9 hasznos ötlet, amivel legyőzheted a téli rosszkedvet

Mostanában gyakran megesik, hogy hetekig nem látjuk a Napot, az időjárás undorítóan szürke, köd, sár, latyak jellemzi a napjainkat. Még mindig sötétben kelünk fel, és sötét van, mire hazaérünk. Ilyenkor sokakat elborít a téli rosszkedv.

Depression

Szomorúak, lehangoltak vagyunk, semmihez sincs kedvünk, reggelente legszívesebben falhoz vágnánk az ébresztőórát, és a fejünkre húznánk a takarót. Napközben fáradtak, álmosak, rosszkedvűek vagyunk, este pedig legszívesebben csak a tévét bámulnánk egy nagy adag szénhidrát (chips, habos kakaó, somlói galuska) társaságában. Aki pechesebb, az mindezek tetejében még értéktelennek, tehetetlennek is érzi magát.

Persze, átadhatjuk magunkat néha a nagy semmittevésnek, de ha ez örökös rosszkedvvel párosul, akkor inkább gondoljuk át, hogy mit tehetünk ellene. Nem vagyunk kiszolgáltatva az érzéseink hullámzásának. Ha szeretnénk tenni azért, hogy jobb kedvvel teljenek a napjaink, a következő ötleteket érdemes megfontolni.

 

1. Mozogj rendszeresen!

Tudom, ezzel nem találtam fel a spanyolviaszt, de kísérletekkel bizonyították, hogy azok a klinikailag depressziós egyének, akik hetente ötször 30 percet mozogtak néhány héten keresztül, jobban érezték magukat, mint az antidepresszánst szedő társaik. Tehát pattanj ki a fotelból, és irány a friss levegő! Sétálj egyet, fussál, korcsolyázz, vagy menj el úszni, táncolni. Bármiféle mozgást választasz, jót teszel magadnak. A mozgás hasznáról itt olvashatsz: Mozdulj meg!

 

2. Aludj eleget!

A hangsúly itt is a rendszerességen van. Törekedj arra, hogy rendszeresen ugyanabban az időben feküdj le, és ugyanakkor ébredj. Lehetőleg aludj legalább 7-8 órát, mert ennyi kell, hogy regenerálódjon a szerveztünk. Így nagyobb eséllyel leszünk kipihentebbek.

 

távirányító

3. Dugd el a távirányítót!

Hacsak nem vagy híradó-függő, pár napig ne nézz tévét, híreket, agresszív filmeket, krimiket. Annyi agresszió és szorongást keltő esemény zúdul ránk nap mint nap, hogy nem csoda, ha zaklatottan fekszünk le este. Nézzél inkább vígjátékokat, olyan filmeket, amelyektől jókedved támad. Itt találsz ötleteket. 10 jó ok arra, hogy miért nevess gyakrabban

 

4. Egyél halat!

A tengeri halak, mint a lazac, hering, makréla, rengeteg omega3-zsírsavat tartalmaznak, ami szintén hatékony a depresszió ellen. Ha irtózol a halaktól, eheted tabletta formájában is.

 

5. Írj listát!

A fáradtság ellen hatékony, ha csökkentjük a tevékenységlistánkat. Írd össze, hogy mi mindent szeretnél ma megcsinálni, majd állíts fel sorrendet. Ezek után pedig húzd ki a listád utolsó 3-5 elemét! A maradék időt pedig töltsd valami olyan tevékenységgel, ami pihentet, kikapcsol, boldoggá tesz.

 

6. Tölts több időt a barátaiddal, családoddal!

Már ha kedveled őket, megbízol bennünk, és szívesen vagy a társaságukban. A társas élet jobb kedvre derít, és ha baj van, nagyon fontos, hogy legyenek melletted barátok, társak, akik támogatnak.

relaxáció

7. Tanulj meg relaxálni!

Bármilyen formáját is választod a relaxálásnak, nagyon jót teszel vele a testednek, lelkednek. Jógázhatsz, meditálhatsz, megtanulhatod az autogén tréninget. Mindegyik nagyon hatékonyan csökkenti a stresszt.

 

8. Hallgass zenét!

Na, nem arra a befalcolós fajtára gondolok. Ne keserítsd magad szomorú, lassú, borongós, szakítós nótákkal. Inkább csinálj magadnak egy jó reggelt! gyűjteményt, amit reggel benyomsz a lejátszóba, és mire kilépsz az ajtón, már jókedvű és energikus vagy.

 

9. Beszélj róla!

A téli depresszió gyakrabban sújtja azokat, akiknek valamiféle életviteli, érzelmi problémái vannak. Akik amúgy is szomorúak, fáradtak, kimerültek, tele vannak problémákkal, azok télen könnyebben válnak valóban depresszióssá. Ha problémád van, akkor beszélj róla! Meséld el a barátaidnak, akik szívesen támogatnak. Sajnos egy idő után a barátokra sem lehet számítani, mert megunják, hogy nem fogadod meg az okos tanácsaikat, és egyre kevésbé lelkesek, amikor még mindig ugyanazzal a problémával találod meg őket. Ilyenkor érdemes inkább egy szakember segítségét kérni.

Teljesen mindegy, hogy mivel kezdesz, a lényeg az, hogy tegyél valamit magadért, mert nem vagy tehetetlen a rád törő érzelmekkel szemben!

Ha segítségre van szükséged, akkor gyere, beszéljük meg!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük