A hatalom kérdése a párkapcsolatban

Mit gondolsz, te egy igazi, hataloméhes zsarnokkal élsz párkapcsolatban, vagy csak egy erős, igen jó önérvényesítési képességekkel rendelkező emberrel?

Kimerítő és megalázó olyan emberrel együtt élni, aki mellett nem lehet önálló kívánságod, vágyad, és mindennek úgy kell történnie, ahogy a társad akarja. Nagyon nehéz megmondani azt is, hogy a másik mikor lépi át a határt, és mikor válik még éppen kezelhetőből túl nehezen kezelhető zsarnokká. Sokan képtelenek meghúzni a saját határaikat, és az alárendelődésükkel szinte felkínálják magukat egy zsarnoknak.

 

Ismerek egy házaspárt, ahol rendszerint azt történik, hogy ha a feleség szeretne valamit, a férj mindent elkövet, hogy a feleség kívánsága még véletlenül se teljesüljön. Ha meg is ígéri, hogy ott lesz időben egy eseményen, valami mindig közbejön, és rendre elkésnek a feleség számára fontos eseményekről. Egy kívülálló számára egyértelmű, hogy itt hatalmi játszmáról van szó. A feleség számára azonban ez még nem nyilvánvaló ok a válásra, hiszen „csak” egy kis késésről van szó.

 

A hatalom a kapcsolatokban

Van valami a hatalomban, amitől láthatatlanná válik, még akkor is, amikor elsöpörni készül bennünket. Ráadásul a legtöbb „elnyomott” elhallgatja a történteket, mert szégyellik beismerni, hogy tehetetlenek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a nők többsége azt is szégyelli, ha erőtlen és behódoló, de azt is, ha csakugyan erős. Az a kép alakult ki az erős önérvényesítési képességgel bíró nőkről, hogy nem normális, ha egy nő érvényesíti az akaratát, és szívesen „házisárkányozzák” le az ilyen hölgyeket.

 

Pedig a hatalom kérdése kivédhetetlenül felmerül minden párkapcsolatban. Attól kezdve, hogy megismerkedtettek, naponta több döntést is meg kell hozni közösen, és minden egyes döntés termékeny talaja a hatalmi harcoknak, hiszen mindannyiszor felmerül a kérdés, hogy kinek az igényei teljesüljenek, és ki fogja végrehajtani a döntést.

Nem csoda hát, ha az emberek a legegészségesebb kapcsolatokban is harcolnak azért, hogy kinek legyen beleszólása a dolgokba. Néha úgy oldják meg, hogy felosztják, ki miért felel, máskor kompromisszumot kötnek. Vannak azonban olyan emberek, akik erre képtelenek. Ők a hatalom megszállottjai, akik kibírhatatlanná tesznek minden kapcsolatot.

A hatalom megszállottjai

Ezek az emberek általában az anyatejjel szívják magukba a hatalomra való vágyat, hiszen olyan családból jönnek, ahol a túlélés egyetlen módja, ha az ember magához ragad minden hatalmat, és agyukba vésődik a szabály: tégy meg mindent azért, hogy győzz, különben elpusztulsz. Számukra a hatalmi harcban való vesztés kibírhatatlanul megalázó. Ők általában el sem tudják képzelni, hogy számodra nem olyan fontos a hatalom, mint számukra. Éppen ezért minden egyes döntéshelyzetben harcolnak, mert nekik életbevágóan fontos, hogy az történjen, amit ők akarnak, és a te akaratod soha, semmilyen körülmények között ne teljesülhessen. Számukra a kontroll mások fölött sokkal fontosabb annál, hogy jól kijöjjenek a másik emberrel. E nélkül nem érzik biztonságban magukat.

 

Eszközeik

  • A legjobb védekezés a támadás. Bármit is szeretnél, ő kijelenti, hogy nem vagy normális, ha ilyen igényed van. Szégyenérzetet és bűntudatot akar kelteni benned, gúnyos megjegyzéseket tesz, és változatos címkéket aggat rád. Te pedig a végén már meg vagy győződve róla, hogy totál idióta vagy, amiért ezt szeretnéd.
  • Rád hagyja, megígéri, hogy teljesíti a kérésedet, majd amikor már beleringattad magad a gondolatba, hogy elérted a célodat, hirtelen előáll a saját igényeivel. A taktikájának a lényege, hogy megígér mindent, látszólag együttműködik veled, majd soha nem tartja be az ígéreteit.
  • Véget nem érő háború. Éjt nappallá téve harcol minden adandó alkalommal minden egyes lépésed ellen.
  • Tisztességtelenül harcol. Bátran a tudtodra adja, hogy bármit megtesz azért, hogy megkapja, amit akar, vagy hogy téged megakadályozzon a kívánságod elérésében. Szükség esetén őrült tettekre is képesek, habár nem őrültek.
  • Belebetegszik, ha nem az van, amit ő akar. A nők ezt rendkívül kifinomultan tudják csinálni. A hisztérikus sírógörcstől a fuldoklási rohamon át a migrénig bármit képesek bevetni, csakhogy a dolgok az ő szájízük szerint alakuljanak.

 

Honnan tudhatom, hogy a hatalom megszállottjával élek együtt?

Végezz el egy próbát! Próbáld elmagyarázni neki, hogy egyszerűen igazságtalannak érzed azt, ami folyik köztetek, hogy mindig azt kell csinálnotok, amit a másik kitalál. Figyeld meg, hogy reagál! Ha változatos hatalmi taktikákat húz elő a kalapból, lásd a fenti technikákat, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy igazi zsarnokkal van dolgod. Ha viszont igazságos és építő módon reagál, akkor csak egy erős önérvényesítési képességekkel bíró emberrel élsz együtt.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan érvényesítheted az akaratodat, akkor gyere el egy coachingra!

Kövess a facebookon is!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük