A jó házasság egyetlen igazi titka

Egy házasság sokféleképpen lehet jó. Vannak párok, akik mindent megbeszélnek, próbálnak egyetértésre jutni konfliktusok esetén. Mások inkább hangosan veszekednek, tányérokat törnek, aztán boldogan kibékülnek. És vannak, akik minden nézeteltérést inkább a szőnyeg alá söpörnek, és elfogadják, hogy a véleménykülönbség a kapcsolat része. Mégis mindannyian stabil kapcsolatban élnek. Van azonban egy közös dolog a háromféle típusú házasságban, amitől a párok stabilan együtt fognak maradni.

A mágikus arány

 

Ami közös a fenti párokban, hogy megtartják az egyensúlyt a pozitív és negatív érzelmeik között. És ez a mágikus arány 5:1. Vagyis amíg legalább ötször annyi pozitív érzelem és interakció jelenik meg a férj és feleség között, mint negatív, a házasságot nem fenyegeti igazi veszély. És bár a lobbanékony, hangosan veszekedő párok esetében hangosan szól a kritika, de utána ötször annyi figyelmesség, szeretet és szenvedély van közöttük. Ők egy nagy veszekedés után ötször annyi időt töltenek a másik szeretgetésével és a kibéküléssel. A csendesebb, kevesebbet veszekedő párok pedig eleve kevesebb időt töltenek veszekedéssel, és lehet, hogy kevesebb pozitív interakció szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat a kapcsolatban. De az arány náluk is 5:1-hez.

A válás felé száguldó házasságokban viszont ennél nagyobb arányban kerül sor negatív megnyilvánulásokra. Hogy mi számít negatív megnyilvánulásnak? A kritika, a megvetés, a védekezés, a visszavonulás, a magány és az elszigetelődés. Érdekes, hogy ez a lista a haragot nem tartalmazza. A harag csak akkor van rossz hatással egy kapcsolatra, ha a pár tagjai a dühüket megvetően, megalázó, tiszteletlen stílusban fejezik ki.

Így lehetsz pozitív

 

Most nézzük meg, mit tehetsz azért, hogy ötszörösére növeld a kapcsolatodban a pozitív érzelmek, interakciók arányát!

 

Mutass érdeklődést a másik iránt!

 

Nagyon fontos, hogy amikor szól a párod, akkor figyelj rá! Ez rém egyszerűen hangzik, de a hétköznapi életben gyakran előfordul, hogy elmerülsz egy tevékenységben, és amikor a párod szól hozzád, akkor nyomkodod tovább a telefont vagy a laptopot, és fel sem nézel. Ez a legalapvetőbb tisztelet, amit megadhatsz a társadnak.

Légy szeretetteljes!

 

Itt sem kell nagy dolgokra gondolni. Ha kimentek az utcára, fogd meg a párod kezét, ha elmész mellette, simítsd meg vagy öleled át! Néha az is elég, ha együtt nézitek a tévét, csak bújj hozzá! Semmit nem kell mondani, csak érintsd meg napjában többször is.

 

Mutasd meg, hogy törődsz vele!

 

Ez is apró figyelmességeket jelent. Néha vigyél neki egy szál virágot, egy darabka csokit! Ha napközben eszedbe jut, írj neki egy üzenetet, hívd fel! Ha tudod, hogy nehéz napja volt, érdeklődj, hogy sikerült a bemutató, meeting, megbeszélés! Csupa apróság, ami a kapcsolatotok elején még teljesen természetes volt.

 

Értékeld a másikat!

 

Néha az sem árt, ha szavakban kifejezed, hogy mennyire fontos neked a másik. Hogy még most is őt választanád. Esetleg elmondhatod neki, hogy mennyire gyönyörűnek találod még mindig. Számít az is, ha értékeled az ötleteit, gondolatait, tetteit. Tulajdonképpen arról szól az egész, hogy érzékelteted vele, hogy még mindig szerencsésnek tartod magad, hogy vele élhetsz.

 

Mutasd ki az aggodalmadat!

 

Legyél támogató, ha a párodat valami szomorúság vagy bosszúság érte! Ha panaszkodik a főnökére vagy egy munkatársára, akkor nem árt, ha igyekszel megérteni a szempontjait, és nem a másik ember érdekit véded.

 

Légy együttérző!

 

Annál nagyobb dolgot nem adhatunk a másiknak, mint amikor együttérzünk vele! Az empátia jele, ha felismered, és megnevezed a párodban dúló érzelmeket, ha együttérző arccal hallgatod a történetét. Nem kell tanácsot adni, vigasztalni, elég, ha jelen vagy, és empatikusan hallgatsz.

 

Légy elfogadó!

 

Még ha olyasmit is mond a partnered, amivel egyáltalán nem értesz egyet, jelezd, hogy elfogadod, tiszteletben tartod, amit mond. Sokat segít, ha a saját szavaiddal elismétled, amit hallottál, mert néha nem árt tisztázni, hogy jól értetted-e az elhangzottakat. Ezt még akkor is megteheted, ha egy vita során egyáltalán nem értesz egyet a párod mondanivalójával.

 

Humor!

 

A játékos ugratás, poénkodás, bolondozás adja a kapcsolat sava-borsát. Biztos nektek is vannak belső szójátékaitok, közös vicceitek, ami erősíti a köztetek lévő köteléket. Vigyázz azonban, hogy a másik rovására elsütött tréfák, a vicceskedésnek álcázott beszólások már a negatív interakciók körébe tartoznak!

Oszd meg az örömödet!

 

Amikor jól érzed magad, boldog vagy, hozd a párod tudtára! Ezt azért nagyrészt spontán módon csináljuk, de sokat segít a kapcsolat erősítésében, ha szóban is kimondod, hogy mennyire jól érzed magad ebben a pillanatban.

Tudod, az a nehéz a párkapcsolatok működtetésében, hogy egyáltalán nem elég, ha nem veszekedtek. Ahogy egy kert gondozás nélkül elburjánzik, és csak gaz nő benne, úgy a házasság is hasonlóképpen működik. Ha nem teszel azért nap mint nap, hogy a pozitív interakciók fennmaradjanak, a kapcsolat magától csak romlani fog. A kiegyensúlyozott, boldog kapcsolat megtartásáért nap mint nap meg kell dolgozni úgy, hogy a fenti pozitív dolgokat újra meg újra megtesszük. És amíg tart a szerelem, szenvedély, ez megy magától is. Az évek múlásával viszont épp ezek az apró kedvességek kopnak ki a kapcsolatokból, és indul el a házasság a válás felé.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél javítani a párkapcsolatodon, hallgasd meg a Kapcsolat szerviz című videós előadás-sorozatot! 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük