9 tipp, hogyan kezeld a dühödet

Sokaknak okoz gondot a saját indulatosságuk vagy éppen a rendszeres dühkitöréseik kezelése. Tisztában vannak azzal, hogy a dühük félelmetes mások számára, és rombolja a kapcsolataikat. Rendre kapok ilyen kérdéseket: hogyan fejezzem ki a haragomat, hogy azzal ne tegyem tönkre a kapcsolataimat. Íme néhány ötlet.

 

düh1. Kérj segítséget, ha folyton elönt a düh!

Nézzük először általánosságban a dolgot! Akinek rendszeresen vannak dühromai, az tele van feszültséggel. Elsősorban ezzel a feszültséggel kellene kezdeni valamit. A leghatékonyabb megoldás szerintem, ha személyre szabott segítséget kérsz egy pszichológustól vagy mentálhigiénés szakembertől. Itt tényleg a mélyére tudsz nézni a problémáidnak, mindannak a mélyen fekvő dolognak, ami téged ennyire indulatossá tesz. Ha ezt nem tudod megtenni, vagy éppen nem engedheted meg magadnak, még mindig van néhány dolog, amivel dolgozhatsz magadon. A coachingról itt olvashatsz bővebben.

 

2. Stresszoldás

Végezz rendszeres testmozgást! Elsősorban olyan mozgásformákra gondolok, amelyekbe bele tudod tenni a dühödet: boksz, harcművészetek, szabadtánc, ahol lehetőséged nyílik arra, hogy kiugráld magadból a feszültséget. De sokaknak segít a rendszeres futás is. Érdemes megtanulni olyan stresszkezelő módszereket is, mint az autogén tréning, vagy különféle relaxációkat, meditációkat elsajátítani. Ezek a módszerek csak akkor hatékonyak, ha rendszeresen csináljuk.

 

3. Vezess naplót!

És írd bele mindazt – akár nyomdafestéket nem tűrő módon – ami bánt. Ne gondolkozz írás közben, csak vezesd a tollat a papíron, és írd, ami jön – kontroll nélkül! Rendkívül hatékony feszültségoldó módszer.

Térjünk rá az akut helyzetek kezelésére! Mit tegyél, amikor leereszkedik a vörös köd?

 

4. Tudatosítás

Tudatosítsd magadban, hogy rendben van, hogy haragszol, ez nem egy bűnös érzés. Ehhez mindenkinek joga van, sőt a harag rendkívül hatékony eszközként figyelmeztet téged a vészhelyzetekre. Azonban az nagyon nem mindegy, hogy mit csinálsz a dühöddel.

 

5. Ne árts!

Figyelj arra, hogy amikor dühös vagy, ne árts a másiknak, ne félemlítsd meg őt! Amikor érzékeled a haragot, kérj időt, és lépj ki a szituációból, és fizikailag is hagyd el a terepet! Menj ki a szobából, de előtte azért közöld a másikkal, hogy szeretnél lehiggadni, és ha ez sikerült, akkor folytathatjátok a beszélgetést.

 

6. Lélegezz!

Ha elhagytad a terepet, próbálj lenyugodni, és figyelj a légzésedre! Vegyél 5-10 mély lélegzetet – törekedj a hasi légzésre! Ezzel aktiválod a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít fizikailag lenyugtatni a testet. Utána már könnyebb lesz befelé fordulni.

 

7. Fordulj befelé!

Fontos megértened, hogy a düh egy érzéscsomag, amelyben nagyon sokféle érzelem található. Lehet, hogy először azt érzed, hogy dühös vagy, de ha mélyebben magadba nézel, észreveheted, hogy a megbántottságod mögött nem is az van, ami történt, hanem ahogy az adott helyzetről gondolkodsz. Ha például azon húztad fel magad, hogy a társad bámul kifelé az ablakon, akkor baromi dühös lehetsz, ha azt gondolod, hogy már megint nem figyel rád, és nem tisztel téged. De ha azt gondolod, hogy biztos fáradt, és nem bír rád figyelni, akkor inkább együttérzést vált ki belőled. Nagyon nem mindegy, hogyan magyarázod az adott történést. Ha lehiggadtál, érdemes átgondolni, hogy lehetséges-e egy másik magyarázata is a társad viselkedésének.

 

8. Keresd az érzést és a szükségletet!

Nézd meg, hogy a dühöd mélyén miféle érzelmek rejlenek. Amikor haragszunk, gyakran valójában megbántottak, csalódottak, tehetetlenek, ijedtek vagyunk. Ha ezt felismerjük, akkor már csökken a dühünk. Keressük meg, hogy a megjelenő érzések milyen hiányzó szükségleteinkre hívják fel a figyelmet! Ha csalódott vagyok, mert a társam nem teljesítette az ígéretét, akkor arra van szükségem, hogy megbízhassak benne. Ezt pedig máris lehet normális hangon közölni.

 

9. Mondd ki!

Ha lehiggadtál, végignézted, hogy mi van benned, és megformáltad a mondatot, akkor visszamehetsz, és elmondhatod a másiknak, hogy mi zajlott le benned. Az emberek igenis nyitottak arra, ha elkezdesz magadról beszélni. Ha viszont róluk beszélsz, őket címkézed (mert te egy lusta, önző állat vagy!), azonnal bezáródnak, és ezzel el is vágtad a kommunikációt. Ha viszont azt mondod, hogy „amikor azt látom, hogy nem nyírtad le a füvet, akkor csalódott voltam, mert szeretnék megbízni az adott szavadban. Kérlek, beszéljük meg, hogy mikor tudod lenyírni a füvet!” Ezzel nem váltasz ki ellenállást a másikból, és nagyobb eséllyel teljesül a kérésed. Ráadásul a dühöddel sem félemlíted meg őket.

Ha szeretnél többet tanulni arról, hogyan fejezheted ki az akaratodat dühöngés nélkül, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című videós előadás-sorozatot!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

1 thoughts on “9 tipp, hogyan kezeld a dühödet”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük