A gyógyító belső gyermek

Mindannyiunkban létezik legalább két személyiségrész: egy felnőtt én és egy belső gyermek. Ha ezek kapcsolatban állnak egymással, együtt tudnak működni, akkor a teljesség érzése tölt el bennünket. Ám ha elszakadtak egymástól, akkor annak zavarodottság, magány a következménye.

 

belső gyermek2A belső gyermek

Nehéz ezt a bennünk lakozó gyereket értékesnek tartani, ha gyerekkorunkban minket is csökkent értékűnek tartottak, vagy éppen elhanyagoltak. Pedig a gyermeklélek lényünk ösztönös része. Itt őrizzük a gyermekkorunk érzéseit, tapasztalatait.

 

Ha elhanyagoljuk a belső gyermekünket

Ha a felnőttlélek úgy dönt, hogy nem kívánja átélni a gyermeklélek tapasztalatait, érzéseit, vágyait, akkor elhanyagolja a benne élő gyereket. A belső gyermekük így elhanyagoltnak, rossznak éli meg magát, olyannak, aki nem méltó a szeretetre. Ez erős bűntudatot, magány-, félelem- és szégyenérzetet vált ki belőle. Amikor a szülők, felnőttek elutasítottak minket gyerekkorunkban, ezek olyan elviselhetetlenül fájó emlékek, hogy a felnőttlélek inkább megszakítja a kapcsolatot a gyereklélekkel. Csakhogy ennek súlyos következményei vannak a felnőtt életünkben. Aki nincs kapcsolatban a gyermeki énjével, az mindig arra fog törekedni, hogy megfeleljen a külvilág követelményeinek. Tökéletes szeretne lenni, és el is hiszi, hogy ez lehetséges. Másoktól vár szeretetet, pozitív visszajelzéseket. Ha ezek mégsem jönnek, akkor elkeseredik, értéktelennek érzi magát. Megpróbál másokat manipulálni, hogy szeressék őt, csakhogy minél kétségbeesettebben próbálkozik ezzel, annál valószínűbb, hogy mások számára elviselhetetlenül viselkedik. Igyekszik másokhoz kedvesnek lenni, mert azt hiszi, akkor fogják szeretni, ha mások vágyait a sajátjai elé helyezi. Mindeközben pedig teljesen elveszíti a kapcsolatát önmagával, a vágyaival.

 

belső gyermekHa felvesszük a kapcsolatot a belső gyermekünkkel

A belső gyerekünk, ha szeretjük, éppen úgy viselkedik mint bármelyik másik, normális, szeretett kisgyerek. Tele van energiával, szenvedéllyel, játékossággal, kíváncsisággal. Kreatív, ösztönös, mindig kész új élmények megtapasztalására. Aki szereti a benne élő kisgyereket, rendszeresen kapcsolatban van vele, az pontosan tudja, hogy mi jó neki, és mi nem, mi teszi őt boldoggá, és mi nem. Derű, vidámság, lelkesedés légkörre veszi őket körül. Spontaneitásuk helyénvaló, nem robbanékonyak, nem fegyelmezetlenek, de nem is gátlásosak, félénkek. Sajnos a legtöbb ember az öröm és jókedv túláradását csak akkor engedélyezi magának, amikor szerelmes. Pedig milyen jó lenne mindig ebben a gyermeki boldogságban élni, nem? És most ne a saját gyerekkorod nyomorúságára gondolj, hanem egy olyan gyerek jókedvére, spontaneitására, akit szeretnek! A dolog nem lehetetlen, de könnyen lehet, hogy egy hosszabb belső munka eredményeként fog megvalósulni.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük