A házimunka és a szex kapcsolata

Gondoltad volna, hogy összefügg a férfi által végzett házimunka mennyisége a házasságon belüli szex gyakoriságával? Azokban a kapcsolatokban, ahol a férfi gyakran mosogat, takarít otthon, gyakoribb a szexuális együttlétek száma, mint azokban a házasságokban, ahol a férfi egyáltalán nem segít be a háztartásba.

 

Sajnos számtalan házasságot láttam már tönkremenni azért, mert a férj nem volt hajlandó segíteni a feleségnek a háztartási munkában. Olvastam egy történetet egy párról, akiknél az volt a legfőbb konfliktusforrás, hogy a férfi széthagyta a ruháit a lakás különböző helyiségeiben, a feleség pedig eleinte felszedegette utána, majd figyelmeztette a férfit arra, hogy szeretné, ha a férj mindezt maga szedegetné össze. Aztán amikor hónapok múlva sem javult a helyzet, egy napon a férj arra érkezett haza, hogy a felesége néhány szeggel és kalapáccsal a padlóhoz rögzíti az ő szennyes alsógatyáit. Amikor megkérdezte, hogy mégis mit csinál az asszony, az így felelt: „Már három napja itt hevernek, gondoltam a dekoráció állandó részévé kívánod tenni őket.”

Pár hónap múlva elváltak.

Persze lehet erre azt mondani, hogy milyen kicsinyes hozzáállás ez az asszony részéről, de ha előfordult már veled, hogy valami apróság annyira bosszantott a párodban, hogy a falra másztál tőle, akkor megérted a helyzetet.

Amikor egy férfi nem végzi el a háztartási munka rá eső részét, a feleség általában azt érzi, hogy nem támogatják, semmibe veszik az ő érzéseit, szükségleteit. Ez óhatatlanul csalódottságot és haragot vált ki belőle, és megnő az esélye annak, hogy a beszélgetéseiket igen magas hangon fogja indítani, amit a férj visításnak fog aposztrofálni, és megállapítja, hogy az asszony elindult az elsárkányosodás útján.

Ha egy párkapcsolatban beindul egy veszekedés-spirál, abból már nagyon nehéz kikerülni, mert megkezdődik az adok-kapok játék.

 

Az számít, hogy a feleség elégedett-e

A nőnek nem feltétlenül az elvégzett munka mennyisége számít, hanem az, hogy elégnek tartja-e, amit a párja elvégez a ház körül. Hogy mi elég a feleség számára, egy férj leginkább onnan tudhatja meg, hogy megkérdezi őt. Nem hangzik túl romantikusan, de a párterapeuták ilyesfajta konfliktusok esetén azt szokták javasolni, hogy üljön le a páros egy listával a kezében, és beszéljék meg, hogy miféle segítségre tart igényt a feleség, és mi az, amit a férj ebből hajlandó bevállalni. Persze ez a fajta gyakorlat csak azoknál a párosoknál működik, ahol még nem durvult el végképp a helyzet, és képesek egymással tisztelettel, egymás igényeit figyelembe véve beszélgetni.

 

Miért nem végez házimunkát a férfi?

Elsősorban azért, mert unalmas, fárasztó és mocskos. Meg persze egyáltalán nem tartják férfiasnak. Szívesen segítenek ők olyan esetekben, ami hagyományosan „férfi munkának” van kikiáltva: lemossák a kocsit, lenyírják a füvet, behordják a fát, megtervezik a családi költségvetést. Vagyis szívesen vállalnak olyan feladatokat, amelyeket nem kell minden nap elvégezni. A feleségre pedig azok a munkák hárulnak, amelyekhez nem kell sok ész, mocskosak, fárasztóak, és minden nap el kell végezni őket.

A másik oka a férfiak házimunka-fóbiájának, hogy a többségük még mindig olyan családban nőtt fel, ahol a háztartás az „asszony dolga” volt. Ugyan már tisztában vannak vele, hogy nekik is be kellene segíteni, de ha elvégeznek bármiféle háztartási munkát, úgy érzik, hogy minimum tapsot érdemelnének. Ehelyett pedig mi történik? A feleség még többet akar, neki semmi nem elég, mire a férfi védekezőállásba vonul, és még kevesebbet tesz. És már indul is a veszekedés-spirál.

 

A szex és a házimunka viszonya

Lehet, hogy elsőre meglepő, valójában azonban nagyon is logikus, hogy azokban a házasságokban, ahol a férfi részt vállal a házimunkából, ezzel azt fejezi ki a feleség felé, hogy szeretlek, sok mindent megteszek érted, tisztelem, becsülöm a munkádat. Ha a feleség elégedett a férfi által elvégzett munka mennyiségével, akkor sokkal elégedettebb lesz a kapcsolatával, kevesebb lesz benne a feszültség, és nagyobb eséllyel és gyakrabban lesz kedve a szexhez, mint akkor, amikor folyamatosan azon vitatkoznak, hogy ki vigye ki már megint a szemetet.

Ha erre most kedves férfi olvasóim azt mondják, hogy ezt csak én találtam ki, hogy rábírjam őket egy kis házimunkára, akkor elárulom, hogy ezeket a tényeket John Gottman könyvéből vettem, aki a kísérleti laboratóriumában hétszáz párt vizsgált meg, beszélgetett velük. Az ő „kísérleti párjai” számoltak be arról, hogy amikor a férfi elkezdett besegíteni a házimunkába, jelentősen javult a szexuális életük. Szóval hajrá férfiak! A nő (v)ágyához a porszívón keresztül vezet az út.

Ha elakadtál az egyeztetések és viták során, gyertek el a párkapcsolati konfliktuskezelési tréningre, és megtanítok nektek egy olyan konfliktuskezelési technikát, amely segíteni fog a vitás helyzetek kezelésében!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük