8 ok arra, hogy miért vezess hálanaplót

Ma eltöltött már a hála? Rácsodálkoztál már arra, hogy milyen jó dolgok vesznek körül? Végiggondoltad már, hogy mennyivel rosszabb is lehetne? Vagy lehetséges, hogy ma még csak morogtál?

 

hála 3

  1. heti boldogságfokozó gyakorlat: Vegyél egy szép füzetet, és hetente egyszer írj le öt dolgot, amiért hálás vagy! (Ezt a következő 11 hétben érdemes minden héten elvégezni.)

(És természetesen erre a hétre is érvényes a heti háromszor 30 perc mozgás!)
Lehet, hogy olvastál vagy hallottál már róla, hogy érdemes hálanaplót vezetni, és az is lehet, hogy szörnyen erőltetettnek tűnik neked ez a dolog. Íme 8 jó ok arra, hogy fontolóra vedd a dolgot.

 

Hogyan fokozza a hála a boldogságérzést?

  1. Ha ráirányítjuk a figyelmünket életünk néhány áldásos szakaszára, tényére, helyzetére, sokkal elégedettebbek leszünk a pillanatnyi helyzetünkkel. Ha például folyamatosan bosszankodsz a munkahelyi gondjaid miatt, érdemes pár percig arra koncentrálni, hogy legalább van munkád. Lehet, hogy utána már nem tűnik olyan bosszantónak a kollégád vagy a főnököd.

2. A hála kifejezése megerősíti az önbecsülésünket. Például attól, hogy arra figyelsz, mennyi mindent tettek érted mások, vagy mennyi mindent elértél te magad, növekedni fog az önbizalmad. Ha mások bosszantó tulajdonságai helyett arra koncentrálsz, hogy mennyi értékes dolgot tett érted az adott személy, valószínűleg jobb kedved lesz.

3. Nagyon nehéz helyzetekben (egy szeretett személy elvesztése, szakítás, válás, krónikus betegség) is segít a hála abban, hogy a stresszel megküzdjünk. Még akkor is, ha igen nagy erőfeszítést igényel, hogy az adott helyzetben bármiféle jó dolgot is találjunk.

4. Aki hálás, nagyobb eséllyel segít másokon, kevésbé lesz anyagias. Aki észreveszi azt, hogy mások hogyan segítenek rajta, nagyobb valószínűséggel fog maga is segítőkészen odafordulni embertársai felé. Aki hálás azért, amije van, nem fogja kezét-lábát törni azért, hogy még többet szerezzen.

5. A hála megerősíti az emberi kapcsolatokat: a házasságot, a barátságot, a munkahelyi kapcsolatokat. Ha hálás vagy azért, mert van egy párod, akkor valószínűleg jobban fogsz bánni vele, és ez jelentősen javítani fogja kettőtök kapcsolatát. (A házasulandók számára „előírnám”, hogy 4-5 évet éljenek egyedül, és csak utána keressenek társat. Igencsak megbecsülnék azt az embert, aki ezek után a társuk lesz.)

6. Ha hálás vagy azért, amid van, nem fogsz irigykedni arra, akinek több, szebb, jobb jutott.

7. A hála kizárja azt, hogy egyidejűleg haragot, keserűséget vagy mohóságot érezz.

8. A hála megakadályozza azt, hogy hozzászokj a jóhoz. A boldogság egyik legerősebb gátja, hogy hozzászokunk az anyagi és társas helyzetünkhöz. A hála kinyilvánításával harcolhatunk a megszokások ellen.

 

hála5

Hogyan csináld?

Válassz ki a hetedből egy olyan időszakot, amikor van egy üres negyedórád, és szedd össze azt az öt dolgot, amiért hálás lehetsz az elmúlt héten. Szabad hálásnak lenni az olyan hétköznapi dolgokért is, mint hogy esett a hó, egy ember rád mosolygott a metrón, vagy hogy végre megjavították a számítógépedet. De természetesen hálás lehetsz olyan állandó dolgokért is, mint a csillagos ég, a párod szeretete, vagy hogy van mit enned és egészséges vagy. Ha van kedved, végezheted ezt a gyakorlatot akár naponta is, de így nagyobb a valószínűsége, hogy hálátlan rutinfeladattá válik, és veszít a hatékonyságából.

Ha van kedved, bevonhatod a családodat is. Persze semmi kényszer, senki sem lesz hálás azért, mert rákényszerítesz valamit, amit nem akar.

 

hála4

Van egy bónuszfeladat azoknak, akik tényleg nagyfokú boldogságot akarnak megtapasztalni: válassz ki néhány olyan személyt az életedből, akinek igazán hálás vagy, és írj nekik egy köszönőlevelet, amelyben megfogalmazod, hogy mi mindent tettek érted, és hogyan hatott ez az életedre. Ha van kedved, el is küldheted, vagy át is adhatod személyesen. Ez nagy boldogság annak is, aki írja a levelet, és annak is, aki kapja.

A Boldogságterv játék résztvevőit arra kérem, hogy az eheti kommentjükben osszák meg, miért hálásak ezen a héten.

Ha úgy érzed, hogy annyira nehéz helyzetben vagy, hogy képtelen vagy bármiért is hálát adni, akkor gyere el egy segítő beszélgetésre, és nézzünk rá együtt a gondjaidra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük