A boldog párok 8 szokása

A szokások észrevétlenül szövik át és formálják az életünket. Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire. Éppen ezért nem mindegy, hogy a párkapcsolatunkban olyan szokásokat alakítunk ki, amelyek rombolják vagy építik a viszonyunkat. Úgy tűnik, a harmonikus kapcsolatban élők egészen más szokásokat alakítanak ki mint kevésbé boldog társaik.

  1. Nem szidják a párjukat másoknak

Ha konfliktusuk támad, akkor azt egymás között oldják meg, és nem viszik a család vagy a barátok nyilvánossága elé, mert tudják, hogy nem tartozik oda. Még ha nagyon dühösek is egymásra, akkor is megtalálják a ventilálás, haragjuk kiszellőztetésének másfajta módját, és nem panaszkodnak a párjukra. Azok, akik kiviszik a konfliktust a kapcsolatukból, elárulják kettejük szövetségét. Gondolj bele, mennyire megalázó számodra, ha megtudod, hogy a párod elmondja másoknak, hogy szerinte  szörnyen öltözködsz, és már egyáltalán nem vagy vonzó számára. Amikor te panaszkodsz másoknak a párodra, ugyanennek a megaláztatásnak teszed ki őt. Ne csináld!

 

2. Megtartják az önuralmukat vita közben is

Nem engedik szabadon az indulataikat egy vita hevében, hanem nagyon is odafigyelnek arra, hogy mi hagyja el a szájukat. Meg tudják különböztetni a dühöt az agressziótól, és tisztában vannak vele, hogy szabad ugyan dühösnek lenni, de nagyon nem mindegy, hogy a dühüket hogyan fejezik ki, és átviszik-e agresszióba. Tudják, hogy agressziónak számít a másik szidalmazása, kritizálása, lealacsonyítása, ezért ezt nem teszik.

3. Tisztelik egymást, és ezt kifejezésre is juttatják

Ha nem értenek egyet, akkor is képesek azt mondani, hogy „Drágám, egyáltalán nem értek egyet azzal, amit mondasz, de szíved joga így gondolni.” Nem akarják megmondani a másiknak, hogyan viselkedjen, cselekedjen vagy öltözködjön, mert tisztelik egymás másságát. Viszont el tudják mondani, hogyan hat rájuk a társuk viselkedése, és képesek kivárni, hogy a kedvesük változtasson rajta.

 

4. Bőkezűen osztogatják a dicséretet és elismerést

Nem gondolják azt, hogy ha megdicsérik a párjukat, akkor az el fogja bízni magát. Sőt, a lehető legbőkezűbben bánnak az elismeréssel és dicsérettel, mert tudják, hogy ezzel erősítik a kapcsolatukat és a társuk önbecsülését. Naponta többször is találnak alkalmat arra, hogy elmondják a másiknak, mit szeretnek, tisztelnek, becsülnek benne.

 

5. Minden reggel és este megölelik, megcsókolják egymást

Nagyon fontos számukra a testi érintkezés. Egyrészt mert örömmel érintik meg egymást, másrészt mert tudják, hogy ölelés, érintés nélkül elsorvadunk. Ha kikopik az érintés egy kapcsolatból, a kapcsolat és a résztvevők is hiányt fognak szenvedni.

 

6. Ha szól a másik, odafigyelnek

Fontos számukra az egymással való kapcsolat, és odafigyelnek arra, ha a társuk mond vagy kér valamit. Fontosak egymás számára, számít a társuk véleménye, és ezt úgy éreztetik, hogy azonnal reagálnak. Nem várják meg, amíg a másik ordítva követeli a figyelmet.

7. Nem hagyják abba a randizást

Lehet, hogy már évek óta együtt élnek, mégis időt, energiát szánnak arra, hogy közös, gyerekek nélküli programokat szervezzenek, amikor csakis és kizárólag egymásra figyelnek. Beszélgetnek, sétálnak, elmennek vacsorázni, színházba, moziba, és igen, időt szánnak a szexre is. Mert tudják, hogy a kettejük közötti kapcsolat úgy marad fenn, ha folyamatosan ápolják azt.

 

8. Tudatosan döntenek a munkamegosztásról

A kapcsolatuk elején megbeszélték, hogy a családban, háztartásban ki miért felelős. Lemeccselték, megvitatták, kiküzdötték maguknak azokat a feladatköröket, amelyeket szívesen csinálnak, és képesek azokat felelősségteljesen ellátni. A többit pedig hajlandók átengedni a társuknak, és nem kontárkodnak bele az ő felségterületébe. Ha például a feleség vállalta a főzést, a férj nem megy be a konyhába, és nem ad tanácsokat az asszonynak. Vagy ha a férj feladata a fűnyírás, a feleség türelmesen kivárja, amíg a párja lenyírja a füvet. Így aztán nem alakulnak ki játszmák arról, hogy kinek mi a feladata. Mindezek tetejében pedig képesek arra is, hogy rugalmasan váltogassák a feladatköröket, ha a szükség úgy kívánja. Ha például a feleség beteg lesz, a férj képes enni adni a gyerekeknek, és nem követeli ordítva, hogy „de hát ez az asszony dolga!”.

 

Ha most azt gondolod, hogy te és a párod fényévekre vagytok ettől az idillinek tűnő állapottól, ne keseredj el! Biztos vagyok benne, hogy az olyan pár, aki mindezt pontosan így csinálja, ritka mint a fehér holló. Másrészt mindig van lehetőség a fejlődésre.

Ha szeretnél javítani a párkapcsolatodon, gyere el a Kapcsolat Szerviz című előadássorozatra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük