Az eltűnt szenvedély nyomában

Sokan nyomoznak kétségbeesetten: hová tűnt a szenvedély a párkapcsolatukból, házasságukból. Keresik, keresik egyre kétségbeesettebben, de nem találják, végül arra a megállapításra jutnak, hogy nem is az igazival élnek együtt, és elkezdik keresgélni azt, hogy ki az, aki ismét lángra lobbanthatja bennük a szenvedélyt.

 

agyalásUgyanazzal a tyúkkal?

A legenda szerint Calvin Coolidge amerikai elnök a feleségévek meglátogatott egy farmot. A látogatás során az elnök felesége megkérdezte a farmert, hogyan lehet az, hogy ilyen kevés kakasra ilyen sok tojás jut. A farmer elmagyarázta a látogatóknak, hogy az ő kakasai naponta több tucatszor is teljesítik a kötelességüket. Az elnökné erre epésen megjegyezte:

  • Akkor ezt meséljék el az elnök úrnak is!

Amikor az elnök meghallotta a megjegyzést, a farmerhez fordult:

  • És mondja csak, mindig ugyanazzal a tyúkkal?
  • Á, dehogy! – válaszolta a farmer. – Mindig másikkal.

Az elnök elmosolyodott, majd így szólt:

  • Na, akkor ezt mondják meg a First Ladynek!

Mivel a hosszú távú monogám kapcsolatban napról napra ugyanazzal a társsal élünk nemi életet, nincs olyan ember, aki képes ugyanazt a szenvedélyt érezni a kapcsolat tizedik évében, mint az elsőben, amikor a társa még egy feltérképezetlen táj volt számára tele újdonsággal. Lehet, hogy mélyen szeretjük a társunkat, lehet, hogy tiszteljük, becsüljük, de ezek az érzések nem garantálják azt, hogy a szenvedély is lángoljon bennünk.

A kutatók azt állítják, hogy ha egy párról meg akarjuk jósolni, hogy hányszor él nemi életet, akkor sokkal pontosabb becslést adhatunk, ha az alapján tippelünk, mióta vannak együtt, mint ha az életkorukból indulunk ki.

 

Magunkat hibáztatjuk

Talán most már evidens, hogy a szenvedélyes szerelem nem maradhat fenn hosszú távon egy párkapcsolatban. Csakhogy amikor a saját kapcsolatunkban tapasztaljuk a vágy hanyatlását, akkor kétségbe esünk, és önmagunkat vagy a párunkat hibáztatjuk azért, mert nem válik valóra a fantáziánk a filmekben látott nagy, romantikus, sírig tartó szerelemről és örök szenvedélyről. Ráadásul a csökkent vágyat a kapcsolattal lévő gond jeleként fogjuk fel, és ennek hatására még elégedetlenebbek leszünk a kapcsolatunkkal és a társunkkal. Ami persze még jobban aláássa a vágyainkat. Csúnya ördögi kör, nem?

 

A nők hamarabb ráunnak

Tapasztalati és kutatásokkal igazolt tény, hogy a férfiak a nőknél nagyobb százalékban hajlandóak félrelépni egy házasságból. Ezért aztán azt gondolhatjuk, hogy ők azok, akik hamarabb ráunnak a monogám kapcsolatban a szexre. A kutatók azonban épp az ellenkezőjét tapasztalták: a nők azok, akik nagyobb valószínűséggel veszítik el az érdeklődésüket a szex iránt egy házasságban. Ilyenkor jön a „rendszeres fejfájás”…

 

Éljenek az elrendezett házasságok!

Az adatok szerint kétféle házasságban marad fenn a szenvedély: azokban, amelyek alacsony elvárásokkal kezdődtek, és a szerelem, vágy lassan alakult ki. Ilyenek az előre elrendezett házasságok – például az ortodox zsidóknál vagy az indiaiaknál. A másik lehetőség, amikor könyörtelen bizonytalanság jellemez egy kapcsolatot, mint például a bántalmazói vagy a hol összejövünk, hol szétválunk kapcsolatok. Ezek a párok viszont súlyos árat fizetnek a szenvedélyért, és túl sok intimitást nem tapasztalhatnak meg a kapcsolatukban.

 

Hogyan őrizzük meg a szenvedélyt?

Vigyünk minél több változatosságot a kapcsolatunkba, sok meglepetést, közös programot, és rengeteg érintést!

Felmérhetetlenül nagy szerepe van az érintésnek! Aki unatkozik a kapcsolatában, az törekedjen arra, hogy minél többször érintse meg a partnerét, mert ez újraéleszti a melegséget, gyengédséget. A testi kontaktus olyan, mint a kábítószer: amikor megérint minket a társunk, feldobódunk, aktivizálódnak az agyunk jutalomterületei, csökken a stresszhormonok szintje, szűnik a testi fájdalom.

Ha egyedül mégsem boldogulsz a kapcsolatod felfrissítésével, szívesen segítek egyéni beszélgetés formájában.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük