A párkapcsolati válság megoldása

Szerencsére egyre többen tartják fontosnak, hogy amikor elromlik a házasságuk, a párkapcsolati válságra megoldást találjanak. De vajon mit tehetsz, ha a házasságod megromlott, ha állandóan veszekedtek vagy ha elhidegültetek egymástól?

Párkapcsolati válság megoldása 1. : Beszéljük meg!

 

A legtöbb pár ebben az esetben elkezd próbálkozni azzal, hogy megbeszélik a konfliktusaikat. Ha nagyon sok feszültség halmozódott már fel – és általában ez így van -, akkor a tisztázó beszélgetés pillanatokon belül átmegy egy szokásos veszekedésbe. Újra meg újra elhangzanak ugyanazok az érvek, bántások, sérelmek, és a pár ugyanott tart, ahol mindig: azt érzik, hogy fényévek választják el őket egymástól, és erre a helyzetre egyáltalán semmiféle megoldás nem létezik. A veszekedés után mindkét fél visszavonul, és azon kesereg, hogy ez a kapcsolat már menthetetlen.

Még akkor is így járnak, ha a legjobb szándék vezérli őket: ha tényleg megpróbálják megérteni egymást, ha tényleg megoldást akarnak találnak, akár még kompromisszumot is hajlandók kötni a felek. Azért történik mindez, mert mindketten a saját, jól bejáratott módjukon működnek: lehet, hogy tiszteletlenek egymással, lehet, hogy durva módon bántják egymást, de ez fel se tűnik nekik, mert számukra ez a természetes, ez a megszokott.

Az is lehet, hogy a több éve felhalmozódott sérülések, bántások olyan fájdalmasak, hogy nem képesek ezen túllépni.

A lényeg: a „beszéljük meg!” a legritkább esetben működik.

 

Információgyűjtés

 

A századik „beszéljük meg” után sokan elkezdenek információkat gyűjteni a párkapcsolatokról, a konfliktusok megoldásáról. Pszichológiai szakkönyveket, önsegítő irodalmat olvasnak, előadásokat hallgatnak falják a pszichológusok esetismertetéseit, mert abban reménykednek, hátha valahol, valaki pont az ő problémájukról ír, beszél, sőt talán még a megoldást is elárulja.

Ilyen módon sok mindent meg lehet tanulni a párkapcsolatról, a férfi-női működésmódról, rengeteg, tényleg használható ismeretre lehet szert tenni. Aki ügyes, ezeket az információkat megosztja a párjával, megbeszélik a tapasztalatokat, esetleg elkezdik beépíteni az életükbe.

Mások esetleg elmennek tréningre, kommunikációt, konfliktuskezelést tanulnak. Ez egy még hasznosabb megoldási mód, hiszen valami olyasmit tanulnak, ami eddig nem volt a működési repertoárjuk része. Aki elkezdi megtanulni például az erőszakmentes kommunikációt, majd igyekszik ezt a hétköznapokban a párkapcsolatában is hasznosítani, az egészen meglepő és gyors változásokra számíthat. Az a titka a dolognak, hogy ha te elkezdesz máshogy viselkedni a párkapcsolatodban, a párod többé már nem tud ugyanúgy reagálni, ahogy szokott. Valami új kezdődik. Ha a párod képes veled együtt fejlődni, változni, a kapcsolatotok is javulni fog.

 

Szakértő segítségét kérni

 

A legtöbb pár erre a pontra már csak az utolsó utáni pillanatban jut el. Rendszerint ez a legutolsó lépés, amit még hajlandóak megtenni a kapcsolatukért. Ám ilyenkor már általában késő: legalább az egyik fél már csak azért megy el a segítőhöz, hogy mutassa, ő még ezt is hajlandó volt megtenni, de valójában már egyáltalán nem akar változtatni semmin, már lépne ki a kapcsolatból.

Persze azért szerencsére vannak párok, akik nem várnak ilyen sokáig, és velük tényleg hatékonyan lehet dolgozni. Miért működik ez sikeresebben, mint amikor maguk próbálják megbeszélni?
Azért, mert egy párkapcsolati coaching, mediáció vagy párterápia esetén vannak szabályok és keretek, amelyet az elején tisztáznak. Például a coaching vagy a mediáció során megbeszéljük, hogy melyek azok a kommunikációs fordulatok, amelyek nem megengedettek a folyamat során. A segítő feladata, hogy erre figyeljen, és ha szükséges, figyelmeztesse erre a feleket. Vagyis a segítő jelenlétében sokkal nehezebb belecsúszni az otthoni, megszokott játszmákba, bántásokba.

Sokan azt hiszik, hogy a szakember majd megmondja nekik a tuti megoldást. Esetleg a párjukat megregulázza majd, és elmagyarázza neki, hogy miért nem lehet úgy viselkedni, ahogy. Ilyet egy szakképzett segítő soha nem tesz! Abban segíti a párt, hogy feltárják az érzéseiket, szükségleteiket, egyeztessék a megoldási javaslataikat, vagyis a saját megoldásokat dolgozzák ki, ami az ő esetükben működőképes lehet.

Ha párkapcsolati gondokkal küzdesz, lehet, hogy már végigmentél ezen a folyamaton, és azon gondolkodsz, hogy szakembert keresel. Érdemes ezt megtenni minél hamarabb, mert egy párkapcsolati válság megoldása soha nem érkezik el magától. Minél tovább vártok, annál inkább eszkalálódik a helyzet, és a végén annál nehezebb lesz visszatalálnotok egymáshoz.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél párkapcsolati konfliktuskezelést tanulni, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete videóit!

Ha személyre szabott segítségre lenen inkább szükséged, gyertek el párkapcsolati coachingra!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük