7 dolog, amit a Szívek szállodájából tanultam

A béna címe ellenére a Szívek szállodája az egyik legszerethetőbb sorozat. Felbukkan benne mindenféle probléma, amivel egy nő találkozhat, ha egyedül nevel gyereket, fasírtban van a szüleivel, és társat keres. Szerethető szereplők, és megunhatatlan poénok.

Aki egy kicsit is ismer engem, tudja, hogy megjelenése óta gyógyíthatatlan rajongója vagyok a sorozatnak. Nem tudom, hányszor láttam a hét évadot. Egy időben antidepresszánsnak használtam. Kicsi bosszúság – egy rész, nagy szomorúság – kettő-három rész, és már sokkal jobban is voltam. Van a filmben valami könnyedség, lazaság, ami segített felülkerekedni az éppen aktuális problémáimon. Talán ez volt az első dolog, amit megtanultam Lorelai Gilmore-tól: a problémákat igenis meg lehet oldani.

Gilmore-Girls-College-Advice-11
Forrás: http://larkable.com

 

1. A problémákat meg lehet oldani

Nem kell belesüppedni, nem kell dagonyázni benne, hanem egyszerűen bele kell nézni a probléma szemébe (már ha van neki). Lorelai élete sem fenékig tejfel, számtalanszor látjuk kiakadni, különösen, ha az anyjáról van szó. Azt gondolom, a legjobb trükkje a humor. Egyszer még elméleti oktatást is tart Emilynek arról, hogyan viselje el az őt direkt bosszantó anyósát. Nagy mosoly, és a dolgokon való felülemelkedés. (Ez erősen hajaz arra, amit az egyik unokatesómtól tanultam: „Dőlj hátra, és élvezd, ha valaki bosszantó!” Működik!)

 

2. Egy anya meg tudja keseríteni az ember életét, de napfényessé is teheti

Az anyák hatalma óriási! Láthatjuk, mit művelt Emily Lorelai-jal, és látjuk az ellenpéldát Lorelai és Rory kapcsolatában. Az első viszony a korlátokról, a másik határaiba való belemászásról szól, a másik pedig arról, hogyan lehet úgy nevelni egy gyereket, hogy az ne a hatalomról szóljon. Egy kicsit mindig irigykedve figyeltem, ahogy anya és lánya fél szavakból értik egymást, és Lorelai soha nem „játssza ki az anya-kártyát”. Nem utasítja Roryt, hogy mit tegyen, csak javasol dolgokat. Nem korlátozza a szabadságát, engedi, hogy elkövesse a saját baklövéseit. Zokszó nélkül hozza ki a lányát a fogdából, amikor Rory Logan miatt bajba kerül. Sőt azt is engedi, hogy Rory a saját útját járja, félbehagyja az egyetemet, és a nagyszüleihez költözzön. És teszi mindezt azért, mert tudja, néha csak reméli, hogy a korábbi remek kapcsolat miatt a lánya nem keveredik nagyobb bajba, és előbb-utóbb visszatalál hozzá.

Rory-gilmore-girls-28848008-1024-768
Forrás: http://bestofpicture.com

 

3. Minden szakítást meg kell gyászolni

Ezt teszi Lorelai is, amikor elhagyja Luke, de erre tanítja Roryt, amikor a Deannal való szakítás után Rory nem akarja elhagyni magát, és mindent elkövet, hogy elterelje a figyelmét a fájdalmáról. Lorelai arra biztatja a lányát, hogy tervezze be a napirendjébe a „züllést”, ami vödörnyi fagyit, százas papírzsepit, és szakítós filmek nézését jelenti. Lorelai tudja, hogy meg kell élni a szakítás fájdalmát ahhoz, hogy az ember lánya tovább tudjon lépni.

luke-lorelai-gilmore-girls-11
Forrás: crushable.com

 

4. Senki nem flörtöl úgy, mint Lorelai

Ha nyitnék egy randi sulit, kötelező tananyag lenne a Szívek szállodájának néhány jelenete. Különösen azt a részt szeretem, amikor Loralai Rory tanárával ismerkedik. Szellemes, pörgő párbeszéd, remek humor, látszik, hogy a felek mentesek mindenféle görcsösségtől. Párkereső koromban sokat tanultam belőle.

 

5. A szerelem nem mindig első látásra születik

Óriási mítosza ez a párkeresőknek. Sokan szent meggyőződéssel hisznek abban, hogy az első randi első öt percében már fel tudják mérni, hogy az illető pasi/nő lesz-e az életük párja. Ha nem, akkor nem is fektetnek több időt és energiát a kapcsolat kiépítésébe. A filmben a szerelmi kapcsolatok zöme hosszas ismerkedés után jön létre. Luke évekig fűzi Lorelait, mire a hősnő végre rájön, hogy a vendéglőst az Isten is neki teremtette. Rory és Logan kapcsolata is lassan alakulgat. Amit megtanultam: ne írd le a pasit az első öt percben, mert lehet, hogy egy remek kapcsolatot szalasztasz el.

 

6. El lehet viselni, ha a másik nagyon más mint én

Az egész kisváros egy őrültek háza, tele furcsábbnál furcsább, de nagyon szerethető figurákkal. Mégis mindenki kedvesen bánik velük. Gondoljatok arra, milyen szeretettel viszonyulnak a kicsit (na jó, nagyon) zakkant Kirk-höz, hogy a kezdeti nehézségek és rivalizálás után Rory képes összebarátkozni a kiállhatatlan Parissel! A két főszereplő óriási titka: el lehet viselni, sőt tisztelni és becsülni is szabad azt, ha valaki nagyon más mint én.

Rory-Paris-gilmore-girls-180029_350_263
Forrás: http://vergecampus.com

 

7. Kellenek a jó barátok!

A két lánynak nincs nagyon széles, kiterjedt baráti köre, de akikkel jóban vannak, azokkal napi szinten tartják a kapcsolatot, időt, energiát fordítanak a barátság ápolására. És ez a befektetés mindig megtérül, ha kátyúba jut az életük, vagy együtt lehet örülni valaminek. Amit megtanultam tőlük: bárhogy is alakul az ember élete, szerelmek jönnek-mennek, de a barátok maradnak.

 

Olvass tovább!

További olvasnivalót a a facebook oldalamon találsz.

Ha szeretnél őszintén beszélni a problémáidról, gyere el coachingra, és megtaláljuk a te, saját megoldásodat!

 

Ha tetszett a bejegyzést, nézd meg, hogyan tanulhatsz többet a párkapcsolatokról!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük