresszió, amit senkinek nem kell elviselnie. Egyrészt rendkívül bántó, megalázó, másrészt pedig rettenetesen ijesztő.

Ha a párod az indulatait így fejezi ki, nem vagy köteles eltűrni, ez nem része egy normális párkapcsolatnak. Ha te viselkedsz így, tudnod kell, hogy a kontrollálatlan dühkitörések kezelése tanulható, és van számtalan hatékony konfliktuskezelési módszer, amit meg tudsz tanulni, ha meg akarod őrizni a párkapcsolatodat. Ha nem akarsz ezen változtatni, azt is lehet, de ne csodálkozz majd, amikor a párod bejelenti, hogy elválik tőled.

 

5. A szülők beengedése a párkapcsolatba

A házasság két felnőtt ember között köttetik, nem pedig két felnőtt ember és a szüleik között. Ha te felnőtt emberként hagyod, hogy édesanyád mondja meg, miként döntsetek, hol vegyetek házat, hogyan neveljétek a gyerekeiteket, ha naponta többször vele beszéled meg telefonon, hogy milyen szemét alak is a „te Gézád„, akkor ne csodálkozz, hogy egy idő után a férjed nem szívesen megy haza, elhanyagol téged és a gyerekeket is.

Ha még nem halmozódott fel annyi sérelem, hogy válás legyen a vége, akkor szelíden, de határozottan meghúzhatod a határaidat a szüleid felé. Egészen biztosan nem fog menni sérelem, bántás és erőszakos próbálkozások nélkül, de ha házasságban, családban szeretnéd felnevelni a gyerekeidet, ennek a szülőkről való határozott leválás az ára.

6. Birtoklás, féltékenykedés

Az első hetekben még elfogadható, hogy mindent közösen akartok csinálni, és ragaszkodsz ahhoz, hogy a párod beszámoljon minden pillanatáról. Ám egy idő után ez terhessé, fullasztóvá válik. Egy egészséges párkapcsolatban szükség van arra, hogy a pár mindkét tagja időnként találkozzon a saját barátaival, foglalkozzon a hobbijával. Szükség van az én-idő és a közösen töltött idő megfelelő egyensúlyára. Egy birtokló, féltékenykedő társ mellett azonban ez az arány nagyon nehezen beállítható. Ő csüng, csimpaszkodik, gyanakszik, kutat, kérdezősködik, vádaskodik, amivel hótziher, hogy titkolózásba, hazudozásba kergeti a párját. Még akkor is, ha a társa maga a megtestesült „igazmondó juhász”. Ettől kezdve aztán elindul a lavina: ha kiderül akárcsak egyetlen aprócska füllentés is, a féltékeny, gyanakvó társ számára bebizonyosodik, hogy valóban nem bízhat a társában. Innen azonban már nagyon nehéz megállítani a folyamatot, segítő közreműködése szükséges hozzá, aki a féltékeny felet támogatja, időnként pedig szembesíti a torz látásmóddal és viselkedési mintáival.

Sajnos a fenti hat hiba közül akár egyetlen is bőven elég ahhoz, hogy hosszú évek alatt észrevétlenül szétmarja a legjobban induló kapcsolatot is. Ha ismerős bármelyik, most már a te felelősséged, hogy teszel-e ellene valamit.

Ha valahol elakadtatok, és szeretnétek személyes segítséget kapni, gyertek el párkapcsolati coachinra!

Kövess a facebookon is, biztosan nem maradsz le egyetlen új bejegyzésről sem!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük