A sírás dicsérete – avagy miért érdemes egy jót sírni

Biztos te is kerültél már kellemetlen helyzetbe azért, mert váratlanul, visszafojthatatlanul rád tört a sírás. Sokan cikinek érzik, pedig a sírásnak számtalan áldásos hatása van.

 

sírás

Miért sírunk?

Sírunk örömünkben, bánatunkban, bosszúságunkban. Ha nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, ha elveszítünk valami fontosat. Tudod, mi a közös a fenti érzelmekben? A tehetetlenség. Nagyon eltérő, szélsőséges érzelmek váltják ki a könnyeket, ám a különböző érzelmek közös nevezője, hogy akkor sírunk, ha tehetetlenek érezzük magunkat. Gondolj bele, mennyire kétségbeejtően nem tudunk mit csinálni, ha valami intenzíven fáj, vagy ha dühösek vagyunk, és nem szabad kimutatni a haragunkat.

 

Hormonokat könnyezünk

A kutatások kimutatták, hogy az érzelmi eredetű könnyben nagy adag prolaktin van. A prolaktin egy női hormon, ami kapcsolatban áll a menstruációs ciklussal és szerepe van a szoptatás beindításában is. Szóval, ha feszültté válunk, a szervezetünk az érzelmi – prolaktinban gazdag – könnycseppek segítségével szabadul meg a túlzott mennyiségű hormontól. Ezért érzünk megkönnyebbülést, felszabadultság érzést egy kiadós sírás után. Ebből aztán logikusan következik, hogy sírni egészségesebb dolog, mint visszafojtani a könnyeket. Aki egy feszült helyzetben visszatartja a könnyeit, annak könnyen megfájdul a feje. Vagyis a sírás megóv bennünket a stressz által kiváltott panaszoktól.

 

Miért a nők sírnak gyakrabban?

Okos kutatók megmérték, a nők évente 64-szer, a férfiak 17-szer sírnak. Hm. Szerintem egy magyar férfi inkább 1,7-szer. De gondolom, nem őket vizsgálták… Persze hatalmas egyéni különbségek lehetnek, de mégis az az általános tapasztalatunk, hogy egy nő könnyebben fakad sírva. Ebben persze óriási szerepe van a nevelésnek is. Nyugati civilizációnkban egy férfinek nem illik sírni, mert attól anyámasszony katonája lesz belőle. Érdekes, hogy amíg iskolába nem kerülnek, a kisfiúk épp olyan gyakran sírnak, mint a lányok. A különbségek az iskolában kezdenek jelentkezni. Aztán ez az eltérés serdülőkorban felerősödik, amikor berobban a nemi hormon termelődése, és a lányokban 60-szor több prolaktin kezd termelődni. Idős korban pedig visszaáll a kisgyerekkori egyensúly: férfiakban, nőkben egyaránt csökkenni kezd a nemi hormonok mennyisége, és ismét egyforma gyakorisággal könnyeznek.

 

A sírás hasznos érv

A kutatók úgy találták, hogy ha egy nő egy vita hevében sírva fakad, az gyakran megrémíti a partnerét, és a sírás hatására nagyobb eséllyel éri el a hölgy, amit akart. Vagyis sírni nemhogy nem ciki, de egyenesen megéri!

 

Ha nem csak a hormonszinted késztet sírásra, hanem komolyabb gondokkal küzdesz, akkor szeretettel várlak egy segítő beszélgetésre!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük