7 jel, amiről felismerheted a nárcisztikust

Az emberek többsége képes úgy beleszeretni egy nárcisztikusba, hogy észre sem veszi, mibe keveredett. Egy nárcisztikus vonásokkal rendelkező ember először rendkívül vonzó, a partnere azt érzi, hogy egész életében erre várt, őt kereste, és most megtalálta az igazit. Csak hetekkel, hónapokkal később válik a kapcsolat rendkívül fájdalmassá.

Azért szögezzük le az elején: egy kicsit mindannyian nárcisztikusok vagyunk. Mindannyiunk számára fontos az elismerés, megbecsülés, önérvényesítés, a tisztelet. Az viszont már nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen áron akarjuk elérni, és mennyire vagyunk tekintettel mindeközben másokra. A nárcisztikus személyiségzavar is olyan, mint az összes többi. Van egy egyenes, aminek az egyik végében vannak azok, akikre alig, vagy egyáltalán nem jellemzőek az alábbi jegyek, az egyenes másik végén pedig azok állnak, akikre szinte az összes illik. A dolog attól függ, mennyire sérült az illető gyerekkorában. Mielőtt felcímkéznénk a környezetünkben élőket, érdemes úgy elolvasni az alábbi felsorolást, hogy megvizsgáljuk, mi magunk hol állunk azon a képzeletbeli egyenesen.

 

1. Azt érzi, hogy felsőbbrendű másoknál

Azt gondolják, hogy ők különlegesek, rendkívüli képességekkel vannak megáldva, és elvárják, hogy a környezetük csodálja őket mindezért. Sokszor valóban kiváló teljesítményekre képesek, de csak akkor és olyan területeken, ahol külső elismerést remélhetnek. Kifejezetten jellemző lehet rájuk a teljesítmények és társadalmi pozíciók halmozása, az ambiciózus karrierépítés.

 

2. Mély vágy él benne az elismerésre és a csodálatra

Bár állandóan önnön nagyságukról fantáziálnak, ez egyáltalán nem elég arra, hogy fenntartsák ezt a felduzzasztott önképet. Mindenképpen külső megerősítésre van szükségük. Mindig és mindenhonnan elvárják a csodálatot. A sikereknek és az elismerésnek rendszeresnek és kizárólagosnak kell lennie, különben nem biztosítja számukra a nyugalmat. A nárcisztikus személy számára egy pici kudarc is a világvégét jelenti.

 

3. Lenéz másokat

A felduzzasztott önkép fenntartásának másik eszköze, hogy lenéz és megvet másokat. Az embereket két részre osztja: a különlegesekre és a lenézni való, értéktelen átlagemberekre. Természetesen ő az első csoportba tartozik, és legmélyebb félelme, hogy kiderül, mégsem kivételes. A nácisztikus személyek egy része szembetűnően arrogáns, fölényesen viselkedik, mások viszont kifejezetten megnyerőek, és csak hosszabb ismeretség után derül ki, hogy mindent jobban tudnak másoknál, vagy hajlamosak mások értékét, teljesítményét lebecsülni.

4. Kihasznál másokat

Egy sikeres nárcisztikus betölthet igen magas pozíciót is, de nagy eséllyel úgy jutott oda, hogy útja során mindenkit kihasznált vagy manipulált a saját céljai érdekében. Van benne egy ún. jogosultság tudat. Azt gondolja, hogy neki kivételes bánásmód jár, elvárja, hogy mások rendeljék alá magukat az ő kívánságainak, parancsainak. A kapcsolataiban éles törés következik be, amikor rájön, hogy a másik nem mindenben teljesíti az elvárásait, ha nem mindenben gondolkodik, érez úgy, ahogy azt ő elvárja. Ebben az esetben nagyon gyorsan elfordul a korábban idealizált személytől.

 

5. Képtelen az empátiára

A közeli kapcsolatait leginkább az teszi tönkre, és teszi a partnere számára elviselhetetlenné, hogy képtelen az együttérzésre, mások mélyebb megértésére. Nem is képes tisztán látni a partnerét, mert az idealizálást váltogatja a leminősítéssel, és a társát leginkább eszközként kezeli, így aztán nem is érdekli, hogy a társának bizonyos helyzetekben mire van szüksége. Elképesztően fájdalmas és nehéz egy nárcisztikus anya mellett felnőni!

 

6. Retteg a kötődéstől és az elköteleződéstől

Nem tud, és nem is akar kötődni senkihez. Nem tud mélyen szeretni és szeretetet elfogadni. A viselkedése hűvös, távolságtartó, ha a partnere közeledni próbál hozzá, akkor úgy érzi, mintha folyton falakba ütközne. Mivel neki leginkább csodálóra van szüksége, gyakran választ társul egy függő, alacsony önértékelésű partnert, nem egyszer egy másik nárcisztikust. Ez az egyik legpusztítóbb találkozás: mindkét fél úgy próbálja megerősíteni saját magát, hogy a másikat igyekszik lenyomni, leminősíteni, megsebezni vagy uralni.

 

7. Képtelen elfogadni a kritikát

Hihetetlenül kiborul, ha a legkisebb kritika vagy kudarc éri. Akik gyengébb önkontrollal rendelkeznek, azok indulatos dühvel, agresszivitással válaszolnak, visszatámadnak. Mások megsértődnek, és napokig tartó mély hallgatásba burkolóznak, vagy csendben visszavonulnak nagyzásos fantáziavilágukba. Egy biztos: bármiféle konfliktus történik is a kapcsolatukban, azért ők sohasem hibásak, sőt azzal nyugtatják magukat, hogy a probléma éppen abból adódik, hogy ők túl jók és tökéletesek, és a kritizáló nem ér fel az ő képességeikhez, vagy éppen valamilyen alantas ok vezette a bírálót a kritikára.

 

Egy nárcisztikus személlyel szerelmi vagy családi kapcsolatot fenntartani igen embert próbáló dolog. Ha van rá lehetőségünk, inkább szálljunk ki a kapcsolatból, mert megváltoztatni /változásra bírni őt még segítő kapcsolatban is nagyon-nagyon nehéz. Mivel neki nincs „betegségtudata”, ezért még arra is nehéz rábírni, hogy segítséget kérjen.

 

KATTINTS A LINKRE!

Nézd meg, hogyan segíthet neked a coaching!

Ha szeretnéd az önbecsülésedet növelni, hogy a lehető legkisebb eséllyel szeress bele egy nárcisztikusba, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük