A társtalálás sikertelenségének egyik leggyakoribb oka

Amikor valaki hosszabb ideje sikertelenül keres társat, ha fel is merül benne, hogy valamit nem jól csinál, akkor az okokat a külsejében, a másik nemben vagy az eredménytelen keresési módszerekben véli megtalálni. Pedig az igazi ok rendszerint sokkal mélyebben van elrejtve. És hiába próbál az illető csinosabb, vékonyabb lenni, hiába tesz bele még több időt, energiát a keresésbe, nem lesz eredménye, mert a lelkében rejlő sérüléshez hozzá sem nyúlt.

Ül velem szemben egy csinos, sokdiplomás negyven körüli nő. Évek óta társkeresőzik, de igen csekély eredménnyel, maximum egy-két futó kapcsolata volt az elmúlt években. Arra panaszkodik, hogy a férfiak igénytelenek, senki sem ér fel hozzá. Különben sincs fölösleges ideje arra, hogy bénábbnál bénább randikra járjon. Magas pozícióban lévő vezető, aki gyakran még hétvégéken is dolgozik, esténként is sokáig bent marad a munkahelyén. Sikeres, magabiztos nő, úgy gondolja, a férfiak megijednek a sikerességétől. A közös munkánk során már hetek óta arra keresi a választ, hol találhat olyan férfit, aki megfelel az igényeinek. Részben igaza van, tényleg szűkebb körből válogat, de azt érzem, hogy ehhez a nőhöz érzelmileg képtelen vagyok kapcsolódni: egyszerűen nem enged be, nem nyílik meg. Erős, tökéletes, sikeres. Egy szóval sem említi, hogy magányos lenne, vagy kétségbe van esve. Nem mutat érzelmeket. Amikor ezt visszajelzem neki, nem érti, miről beszélek. Miért kellene neki ilyen negatív dolgokat éreznie? Semmi értelme szomorúnak lenni. Ő egy pozitív ember, ettől sikeres. Elmagyarázom neki, hogy az általa nem kívánatosnak tartott érzelmek igenis léteznek, és ára van annak, ha nem éljük meg őket. A következő két alkalmat lemondja, és csak hetek múlva jön ismét. Idő kell neki ahhoz, hogy megeméssze, hogy nem olyan tökéletes, ahogy hitte.

Hosszú, nehéz munka, amíg eljutunk az érzésekig, azok felismeréséig, megéléséig. Hónapok múlva már néha elpityeredik, érzem, hogy a sikeres nő maszkja mögött ember van. Mire leolvad róla a maszk, megérkezik a szerelem is az életébe. A közös munkánk során kiderül, hogy bántalmazó családból származik. Csak néha-néha kapott egy-két pofont, de az érzéseivel, szükségleteivel senki nem törődött. Ha fájt neki valami, a szülei csak annyit vetettek oda neki: „egy ilyen apróságon miért kell ennyire kiakadni? Lépj túl rajta!” A kislány gyorsan megtanulta, hogy az érzéseire senki nem kíváncsi, ezek fölöslegesek, nem kívánatosak. Bezárult, inkább a tanulásra, később a munkájára koncentrált. Amikor azonban társat keresett, ez az érzelemmentesség hátrányos lett, a férfiak túl hidegnek, sterilnek találták, nem tudtak kapcsolódni hozzá. Bár ő vágyott a párkapcsolatra, a lelke mélyén félt attól, hogy megnyíljon, közelséget éljen át valakivel, hiszen gyerekként azt tapasztalta, hogy a közeli kapcsolat fájdalommal, kiszolgáltatottsággal jár együtt. Félt az intimitástól.

 

Az intimitáskerülő

Az intimitáskerülők látszólag mindig erősek, magabiztosak és sikeresek, valójában azonban a lelkük mélyén lakik egy gyenge, bizonytalan, félelemmel teli kisgyerek. Lehet, hogy remekül működnek a munka világában, de emberi kapcsolataikban csődöt mondanak, mert félnek bárkit is közel engedni magukhoz, és amennyire csak lehet, elkerülik az intimitással járó helyzeteket. Kifelé rendszerint keménynek, sebezhetetlennek tűnnek, a legtöbb helyzetben igyekeznek jó színben feltüntetni magukat. Szeretik kontrollálni a helyzeteket, hogy ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe. Rendszerint sikeresek a munkájukban, erre büszkék, ez adja az önbecsülésüket. Rengeteget dolgoznak, képtelenek pihenni, kikapcsolódni. Folyton csinálnak valamit, hogy ne kelljen érzelmileg elkötelezett kapcsolatokba bonyolódniuk, esetleg rádöbbenniük arra, hogy mennyire magányosak.

Az intimitáskerülő társkeresők tudatos szinten szeretnének párkapcsolatot, de ez elsősorban a 30-as éveik végén válik fontossá számukra, mert rádöbbennek, hogy lassanként kifutnak az időből. Ilyenkor viszont azonnal, gyorsan akarják a megoldást, mert megszokták, hogy a munka világában ez megy nekik. Csakhogy az emberi kapcsolatokban érzelmekre van szükség, ők viszont ezen a téren erős hiányokkal küzdenek. Nem ismerik fel sem a saját, sem mások érzelmeit, így aztán kifejezni sem tudják ezeket, empátiát sem igen tudnak mutatni. Enélkül viszont nagyon nehéz párkapcsolatot kialakítani.

 

Az intimitáskerülés okai

Ha egy felnőtt intimitáskerülő magatartást mutat, annak alapvetően három, gyerekkorba visszanyúló oka van:

  1. Az első életévében nem alakult ki a  megfelelő kötődés a szülőkkel.
  2. A szülők nem tudták segíteni az érzelmi leváltási folyamatot a 2. és 3. életévben.
  3. Bántalmazás, illetve elhanyagolás miatt fejlődési traumákat élt át.

Amikor az intimitáskerülő klienseimet kérdezem a gyerekkorukról, értetlenül néznek rám: mi köze ennek a társkereséshez? A legtöbben ilyenkor tagadják, hogy bármiféle trauma érte volna őket, vagy ha vissza is emlékeznek arra, hogy néha kaptak egy-két pofont, azt mondják, hogy megérdemelték, ők tehettek arról, hogy bántották őket. Magyarországon egészen a közelmúltig természetesnek számított, hogy a jó szülő kezet emel a gyerekére, hogy embert neveljen belőle. De ne feledkezzünk meg az érzelmi bántalmazás eszközeiről sem. A manipuláció, kigúnyolás, megszégyenítés, lenézés, kényszerítés, elkülönítés, erőszakkal való fenyegetőzés szintén bántalmazásnak számít. Az az kisgyerek, aki ilyen közegben nő fel, falakat von maga köré, és ezerszer meggondolja, hogy akar-e még bárkit is közel engedni magához. Lehet, hogy felnőttként azt mondja, hogy szeretne társat, családot, gyereket, a lelke mélyén azonban mindent elkövet, hogy ezt szabotálja. Így aztán minden potenciális partnerben találnak majd kivetnivalót, soha nem lesz idejük arra, hogy randizzanak, esetleg fintorognak a társkeresés online formájától.

Az intimitáskerülő társkereső nem fogja tudni pikkpakk megoldani ezt a problémát. Segítőre van szüksége, aki képes arra, hogy végighaladjon vele egy hosszabb feltáró folyamaton, aki képes lassan, óvatosan közel kerülni hozzá. Mivel az intimitáskerülő közeli emberi kapcsolatban sérült, ilyen közeli emberi kapcsolatban is tud gyógyulni. Újra kell tanulnia a közelséget, meg kell tapasztalnia, hogy intimitásban, meghitt közelségben lenni nem veszélyes. Ha ezt egy segítő kapcsolatban megéli, akkor tud csak közel engedni magához egy társat.

KATTINTS A LINKRE!

Ha tényleg komolyan gondolod a társkeresést, nézd meg az Igényes társkeresők mesterkurzusának videóit!

Ha elakadtál valahol a társkeresésben, nézd meg, hogyan segíthetek!

Kövess a facebookon is, ahol naponta frissülő érdekességeket olvashatsz a párkapcsolatokról!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük