A boldog párkapcsolat titka

Sokan azt hiszik, hogy a jó párkapcsolathoz bőven elég a szerelem. Valójában a boldog párkapcsolat titka egészen máshol rejlik, és egyáltalán nem elég hozzá a szenvedélyes szerelem.

a-boldog-parkapcsolat-titka

Sajnos az iskolában senki nem tanítja meg nekünk, hogyan tudjuk megőrizni a harmóniát és a boldogságot a párkapcsolatunkban. A romantikus filmek és regények is ott végződnek, hogy a szerelmesek hosszú küzdelem után végre egymásra találnak, majd feltételezzük, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Pedig a boldog párkapcsolat fenntartásának titkait már évtizedek óta kutatják, komoly szakirodalma van. De őszintén! Ki olvassa ezt, amikor éppen a felhőkben jár, mert megtalálta élete szerelmét? Csak akkor kezdünk kapkodni fűhöz-fához, amikor már tönkrement a házasságunk.

Akkor meg már általában késő. Azt javaslom, olvasd el figyelmesen a boldog párkapcsolat alábbi titkait, hogy már most, ma, azonnal el tudd kezdeni használni a házasságodban – mielőtt túl késő lesz!

 

1. A boldog párkapcsolat első számú titka: gondozd a párkapcsolatodat tudatosan!

 

Biztosan sokszor olvastad már azt a hasonlatot, hogy a jó párkapcsolat olyan, mint egy kert: folyamatosan gondozni kell, hogy élvezhessük a munkánk gyümölcsét. Ha nem így teszünk, egy dzsungellé vadult kertben fogunk élni.

A legtöbben abban bíznak, hogy elég megtalálni a megfelelő embert ahhoz, hogy életünk végéig boldogan éljünk. Valóban fontos a megfelelő ember megtalálása, de olyan soha nincs, hogy egy kapcsolat örökre ugyanolyan marad! Folyamatosan változunk, módosulnak az életkörülményeink, gyerekeink születnek, soha többé nem leszünk ugyanolyanok, mint a megismerkedésünk pillanatában.

Ökölszabály: egy kapcsolat vagy fejlődik, mert tudatosan gondozzák, vagy hanyatlik, mert a pár elveszik a hétköznapok küzdelmeiben, és már se idejük, se energiájuk nincs a kapcsolat ápolására. Olyan nincs, hogy egy kapcsolat stagnál – mindig egy lejtőn mozog: lefelé vagy felfelé. Csak rajtunk múlik, hogy fektetünk-e energiát abba, hogy felfelé mozdítsuk.

A párkapcsolat tudatos fejlesztésének, fenntartásának a legfontosabb eleme, hogy bármennyi dolgunk is van, időt szánunk arra, hogy beszélgessünk, és minőségi időt töltsünk el egymással. A tévénézés, sorozatok bámulása nem számít minőségi időnek! De annak számít egy közös hobbi, játék, kirándulás, vacsorafőzés, éttermi ebéd, amikor egymásra figyelve – gyerekek nélkül! – tudunk eltölteni egy kis időt.

A szakemberek a következő mennyiséget javasolják:

  • heti egy este
  • havi egy nap
  • negyedévente egy hétvége
  • évente egy hét

Figyelem! A dolog tudatos tervezést igényel!

 

2. Kritika helyett pozitív megerősítés

 

A boldog párkapcsolat második számú titka: tartsd meg a mágikus arányt a kapcsolatban! A boldog házasságban élők megtalálják az egészséges egyensúlyt az egymás iránti pozitív és negatív érzelmek között. Ez a mágikus arány az 5:1. Vagyis amíg legalább ötször annyi pozitív érzelem és interakció jelenik meg a férj és feleség között, mint negatív, addig a párkapcsolat nagy valószínűséggel stabil marad.

Ez jó hír a lobbanékony, sokat veszekedő pároknak, ha képesek a hangos veszekedéseiket rengeteg szeretettel, dicsérettel, szenvedéllyel ellensúlyozni.

Hogyan lehet pozitivitást vinni egy párkapcsolatba?

  • Mutass érdeklődést a másik iránt! Kérdezd meg, hogy telt a napja – és figyelj is rá!
  • Légy szeretetteljes! Fogd meg a kezét, öleld át, simogasd meg! Néha nem kell semmit se mondani, egy érintés mindent elmond.
  • Mutasd meg, hogy törődsz a másikkal! Apró figyelmességekkel: megcsinálod a kedvenc ételét, viszel neki virágot, apró meglepetést.
  • Értékeld a másikat! Mondd el neki, mit szeretsz, becsülsz, tisztelsz benne, miért vagy hálás!
  • Légy együttérző – még akkor is, ha nem értesz egyet azzal, amit mond! (Ha panaszkodik a főnökére, kollégájára, nem kell egyetértened a pároddal, de attól még együttérezhetsz vele!)

Ha tudatosan figyeltek arra, hogy egy-egy vitát, kritikát, beszólást öt pozitív megerősítés kövessen, nagyon jó úton jártok!

 

3. Közös célok, tervek

 

Sokan panaszkodnak arra, hogy a párkapcsolatuk az évek alatt ellaposodik, rutinszerűvé válik, elkopik belőle a szenvedély. A boldog párkapcsolat következő titka, hogy tudatosan kerestek közös, a házasságon, gyereknevelésen túlmutató célokat! Persze, fontos közös cél, hogy a gyerekeiteket együtt felnevelitek, de a hétköznapok rutinja ettől még megöli a kapcsolatot.

Keressetek közös hobbikat, közös célokat, amelyek nem függnek össze a gyerekneveléssel! Valami olyasmit, ami egyformán lelkesít mindkettőtöket. Készítsetek egy közös bakancslistát olyan helyekről, ahová kettesben el akartok látogatni! Támogassatok egy-egy alapítványt, ismerős családot, gyereket, vegyetek részt valamilyen közösségi munkában! A lehetőségek végtelenek, csak tőletek, az érdeklődési körötöktől függ, hogy mi lesz az a közös cél, amit megvalósítotok!

 

4. Ne menjen le a nap a te haragoddal!

 

Egy házasságterápiával foglalkozó pártól hallottam a következő történetet. Az esküvőjükre egy rokon egy hatalmas gyertyát ajándékozott nekik azzal az útmutatással, hogy ezt a gyertyát akkor kell meggyújtaniuk, amikor összevesztek, és csak akkor fújhatják el, amikor kibékültetek. A pár hamar rájött arra, hogy ez a kis szertartás kiváló arra, hogy a konfliktusaikat még aznap rendezzék, hiszen nem lehet este úgy lefeküdni, hogy égve hagyják a gyertyát. Duzzoghatnak pár órát, de legkésőbb lefekvés előtt megnyugtató módon rendezniük kell a vitáikat.

Szerintem te is tudod, miért fontos, hogy ne menjen le a nap úgy, hogy haragszol a pároddal. Nem lehet úgy jól aludni, pihenni, ha még fortyogunk magunkban, és tele vagyunk a párunk iránti nehezteléssel, kritikával. Kevés dolog rombolja olyan hatékonyan a párkapcsolatot, mint az, ha a pár tagjai közül legalább az egyik napokig duzzog, nem szól a másikhoz. Érdemes ezt a játszmát minél előbb megszüntetni, és még a veszekedés napján megnyugtató módon rendezni a vitát.

 

a-boldog-parok-titka

5. Oldjátok meg a konfliktusaitokat!

 

Az előző pontot olvasva joggal vetődhet fel benned a kérdés: na, de hogyan rendezzem a konfliktusaimat megnyugtató módon? Hiszen mi próbáljuk megbeszélni a dolgainkat, de a beszélgetéseink még nagyobb vitákat, veszekedéseket váltatnak ki.

Őszintén szólva receptre írnám fel mindenkinek – már a házasságkötés előtt a konfliktuskezelési tréningeken való részvételt. Sajnos senki nem tanít meg minket arra, hogyan oldjunk meg úgy konfliktusokat, hogy kölcsönösen egymásra figyelve keressük meg a legjobb közös megoldásunkat.

Létezik olyan konfliktuskezelési módszer, amelynek segítségével a viták nem eltávolítanak, hanem közelebb visznek benneteket egymáshoz, mert a kölcsönös odafigyelést, egymás jobb megismerését szolgálják. Kattints a linkre, nézd meg, hogyan tudod ezt a módszert megtanulni: A kapcsolatépítő viták művészete.

 

6. Tiszteljétek egymás különbözőségeit!

 

Előfordult már a praxisomban, hogy egy kliens úgy érkezett, hogy a párja küldte hozzám, segítsek neki megváltozni. Ez így nem működik! Olyan nincs, hogy a párom tulajdonságainak 70%-át szeretem, a maradék 30%-kal pedig csinálj valamit, változz meg!

Fontos szempont a párválasztásnál, hogy olyan társat válassz, akinek a hülyeségeivel együtt tudsz élni! Olyan ember nincs, aki mindenben tökéletesen illik hozzád, és nincs egyetlen tulajdonsága, szokása sem, ami az őrületbe kerget téged!

Persze lehet küzdeni azért, hogy a másik változzon meg, de ez szinte soha nem történik meg a másik nyomására, erőszakosságára. Az az ajtó belülről nyílik! Ha a másik akar változni, ha őt is zavarják bizonyos viselkedési mintái, akkor lehet, hogy változni fog. De erőszakra, követelőzésre soha!

Most, hogy a végére értél a cikknek, azt javaslom, fusd át még egyszer a boldog párok titkait, és válassz ki legalább egyet, amivel tudatosan foglalkozni fogsz a következő hetekben! Különben semmi értelme nem volt annak, hogy elolvastad ezt a cikket. 🙂

 

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnéd megtanulni a hatékony konfliktuskezelést, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete mesterkurzus videóit!

Ha sokat veszekedtek, de nem találjátok a megoldást, akkor ajánlom figyelmedbe a Mentőcsomag veszekedő pároknak videós tudásanyagot!

Ha személyes segítségre van szükségetek, jelentkezzetek be párkapcsolati coachingra vagy mediációra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük