A sikeres ismerkedés titkai

Aki randizott már ismeretlenekkel, az tudja, mennyire zavarba ejtő az olyan partner, aki túl gyorsan és hamar osztja meg veled életének intim részleteit. Nála már csak az a partner bosszantóbb, aki kukán ül, és elvárja, hogy szórakoztasd. Na, de te vajon milyen első randizó vagy? Mit gondolsz, megfelelő ütemben tudod adagolni a magadról szóló információkat? Egyáltalán mi a megfelelő ütem?

 

A kitárulkozás igen hatásos lehet: érdekesebbé és szerethetőbbé válunk, ha felfedjük magunkat, és ezzel arra ösztönözzük a másik felet, hogy ő is megnyíljon. A kérdés csak az, hogy mikor és menyit áruljak el magamról a másik félnek, aki ráadásul még tetszik is nekem.

 

Bemelegítő rituálé

 

A bemelegítő rituálé általában úgy néz ki, hogy alapvető információkat osztunk meg magunkról: nevünket, foglalkozásunk, hogy mit dolgozunk, hogy érezzük magunkat éppen. Ha nem vagyunk büszkék a hátterünkre vagy a munkánkra, és vonakodunk megadni ezeket az infókat, az emberek arra fognak gyanakodni, hogy nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, vagy valami takargatnivalónk van. Nehéz ismerkedni akkor, ha éppen nincs állásod, vagy utálod a munkádat. Ilyenkor nem érdemes kamuzni, sumákolni, hanem egy csöpp humorral oldhatjuk a helyzetet: például „el sem hinnéd, mennyi lehetőség áll előttem.”

 

A lapok kijátszása

 

Nincs semmiféle szigorú szabálya annak, hogy mit és milyen sorrendben áruljunk el magunkról, de fontos tudni, hogy óriási ereje van néhány személyes információnak: családi háttér, eddigi tapasztalatok, érzések, álmok. Nagyon is gyümölcsöző erről beszélni, mert vonzóbbá tesz bennünket, és könnyen elvezethet a közös témákig.

Tehát ha szeretnénk valakit jobban megismerni, áruljunk el többet magunkról, mert akkor nagyobb az esélye annak, hogy ő is megnyílik. Fontos azonban tudatosítani: ha visszahúzódunk, és csak keveset árulunk el magunkról, nem lesz könnyű a másiknak megtalálni a hozzánk vezető utat.

Sokan ott rontják el az első találkozást, hogy félnek elárulni például azt, hogy gyereket szeretnének. Nagyon sok nő gondolja azt, hogy ezzel elijeszti a férfiakat. Pedig a férfiak jó része ugyanezt akarja, de ők meg attól félnek, hogy ezzel elriasztják a nőket…

 

A kitárulkozás mint vetkőzés

 

Tény azonban, hogy ha megnyílunk a másik előtt, azzal megváltoztatjuk a másik irántunk táplált érzéseit. Ha megnyílok előtted, ez azt jelenti, hogy megbízom benned, szeretnék közelebb kerülni hozzád, és az esetek többségében hasonló megnyílást vált ki.

Csakhogy a megnyílás ütemét érdemes egymáshoz igazítani. Kevés zavarba ejtőbb dolog van, mint amikor a megnyílás nem azonos ütemben történik, és az egyik fél már kiteregette a lapjait, kvázi lemeztelenítette magát, a másik pedig ott gubbaszt felöltözve.

A legjobb, ha egyszerűen csak hagyjuk felfedezni magunkat, és a megnyílás ütemét a másikhoz igazítjuk. Sokkal szimpatikusabb a megismerésnek az a módja, amikor véletlenül, váratlanul derülnek ki rólunk (pozitív!) dolgok. Például hogy írtunk egy könyvet, tagjai vagyunk egy amatőr színjátszótársulatnak vagy éppen falmászók vagyunk.

 

A kitárulkozás hibái

 

Ha nagyon tetszik nekünk valaki, gyakran elragad minket a vágy, hogy túlságosan is jó fényben tüntessük fel magunkat. Ilyenkor elindítjuk a „jó csaj/pasi vagyok, gyere, szeress engem!” programot, és elkezdjük fényezni magunkat.

Ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos tények, amiket ilyenkor minél előbb szeretnék a másik tudomására hozni, hogy az csodáljon vagy érdekesnek találjon bennünket. Vagyis szemérmetlen módon dicsekszünk. Az emberek többsége azonban tisztában van azzal, hogy ez visszatetszést szül, ezért megpróbálja úgy terelni a beszélgetést, hogy közben óvatosan hintse el magáról a pozitív infókat.

Valójában ilyenkor is dicsekszünk, és bármennyire is trükközünk, azért általában kilóg a lóláb, és azt a benyomást keltjük, hogy hiúak, nagyképűek vagyunk, de minimum labilis az önértékelésünk.

Gyakori hiba, hogy ismerkedés közben szeretjük felemlegetni a sikeres, ismert emberekhez fűződő kapcsolatunkat. Tesszük ezt abban a titkolt reményben, hogy a sikeres emberek dicsfényéből egy kicsi ránk is hullik majd, és érdekesebbé válunk a másik szemében. Valójában ez is az önfényezés tipikus esete, és gyakran inkább visszatetszést szül.

A másik véglet pedig a jó öreg magyar panaszkultúra. A panaszkodó ember taszító. Az első randikon a tabutémák közé tartozik, hogy ki hogyan bántott meg, és milyen szemét volt az előző partnered. Ha erről kezdesz beszélni, azt a benyomást kelted, hogy negatív, fárasztó és önző vagy. És ugye, nem ez a cél.

 

A szenvedélyesség és a baklövések vonzóvá tesznek

 

Na de ha a fenti próbálkozások hibának számítanak, akkor mégis mi tesz minket vonzóvá? Például a szenvedélyesség pozitív üzenetet sugároz. Ha olyasmiről beszélünk, amit valóban szeretünk, akkor ne rejtsük véka alá a lelkesedésünket! Ilyenkor izgatottak leszünk, kipirulunk, vonzó lesz a testbeszédünk, mosolygunk. És a lelkesedés ragadós, vonzóvá tesz bennünket.

A baklövés pedig kifejezetten szexi. Kevesen tudják, hogy a sebezhetőség hívogató is lehet. Múltkor mesélte valaki, hogy az első randiján percekig keresgélte a mozijegyét, aztán meg a szemüvegét. Feltúrta a táskáját, kipotyogtak belőle a cuccok, ő pedig totálisan idiótának érezte magát. Azt gondolta, hogy ezzel a jelenettel eljátszotta a következő randi esélyét. Később, amikor már összeházasodtak a fickóval, a férj nevetve mesélte, hogy akkor szeretett bele ebbe a szétszórt nőbe, mert annyira esendőnek és szerethetőnek találta. A dolog mögött igazából az áll, hogy kiderül: nem vagyunk tökéletesek, és ez felszabadítóan hat a másik félre, hogy neki sem kell a tökéletes macsót alakítania. Így kellemesebben érzi magát a társaságunkban.

 

Összegzés

Ezt ne tedd:

 

  • Ne panaszkodj!
  • Ne dicsekedj!
  • Ne beszélj híres emberekhez fűződő kapcsolatodról!

 

Ezt tedd:

  • Árulj el magadról alapvető információkat!
  • A saját kitárulkozásodat igazítsd a másikhoz!
  • Mutasd meg, hogy mi érdekel szenvedélyesen!
  • Áruld el a sebezhető pontjaidat, tudj nevetni a hibáidon!

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél sikeresebb lenni a társkeresésben, a társkereső coaching során megkeressük, hol rontod el, és megtaláljuk a megoldást is!

Ha inkább előadásokat, videókat néznél, a Társtaláló expedíció a te megoldásod!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük