A boldog párok 10 titka

 

Sokan nézik irigykedve a boldog párokat, amint kéz a kézben sétálgatnak. Irigykedés helyett inkább azt javaslom, vizsgáljuk meg, mit tudnak, mit tanultak meg, ami boldoggá és sikeressé teszi a kapcsolatukat.

 

 

képTévedsz, ha azt gondolod, hogy csak szerencséjük volt, és jól választottak. A jó választáshoz is alapos önismeret szükséges, tehát ez sem a szerencse dolga. Az sem igaz, hogy jókor voltak jó helyen, és derült égből rájuk talált a szerelem. Ahhoz, hogy a szerelem ránk találjon, késznek kell lennünk a fogadására.

 

Akkor hát mi a titkuk? Alapos, mély önismeret, tisztában vannak a saját erősségeikkel és hibáikkal, és feldolgozták a származási családból hozott sérüléseiket, így azokat nem viszik tovább a saját kapcsolataikba. A harmadik nagy titkuk, hogy hajlandók szorgalmasan dolgozni a párkapcsolatukon. Bevallom, ez utóbbitól én mindig ideges szoktam lenni: mégis hogyan kell dolgozni rajta? Napi nyolc órában, váltott műszakban? Izzadva és verejtékezve?

Íme 10 ötlet, amire jutottam:

 

  1. Szenvedélyszerelem kontra társszerelem

A boldog párkapcsolatban élők megértették, mi a különbség a szenvedélyszerelem és társszerelem között. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a szenvedélyszerelem néhány hónaptól két évig tart. Ezután már erősen csökken a lila ködöt fenntartó hormonok mennyisége, és csökken a szenvedély. A boldog párok azonban képesek arra, hogy kiépítsenek egy csendes, de folyamatosan mélyülő társszerelmet, amikor már a hús-vér realitásban látják a partnerüket, és képesek együtt élni egy „nem tökéletes” partnerrel is.

 

2. A kapcsolatot ápolni kell

Megértették, hogy a jó kapcsolat nem magától alakul ki, hanem azért tenni kell. És ők tesznek is érte mindenféle visszahúzó erő ellenére. Van saját közös idejük, amit együtt töltenek, miközben figyelnek egymásra.

 

3. Minőségi idő elegendő mennyiségben

Minőségi időnek az számít, amikor közös programokat csinálunk, amit mindketten élvezünk. A tévénézés nem számít minőségi időnek! Az elegendő mennyiségről pedig irányadóként azt szokták mondani, hogy napi fél óra, heti egy este, havi egy nap, negyedévente egy hétvége, és évente egy hét. Kettesben, szigorúan gyerekek, szülők és barátok nélkül!

 

4. Saját idő

Még mindig makacsul tartja magát az a tévhit, hogy a boldog párok minden percet együtt töltenek. Éppen ellenkezőleg! Megvan a saját én-idejük, amikor a saját dolgaikkal, hobbijaikkal, barátaikkal vannak. Ebből tudnak töltekezni, ezeket az élményeket be tudják vinni a kapcsolatukba. És amíg külön vannak, rájöhetnek, hogy hiányoznak egymásnak…

 

5. Értékelik a másik másságát

A különbözőségeikre nem úgy tekintenek, mint valami szörnyű dologra, ami majd a váláshoz vezet, hanem képesek tisztelettel, megbecsüléssel, rácsodálkozással tekinteni a partner övékétől eltérő szokásaira, gondolataira, ötleteire. Ez persze nem mindig könnyű, de nem lehetetlen.

 

 

boldog pár26. Nem várják el a társuktól, hogy megváltozzon

Ez egyenesen következik a fenti pontból. Még akkor is, ha valami szörnyen bosszantó szokásról van szó. Pszichológiai vastörvény, hogy senkit nem változtathatsz meg akarata ellenére. Még közös akarattal is nehéz. Ha valami nagyon bosszant a másikban, egyet tehetsz: te kezdesz változtatni a viselkedésen. Az jó eséllyel vált ki változást a másik félből is.

 

7. Elfogadják, hogy vannak megoldhatatlan problémák

Nem vesztegetnek energiát arra, hogy megoldják a megoldhatatlant. Egyetértenek abban, hogy nem értenek egyet. Minden házasságban vannak feloldhatatlan ellentétek például értékekben, gyereknevelési attitűdben. Ezeken nem érdemes évekig rágódni, mert ha ezt tesszük, végeláthatatlan veszekedések várnak ránk. El lehet fogadni, hogy a másik másként gondolja, teszi.

 

8. Kommunikáció!

A boldog párok tagjai kiváló kommunikációs és konfliktuskezelési képességgel rendelkeznek. Vagy így születtek, vagy hajlandóak voltak időt, energiát befektetni, és megtanulták. Ez az egyik legalapvetőbb képesség, ami boldog párkapcsolatot eredményez. Ennek hiányában minden tönkremegy.

 

  1. Elköteleződés és hűség

Ez a másik alap. Amíg azon kell gondolkodnom, hogy megbízhatok-e a társam elköteleződésében és hűségében, addig nem lehetek boldog mellette. Csak a bizalmon, hűségen alapuló párkapcsolat működőképes. Ha ezek sérülnek, óriási munka visszaépíteni. Nem is mindig lehetséges.

 

  1. Tisztelik egymást

Tisztelettel bánnak egymással. Nem pocskondiázzák a társukat sem négyszemközt, sem mások előtt. Tiszteletben tartják egymás határait, nem várják el, hogy a másik úgy érezzen, gondolkodjon, ahogy az nekik tetszik. Tudják, hogy a társuk egy másik ember, nem akarják őt dróton rángatni.

 

Sokak számára már az sem könnyű, hogy egyetértsenek bizonyos pontokkal, nemhogy az életük szerves részévé tegyék. Márpedig a tapasztalatok, kutatások ezeket a „titkokat” igazolják. Érdemes megvizsgálnod, hogy melyik pont az, ami számodra elfogadhatatlan, és elgondolkodni azon, hogy miért.

 

Ha szeretnél megcsalásbiztos párkapcsolatban élni, gyere el a Boldog párok titkai című előadássorozatra!

Vagy iratkozz fel a Konfliktuskezelés a párkapcsolatban tréningre!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről, programokról, akkor iratkozz fel a hírlevélre, és keress a facebookon is.

További olvasnivalót itt találsz:

Kapcsolatépítő programok augusztusra

Miért laposodik el a szex a házasságban?

 

 

 

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük