A párkapcsolatot tanulni kell!

Sokan azt hiszik, hogy a szerelem és a jó párkapcsolat szerencse dolga. Jókor kell lenni jó helyen, és akkor máris kitör rajtunk a boldogság. Ezeknek az embereknek a többsége aztán évekig vár, hogy rátaláljon a Herceg, és lehetőleg fehér lovon jöjjön jó sok pénzzel. Amikor ezek az emberek még évek múltán is egyedül vannak, akkor sem jönnek rá arra, hogy a koncepciójukban van egy icipici hiba.

párkapcsolat tanulni

És mit tesznek ilyenkor?

  1. Lemondanak a párkapcsolatról, és magányosan tengetik napjaikat.
  2. Elkezdik hibáztatni a világot. A pasik/nők szemetek, mert csak a szex/a pénzem kell nekik.
  3. Elgondolkodnak azon, hogy min lehetne változtatni.

Talán mondanom se kell, hogy a c) a helyes választás. Csakhogy ez kicsit macerás, mert az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Például önvizsgálatot kell tartania, és tanulnia kell.

1. Önismeret

Önvizsgálat, de hívhatjuk önismereti munkának is. Akinek évek óta kapcsolati problémái vannak, annak tükörbe kellene néznie, és megvizsgálnia néhány dolgot.

tükör2Például azt, hogy reálisak-e az elvárásai a kapcsolatokat illetően. Van egy ismerősöm, aki évek óta egyedül él, mert van egy fixa ideája arról, hogy milyennek kell lennie annak a férfinek, aki egyszer majd a társa lesz. Csakhogy ez a férfi egyelőre a rajzfilmekben létezik, és Supermannek hívják. Vele meg, ugye, nehéz együtt élni.

De érdemes megvizsgálni azt is, hogy alkalmas vagyok-e a párkapcsolatra. Letettem a múlt visszahúzó koloncait? Mennyire függök a szüleimtől, a tőlük kapott mintáktól? Mennyire vagyok ügyes a konfliktuskezelésben? Vagy talán ezen buknak meg a kapcsolataim? Esetleg társfüggő vagy intimitáskerülő vagyok? Agyonszekálom a társamat azért, hogy minden percet velem töltsön, vagy éppen menekülök a közelségétől? És ez csak a kérdések töredéke, amire választ kellene adnom, illetve a válaszok függvényében el kellene kezdenem megoldani a felbukkanó problémákat.

2. Tanulni

Szinte hallom az ellenvetésedet: „Mit lehet vajon tanulni a párkapcsolatokról? Hiszen azt mindenki tudja.” Aha. Nézd meg a válási statisztikákat, vagy tekintsd végig az életedet! Érdemes azzal kezdeni, hogy megtanuljuk, hogy mennyire különbözik egymástól a férfi és a nő. És most nem a nyilvánvaló külső jegyekre gondolok, hanem a gondolkodásra és a nevelésből eredő különbségekre. Ha nekem az iskolában megtanították volna, hogy a férfiak biológiai okokból kevesebbet beszélnek, nem vártam volna el az első kapcsolataimban, hogy a párom úgy csacsogjon velem, mint a legjobb barátnőm. Rengeteg fájdalomtól megkíméltek volna.

Aztán tanulni lehet a konfliktuskezelést. Nagyon hasznos tréningek vannak ebben a témában, és az üzletemberek pontosan tudják, hogy a cégük felvirágoztatásához elengedhetetlen, hogy megtanuljanak kommunikálni a munkatársaikkal és az ügyfeleikkel. Miért nem természetes számunkra az, hogy a párunkkal és a gyerekeinkkel való kommunikáció megtanulásába is érdemes időt, energiát és pénzt fektetni? Lehet, hogy a párkapcsolatom múlik rajta.

Sorolhatnám még, hogy mi mindent lehetne tanulni a párkapcsolat témakörében. Rengeteg könyv, előadás, tréning áll rendelkezésünkre. Ha tényleg szeretnénk boldogabbak lenni, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élni, akkor ne sajnáljuk az időt és energiát, mert sokszorosan meg fog térülni. Gondold végig: meddig akarsz még esténként magányosan vagy éppen egy durva veszekedés után ágyba bújni? A döntés a tiéd.

 

Ha szeretnél tenni valamit a kapcsolataidért, gyere el egy párkapcsolati coachingra, ahol együtt megkeressük a te megoldásodat!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb érdekességeket olvashatsz párkapcsolati témában!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük