A boldog párkapcsolat alapjai

Sokan kérdezik tőlem: mik a boldog párkapcsolat alapjai? Miért van az, hogy van, aki évtizedek óta boldog házasságban él, más pedig csak sodródik egyik kapcsolatból a másikba, és sehogyan sem találja azt, akivel igazán boldog lehet. Hogy is van ez?

a-boldog-parkapcsolat-alapjai

A legtöbben azt hiszik, hogy a boldog párkapcsolat alapjai egyszerű tippek és trükkök. Néhány hasznos jótanács, amit elég követni, és máris boldogan élünk, míg meg nem halunk. Azt gondolom, hogy ennél azért kicsit bonyolultabb a dolog.

1. A boldog párkapcsolat alapja: a gyerekkori sérülések feldolgozása

 

A legtöbb embert a felnőtté válása során sérülések érik a származási családjában. Könnyű azonosítani, ha valaki bántalmazó vagy szenvedélybeteg szülők mellett nőtt fel. De sokkal nehezebb rálátni arra, ha olyan szülő nevelt fel valakit, aki mindig tudta, hogy mi a jó a gyerekének, folyton utasításokkal látta el, vagy perfekcionista módon hajtotta a tanulásban. Esetleg olyan rossz volt a szülők házassága, hogy az egyik szülő a gyerekét bevonta a konfliktusokba, kicsi társának tekintette, szülősítette őt.

Így is lehet olyan sérüléseket szerezni, ami kihat a párválasztásunkra vagy arra, hogyan tudunk együtt élni valakivel.

Ha valakit bántalmazó szülők neveltek fel, az felnőttként nagy eséllyel fog olyan társat választani, aki bántani fogja, megalázza, kigúnyolja, lekicsinyli. Azért választ ilyen társat, és azért marad meg néha egészen hosszú ideig bántalmazó kapcsolatban, mert számára ez az otthonos, nem tudja, hogy létezik másfajta kapcsolat, vagy hogy ő egyáltalán megérdemel ennél jobbat.

Bármilyen módon sérülünk gyerekként, az ki fog hatni a párkapcsolatunkra! Legyen gyanús az, ha mindig ugyanolyan típusú társat választunk! Például mindig alkoholistát, olyat, akit meg kell menteni, gyengét vagy éppen bántalmazót. Vagy olyat, aki mellett azt érezzük, minden olyan, mintha ismét a szülői házban lennénk. Ha ezt tapasztalod, joggal feltételezed, hogy terápiás munkára van szükséged, mert amíg nem csinálsz valamit ezzel, újra meg újra ugyanabban a helyzetben fogod találni magadat.

Sokan erre csak legyintenek: „nincs nekem erre se időm, se pénzem! Dehogy fogok én emiatt terápiára vagy segítőhöz járni!”. Mondják ezt mindaddig, amíg egy szörnyű párkapcsolat tényleg, úgy istenigazából padlóra nem küldi őket. Szerintem ezt meg is lehetne előzni, és még a párválasztás előtt érdemes lenne erről egy segítővel beszélgetni. Nagyon sok kellemetlen élménytől megkímélhetnénk magunkat!

 

2. Leválás a szülőkről

 

Ez szorosan kapcsolódik a fenti témához. Mostanában sok olyan párkapcsolatot látok a munkám során, ahol a pár egyik tagja nem vált le a szüleiről. Még mindig szoros a kapcsolatuk, minden nap beszélnek, még mindig ők jelentik számára az igazi családot. Még mindig anyu vagy apu mondja meg, hogyan, milyen értékek mentén éljen, mikor vállaljon gyereket, és hogyan nevelje a kicsit. A pár másik tagja pedig szenved, mert a társa nem őt teszi az első helyre, hanem a szüleit. Nem vele beszéli meg a fontos kérdéseket, hanem a szüleivel. Nem csoda, ha ilyen körülmények között egy idő után elege lesz, a kapcsolat pedig tönkremegy.

Szerintem a jó párkapcsolat második legfontosabb alapja: a szülőkről való leválás. Eljutni oda, hogy akár a szüleim ellenében is úgy élem az életemet, ahogy nekem tetszik. Nem velük egyeztetek fontos kérdésekben, hanem a párommal. Nem a szüleim az elsők az életemben, hanem a párom és a gyerekeim.

Persze ez sem megy csettintésre, egyik napról a másikra. Ez egy hosszú folyamat, hívhatnám akár egy kisebb gyászfolyamatnak is: szülő és gyerek egyaránt megszenvedi. De amíg ez nem történik meg, addig nem lehet normális, boldog párkapcsolatom. Mert ha nem tiszták a határok és szabályok, ez örök konfliktust fog okozni a pár tagjai között.

 

3. Pozitív önbecsülés

 

A boldog párkapcsolat alapja, hogy a pár mindkét tagja stabil és pozitív önbecsüléssel rendelkezzen. Ha kételkedem magamban, ha nem hiszem, hogy szerethető vagyok, ha attól tartok, hogy úgyis elhagy a párom, akkor nem lesz kiegyensúlyozott párkapcsolatom. Akkor azt fogom lesni, hogy tényleg eléggé szeret-e a társam, ha úgy érzem, hogy nem igazán, akkor kérdezgetni fogom, féltékeny leszek, veszekedni fogok vele. És hiába találtam meg a hozzám illő legtökéletesebb társat, akkor is szétrombolom az egészet a saját hiányaimmal, kételyeimmel, félelmeimmel.

Na, de hogyan lehet az önbecsülést növelni? Nem hinném, hogy az „állj be a tükör elé, és mondogasd magadnak, hogy szeretem magam” tanács beválna. Ennél bonyolultabb a dolog. Az önbecsülés fejlesztésének rengeteg területe és módja van. Ha szeretnél magabiztosabb lenni, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit! A másik királyi út az önbecsülés fejlesztésére, segítő kapcsolatban lenni egy téged szerető és elfogadó segítővel. Egy segítő folyamatban nem a segítő hasznos tanácsai fejlesztik az önbecsülésedet, hanem az a figyelem és elfogadás, amit lehet, hogy korábban soha, sehol nem kaptál meg.

 

4. Konfliktuskezelés tanulása

 

A legtöbben a származási családunkban nem tanulunk meg jól konfliktust kezelni. Látunk, eltanulunk egy olyan rossz mintát, ami már a szüleink, nagyszüleink párkapcsolatát is tönkretette. Például azt, hogy a családban csak egy valakinek lehet igaza, a többiek hallgatnak, engedelmeskednek, bólogatnak. A kicsit energikusabbak pedig lázadnak – hasztalanul. Lehet, hogy azt tanuljuk, hogy ha vita van, akkor az egyik fél duzzogva elvonul órákra, napokra, és nem marad más, csak a jeges csend, és a félelem attól, hogy véget ér a kapcsolat.

Az a baj ezekkel a konfliktuskezelési módokkal, hogy súlyosan rongálják a kapcsolatot, az igazi konfliktust pedig nem oldják meg. Ráadásul generációról generációra átörökítődnek mintakövetéssel. Sajnos az iskolában sem magyarázza el nekünk senki, hogy léteznek valóban, igazán hatékony konfliktuskezelési módok. Nem is tudunk róla, hogy ezek könnyen, gyorsan tanulhatók. Azt gondolom, nem létezik jól működő párkapcsolat anélkül, hogy a párnak legalább az egyik tagja ne tanuljon meg egy ilyen hatékony konfliktuskezelési módszert!

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél javítani a párkapcsolatodon, nézd meg a Kapcsolat szerviz videókat!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük