7 jel, ami azt mutatja, hogy mérgező szülő nevelt fel

A szülők többsége a lelkét is kiteszi, hogy jól és lehetőleg nagyobb sérülések nélkül nevelje fel gyermekét. Ennek ellenére – többnyire öntudatukon kívül – mégis rengeteg kárt okoznak a gyereküknek. Fel sem merül bennük, hogy az, amit mondanak vagy csinálnak mennyire fáj a csemetéjüknek. Mi pedig mire felnövünk, természetesnek vesszük, hogy szülőként ez a normális viselkedés, és teljes természetességgel adjuk tovább ezt a mintát, és okozunk kárt a következő generációnak is.

Mérgező szülő

Sajnos nagyon sok szülői viselkedés káros, olyan sérülést okoz a gyereknek, ami kihat az egész életére. Rengeteg olyan felnőttel beszélgetek segítőként, aki párkapcsolati problémával fordul hozzám, és fel sem merül bennük, hogy a kapcsolati kudarcaik gyökere a gyerekkorukban keresendő. Sőt, azt állítják, hogy nekik csodálatos gyerekkoruk és nagyszerű szüleik voltak. Aztán persze kiderül, hogy egyik sem volt csodálatos, sőt kifejezetten mérgező módon bántak velük a szüleik. Csak éppen számukra ez volt a természetes.

Nézzük hát, melyek a jelei a mérgező szülői magatartásnak!

  1. Nem ad megerősítést és biztonságot

Sok szülő azt gondolja, hogy nem kell tutujgatni, kényeztetni a gyerekét, hanem sokkal célszerűbb ha keménységre, önállóságra neveli. Így aztán a gondozásukból hiányoznak az érzelmek, az ölelés, a gyengédség. Ha sír a gyerek, elintézik azzal, hogy „emiatt nem érdemes bőgni, lépj tovább!”. A családban egyáltalán nincs helye az érzelmeknek. Ennek eredményeként a gyerek megtanulja elfojtani az elfogadásra méltatlan érzéseit. Ki a szomorúságát, ki az örömét, és felnőve már fel sem ismerik magukban az igazi érzéseket. Csak a megengedett érzéseket tudják produkálni. Például felnőttként mindegy lesz, hogy fáradtak, szomorúak, csalódottak – kizárólag dühvel tudnak reagálni minden helyzetre. Ugye, nem kell elmagyaráznom, hogy mennyire nehéz együtt élni egy ilyen emberrel?

 

2. Túl kritikusak

Minden szülő kritizálja időnként a gyerekét. Itt a mértékről van szó. A mérgező szülőnek viszont semmi sem jó, és egyáltalán nem lehet megfelelni az elvárásainak. Sőt, az elvárások is gyakran változnak. Ami ma még szabály, holnap már hiba lesz. A túlzottan kritikus szülő gyerek úgy nő fel, hogy csak nagyon kevés elismerést kap, és azt éli meg, hogy ő rossz, teljességgel elfogadhatatlan. Az eredmény: egy önbizalomhiányos ember, aki ráadásul nem csak saját magát fogja állandóan kritizálni, hanem a környezetét is. Tehát neki sem lehet majd soha megfelelni. Ez erősen rombolni fogja a társas kapcsolatait.

 

3. A mérgező szülők igénylik, hogy a gyerekeik gondoskodjanak a szükségleteikről

A mérgező szülők gyakran fordulnak a gyerekeikhez gondoskodásért. Nekik panaszkodnak, elvárják, hogy helyettük végezzenek el bizonyos feladatokat. Például hogy gondoskodjanak a kisebb testvérekről, közvetítsenek a szülők közötti veszekedések esetében. Felnőtt problémákat osztanak meg velük. Vagyis felnőtt, szülői szerepbe helyezik a gyerekeiket, és elvárják tőlük, hogy olyan felelősséget vegyenek a nyakukba, amire még nyilvánvalóan nem képesek. Ennek eredménye pedig, hogy a gyerek túlzott felelősséget akar majd vállalni felnőttként is minden kapcsolatában. Ők lesznek például azok, akik sorozatban megmentésre szoruló partnert választanak.

A mérgező szülők gyakran fordulnak a gyerekeikhez gondoskodásért

4. Bántó módon tréfálkoznak a gyerekükkel

Félre ne érts! Nem arról van szó, hogy nem lehet viccelni a gyerekkel. De sajnos vannak olyan szülők, akik tréfálkozva gúnyolódnak a gyerekeik testsúlyán, magasságán, értelmi képességein. Már akár egyetlen bántó tréfa is súlyos sérülést okozhat egy gyerek lelkében, ha pedig nap mint nap megkapja, hogy „hájas disznó”, vagy „lapos vagy lányom mint a vasalódeszka”, esetleg „épp olyan sötét vagy mint az anyád”, akkor óhatatlanul károkat szenved az önértékelése. Nem csoda hát, ha ezek a gyerekek képtelenek lesznek elvégezni egy iskolát vagy anorexiában haldokolnak tizenévesen.

 

5. Időről időre megverik a gyereküket

Azok a szülők, akik rendszeresen ráütnek a gyerek fenekére, kezére, megrángatják, megpofozzák, bántalmazó szülők. Ezen nincs mit szépíteni, nem lehet azzal magyarázni, hogy „azért ütöm meg, mert megérdemelte”. Nem létezik olyan gyermeki magatartás, ami indokolhatja azt, hogy egy nagyobb testfelépítésű, sokkal erősebb felnőtt igaza tudatában fizikailag fájdalmat okozzon egy védekezésre képtelen, benne bízó kisgyereknek. A rendszeresen bántalmazott gyerek el fogja hinni, hogy ő rossz, és ezért a szülőnek joga van őt megverni. Inkább hiszi azt, hogy ő a rossz mint az a rettenetesen viselkedő, haragját kontrollálni képtelen felnőtt, akit ő így is szülőjeként szeret. A gyerek megtanulja, hogy a konfliktusokat joga van agresszióval rendezni, és megtanulja azt is, hogy bárkinek joga van őt megütni, ha helytelenül viselkedett. Ez az oka annak, hogy a bántalmazott lányok gyakran találják magukat felnőttként bántalmazó párkapcsolatban.

Bántalmazás

6. A mérgező szülő nem kér, hanem parancsol

A mérgező szülő elvárja, hogy a gyereke az első parancsszavára ugorjon, mert ha nem teszi, különféle büntetéseket helyez kilátásba. Persze, kellenek a korlátok, szabályok a gyereknek, mert ezek hiánya is károsítja a gyermeki lelket. De nem mindegy, hogyan képviseljük ezeket a szabályokat: egy minidiktátor félelmetes üvöltésével vagy kedvesen, de határozottan. A zsebdiktátor szülők gyermekei iszonyú haragot éreznek a szüleik ellen, és még arra sincs engedélyük, hogy ezt megéljék vagy kifejezzék, hiszen a szülők elvárják a maximális tiszteletet. Ezek a gyerekek nagyon hamar megtanulnak hazudni, alakoskodni, és felnőttként komoly problémáik lesznek a tekintélyszemélyekkel. Például a főnökükkel.

 

7. Pénzzel vagy ajándékkal vesztegeti meg a gyerekét

Vannak szülők, akik soha nem érnek rá foglalkozni a gyerekeikkel, így időről időre gazdag ajándékokkal halmozzák el a kölyköket, mert ezzel szeretnék csökkenteni a saját bűntudatukat. Sőt az ajándékokat zsarolásra is bevetik, és cserébe elvárják, hogy a gyerek úgy viselkedjen, ahogyan azt ők szeretnék. Ezek a  kölykök azt tanulják meg, hogy a szeretet megvásárolható, és nem önmagukért szeretik őket. Felnőttként soha nem fogják elhinni a párjuknak, hogy csak önmagukért is lehet szeretni őket.

 

Ha a fenti pontok közül akár csak egy is ismerős a gyerekkorodból, jó, ha tudod, hogy azzal a témával dolgod van, mert egészen biztosan károsítja a jelenlegi kapcsolataidat. Ha egy témában nagyon elakadtál, érdemes szakképzett segítőhöz fordulni.

Nézd meg, hogyan segíthetek neked!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük