A bántalmazó párkapcsolat hatása a gyerekekre

Nagyon nehéz megszabadulni egy olyan „társtól”, aki bántalmaz bennünket. Sokan azzal mentegetik magukat, hogy azért nem hagyják el az őket terrorizáló társukat, mert nem akarnak rosszat a gyerekeiknek. Sajnos a gyerekeiknek már így is elég rossz. A kérdés: mikor szenvednek nagyobb sérülést: ha az anyjuk együtt marad az agresszív apjukkal, vagy ha elválik tőle?

 

bántó szavak

Ha úgy döntesz, elválsz

Őszintén megmondom: nincs jó megoldás. Csak két rossz van. Sokan azért nem hagyják el a bántalmazó párjukat, mert azt gondolják, hogy a gyerek nagyobb sérüléseket szenved el egy válás esetén, mint ha együtt maradnak. Van benne igazság. Az igazán durva bántalmazó teljesen begőzöl, ha azt érzi, hogy az addig alávetett áldozat éppen lelépni készül, és mindent megtesz azért, hogy benne tartsa a kapcsolatban. Akár azon az áron is, hogy megzsarolja azzal, hogy elperli tőle a gyerekeket.

Ha viszont tényleg sikerül elindítani a válást, akkor a bántalmazó képes arra, hogy a legbűbájosabb formáját mutassa a bíróság előtt, és mindent elkövet, hogy rendszeres láthatást csikarjon ki a maga számára. Sajnos arra is képes, hogy a gyerekeket úgy manipulálja, hogy a bíróság előtt ők is kijelentsék, szeretnének több időt tölteni az apjuknál. Majd a láthatásokon az apa az anya ellen kezdi hangolni őket, „kémkedésre” buzdítja őket, aláássa az anya tekintélyét.

Ha valaki egy bántalmazó kapcsolatban él, azt érzi, hogy ebből a kelepcéből soha az életben nem szabadul. És tényleg nagyon nehéz. Mindeközben pedig szégyelli a helyzetét, és újra meg újra magyarázkodnia kell az értetlen környezetének, hogy miért nem válik el.

 

Hogyan hat mindez a gyerekekre?

Vegyük a legenyhébb esetet! Tegyük fel, hogy van egy szóbelileg bántalmazó apa, aki lenézi, megveti, megalázza a párját, de nem üti meg sem őt, sem a gyerekét. Már ő is súlyos károkat okoz az egész családnak.

 

  1. Poszttraumás hatások

Az ilyen kapcsolatban élő gyerekek erősen szoronganak, mert soha nem tudhatják, hogy mikor tör ki a balhé. Ez a szorongás aztán olyan tünetekben nyilvánul meg, mint bepisilés, tikkelés (gyakori pislogás), nem tudnak elaludni, gyakran felriadnak éjszaka, nem tudnak koncentrálni.

 

agresszív gyerek

2. Erőszakosabbak

Az ilyen környezetben felnövő gyerekek gyakran erőszakosabbak a társaiknál, mert mintakövetéssel tanulnak. Ha apától azt látják, hogy bármikor szabad ordítozni, leszólni az anyát, ezt ők is megtehetik a társaikkal, sőt az anyjukkal is. Ezek a gyerekek egy közösségben komoly beilleszkedési zavarokkal küzdenek, mert durvaságuk miatt nem akarnak velük játszani, barátkozni. Emiatt aztán bezárkóznak, visszahúzódnak, értéktelennek érzik magukat.

 

3. Traumás kötődés

Ha egy gyerek rendszeresen tanúja annak, hogy az apja szóban bántalmazza az anyját, hamar rájön, hogy a viszonylagos biztonsághoz vezető egyik út az, ha közeli kötődést tart fenn a bántalmazó apával. Igyekszik a kedvében járni, figyeli minden rezdülését, hogy még időben el tudjon menekülni a dühkitörései elől. Ezek a gyerekek óriási disszonanciát élnek meg: sajnálják az anyjukat, legszívesebben mellé állnának, de közben mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a balhékat. Egyre csak azt lesik, mire van szüksége a bántalmazónak, miközben elvesztik a kapcsolatot a saját érzéseikkel és szükségleteikkel.

 

4. A gyerek a következő gondolatokat teszi magáévá:

Az erőszak áldozatai maguk tehetnek az erőszakról. A gyerek azt gondolja, hogy az anyja maga „provokálta” ki a támadás, mert „hülyén viselkedett”.

A gyerek megtanulja, hogy nincs joga védekezni, ha bántják, mert az csak újabb bántalmazást szül. Ezekből a gyerekekből gyakran lesznek felnőttként áldozatok egy erőszakos párkapcsolatban.

Megtanulja azt is, hogy joga van erőszakot alkalmazni, ha szeretné másra erőltetni az akaratát.

Magáévá teszi azt a gondolatot, hogy a férfiak dolga az irányítás, a nőké az engedelmesség. Még akkor is, ha nem ért egyet az apja viselkedésével.

Megtanulja, hogy a harag mindig erőszakhoz vezet, ezért elkezd félni a saját haragjától. Képtelen lesz felnőttként kifejezni a dühét, és nagyon meg fog ijedni, ha haragos emberrel találkozik, mert attól fog félni, hogy bántalmazni fogják.

 

5. Ambivalens érzések

A gyerekek általában ambivalens érzéseket táplálnak a bántalmazó apával szemben. Akár egyszerre érezhetik azt, hogy legszívesebben megütnék vagy megölnék a bántalmazó férfit, ugyanakkor pedig vágynak a vele való közelebbi kapcsolatra, és borzasztóan boldogok, ha csak egy kis morzsát is kaphatnak a szeretetéből.

 

A sort még bőven folytathatnám, de sajnos egyetlen pozitív hatása sincs a bántalmazó apának a gyerekére. Egy bántalmazó kapcsolatban felnövekvő gyereknek hosszú évek terápiás munkájára van szüksége, hogy felnőttként képes legyen majd egy szereteten, egyenrangúságon alapuló párkapcsolatra.

Ha szeretnél beszélni róla, várlak egy beszélgetésre!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük