A leggyakoribb párkapcsolati problémák

Bármennyire is stabilnak hisszük a párkapcsolatunkat, nem árt, ha tisztában vagyunk a leggyakoribb párkapcsolati problémákkal. Ha ismerjük a kapcsolatunkat fenyegető problémákat, meg tudjuk előzni a bajt.

a leggyakoribb párkapcsolati problémák

1. A párom nem figyel rám

 

Az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma az idő és figyelemhiány. Hányszor esett meg veled, hogy szerettél volna valamit mondani a párodnak, miközben ő épp a telefonját nyomkodta, vagy valami hihetetlenül fontos meccset nézett a tévében? Amikor pedig szóltál neki, hogy figyeljen, a tekintetét fel sem emelve a monitorról, csak annyit dünnyögött: ” Figyelek, mondjad csak!”.

Nos, ez minden, csak nem figyelem! A figyelmet nem kapó fél azt éli meg, hogy nem számít, nem fontos a társa számára.

Ha szeretnél valódi figyelmet kapni a társadtól, kérd meg, hogy tegye félre a kütyüt, és nézzen rád! Csak ekkor fogj bele a mondanivalódba! Persze arra is érdemes figyelni, hogy akkor kezdeményezz beszélgetést, ha látod, hogy a párod nem éppen valami fontos dolgot csinál.

 

2. A munka-magánélet egyensúlyának megbomlása

 

Sajnos ez a második a leggyakoribb párkapcsolati problémák listáján. Egyik vagy mindkét fél annyira elveszik a munkájában, hogy nem, vagy alig marad idejük egymásra, a párkapcsolatra. Lehet, hogy élvezik a munkájukat, de az is gyakran előfordul, hogy félnek a kirúgástól, ezért minden idejüket a főnök kívánságainak teljesítésére fordítják. Vagyis a főnök a fontossági sorrendben jócskán megelőzi a párjukat és a gyerekeiket.

Amikor a párkapcsolati coachingok során ezt tapasztalom, meg szoktam kérdezni a munkamániás féltől: ha beteg leszel, ki fog ápolni? A főnököd vagy a párod, ha még lesz?

Az a szomorú ebben a helyzetben, hogy a túldolgozó felet hiába figyelmezteti a párja hónapokon, akár éveken keresztül, semmi nem változik. Amikor pedig a párjuk faképnél hagyja őket, nem értik, mi történt, és csak azt hajtogatják, hogy „én csak értetek dolgoztam!”.

 

3. A konfliktuskezelési készségek hiánya

 

Ez a téma azért került fel a leggyakoribb párkapcsolati problémák listájára, mert még az egymást tényleg nagyon szerető párok esetében is 90%-ban előfordul. Rendszerint két jele van annak, ha egy pár képtelen kezelni a konfliktusait: a) hangosan, ajtócsapkodós veszekedések, ami után napokig tartó némaság következik vagy b) az egyik fél folyton enged, nincsenek viták, ám egy idő után az alárendelődő félnek totál elege lesz ebből, és a párja számára váratlan módon kiszáll a kapcsolatból.

Vagyis a konfliktuskerülés és a nézeteltérések agresszív megoldása is a kapcsolat rongálásához, megszakadásához vezet.

A jó hír, hogy a konfliktuskezelés tanulható. Nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című videós tudásanyagot!

 

4. Gyerekvállalás, gyereknevelés

 

Sajnos több olyan társkeresővel beszéltem már, aki szeretett volna gyereket, ennek ellenére olyan párt választott, aki erről hallani sem akart. Elkezdődött a kapcsolat, mert nagy volt a szerelem, és mindketten abban bíztak, hogy majd meggyőzik a másikat. Sajnos az eddigi tapasztalataim szerint ez egyik pár esetében sem történt meg.

A gyerekvállalás olyan életre szóló döntés, amiből nagyon nehezen, önmagunk feladása árán tudunk csak engedni. Már a társkeresés időszakában érdemes szem előtt tartani ezt a nagyon fontos életcélt, és olyan társat választani, akivel legalább ebben egyetértünk. Úgyis bőven lesz nézeteltérés közöttünk.

A másik gyakori párkapcsolati probléma, amikor a pár tagjai gyökeresen eltérő nézeteket vallanak a gyereknevelésről. Ez ismét olyan kibékíthetetlen ellentét, ami állandósuló konfliktusok forrásává válik. Családi mediáció formájában gyakran dolgozom párokkal, akik gyereknevelési kérdésekben végül egyezségre tudnak jutni egymással, és közös, mindkettőjük számára elfogadható szabályokat tudnak alkotni.

 

5. A házimunka

 

Ez a fajta párkapcsolati probléma legtöbbször abban a formában nyilvánul meg, hogy a nő úgy érzi, hogy a háztartás minden feladata az ő nyakába szakad. A férfi erre azt szokta mondani: „Én keresek többet, én hazahozom a sok pénzt, az a minimum, hogy cserébe te ellátod a háztartást. Különben is ez az asszony dolga, nem?”

Ha az „asszony” nem ért egyet ezzel a konzervatív családfelfogással, máris kész egy örökös vitákra alapot adó probléma. Ha a pár a párkapcsolat elején nem tisztázta, hogy kinek mi a feladata a közös együttélés során, soha nem késő ezt újratárgyalni akár egy családi mediáció keretein belül.

 

6. Elhidegülés

 

Az elhidegülésben az a veszélyes, hogy csendben, alattomosan jelenik meg. Egyszer csak arra figyelünk fel, hogy eltűnt a szenvedély a kapcsolatunkból, egyre ritkább és egyre laposabb a szex, és a másik már olyan megszokott mint egy régi bútordarab.

Fontos tudni, hogy a barátság, a közösen megélt élmények legalább olyan alapos ragasztók egy párkapcsolatban mint a szenvedély, de nem árt, ha tudatosan figyelünk arra, hogy fenntartsuk a szenvedélyt. Ehhez kell egy kis odafigyelés, egymásra fordított idő, és persze külön töltött idő is, hiszen akkor élhetjük át, hogy mennyire hiányzik a másik.

Ha a fentiek közül bármelyik probléma megjelent a párkapcsolatodban, itt az ideje, hogy foglalkozzatok a témával! Hidd el, magától még egyetlen párkapcsolati gond sem oldódott meg!

 

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnétek javítani a párkapcsolatotokon, nézzétek meg a Kapcsolat szerviz című videós tudásanyag előadásait!

Ha inkább személyes segítségre van szükségetek, gyertek el párkapcsolati coachingra vagy családi mediációra!

Olvass minden nap újabb és újabb érdekességeket a Működő párkapcsolat facebook oldalán!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük