Amikor úgy érzed, hogy már mindent megpróbáltál

Ha nehéz élethelyzetbe kerülünk, gyakran kapkodunk fűhöz-fához. Tanácsot kérünk a szüleinktől, barátainktól, olvasunk a témáról a neten, előadásokat hallgatunk. Néha kapunk használható segítséget, néha nem. Igazán kétségbe akkor esünk, amikor úgy érezzük, hogy már mindent megpróbáltunk, és mégsem jutunk előbbre.

 

Nézzük végig, mi mindent csinálunk mondjuk egy párkapcsolati probléma esetén!

 

kétségbeesett1. Megkérdezed az anyukádat vagy a barátnőidet

Ők biztosan szívesen segítenek, mert szeretnek téged, de kicsi az esélye, hogy tükröt tartanak eléd, és rámutatnak az elakadásaidra, mert nem akarnak tovább keseríteni. Lehet, hogy látják a hibáidat, de nem fogják az orrod alá dörgölni. Ha viszont nem ismersz rá a hibáidra, akkor hogyan fogsz javítani rajtuk? Vigasztalni fognak, és sokszor ártalmas közhelyekkel fognak tömni.

 

olvasás2. Könyveket olvasol, előadásokat hallgatsz a témáról

Ez már nem olyan rossz. A könyveket vélhetőleg (remélhetőleg) szakemberek írták, akik értenek a témához, sokat tanulhatsz tőlük. A gond ezzel az, ami a szakácskönyvekkel is. Hiába olvasod őket, nem fogsz tőlük jóllakni. Ahhoz ki kell menni a konyhába, elő kell venni az edényeket, be kell vásárolni, pénzt, időt, energiát kell szánni arra, hogy energiát adó ételhez jussál. Nos, valami ilyesmi van a pszichológiai problémákkal is. Lehet, hogy a könyvekben említett példákban magadra ismersz, lehet, hogy felismered, hogy „Aha! Ez a gond velem is!”, de ettől még nem leszel jobban, ettől még nem változik meg az életed.

Egyetlen esetben segítenek a könyvek: ha számodra is jó megoldást kínálnak, amit aztán elkezdesz alkalmazni a gyakorlatban.

Ám mivel egyedi ember vagy egyedi problémákkal, sajnos olyan könyv még nem íródott, ami a te összes egyedi problémádat megoldaná…

 

  1. Megpróbálod a saját szakálladra megoldani

Próbálkozol így is, úgy is. Éppen mit hallasz utoljára. Ha egyedülálló vagy, megpróbálod a különféle társkeresőket, majd egy hónap után legyintesz, hogy „Á, megpróbáltam mindent, egyik sem jött be!” És elkeseredetten feladod.

Arra azonban nem gondolsz, hogy nem a társkereső szolgáltatásokban van a hiba, hanem a saját készülékedben. Hiszen azt minden randira magaddal viszed… Talán a készüléket kéne megjavítani.

 

psychology-531071_6404. Kérd szakember segítségét!

a) Mert ott személyre szóló segítséget fogsz kapni az egyéni problémáidra. Ha jó és hiteles szakembert találsz, akkor nem általános közhelyeket fogsz kapni, hanem megkeresitek, hogy hol akadtál el az úton, mi az az akadály, amit képtelen vagy átugrani. Sajnos a szakember nem tudja helyetted átugrani, de ott lesz melletted, és ha csúnyán megütöd magad menet közben, akkor bekötözi a sebeidet. Optimális esetben pedig együtt örül veled, ha sikerül elérned a céljaidat.

 

b) Mert tükröt tart eléd. Ami nem lesz mindig kellemes, ámde nagyon hasznos lehet, mert enélkül nem látod meg, hogy mit rontasz el, és hol, hogyan kellene változtatni a gondolkodásodon vagy a viselkedéseden.

 

c) A szakember látott már mindenféle esetet, valószínűleg olyat is, amivel épp te is küszködsz. A tapasztalatai óriási segítséget jelenthetnek neked, és különféle módszerek és technikák segítségével rá tud vezetni téged a saját megoldásodra.

Szóval ha már mindent megpróbáltál, és nincs jobb ötleted arra nézve, hogyan lehetnél boldogabb a kapcsolataidban, akkor érdemes egy szakmailag hiteles, megbízható szakembert keresni. Érdemes egyszer alaposan ránézni a problémákra, még akkor is, ha fájdalmas, mert a megoldás így sokkal gyorsabb megtalálni a megoldást.

És ne feledd! Ha párkapcsolati problémákról vagy párkeresésről van szó, az idő gyakran kulcstényező!

Ha égi jelre vársz, hogy mikor kérj segítséget, akkor most szólok: ITT az égi jel! Jelentkezz be egy coachingra, és együtt ránézünk a problémáidra.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük