Az önbizalmunkat is befolyásolja, ahogy a múltra tekintünk

Ugye ti is találkoztatok már olyan emberrel, aki a gyerekkorából csak a rosszra emlékezett? Az, hogy hogyan gondolunk a múltunkra, jelenünkre vagy a jövőnkre, erősen befolyásolja az önértékelésünket.

 

önbizalom

A múlthoz való hozzáállásunk

A múlthoz való hozzáállásunk lehet pozitív és negatív. Amikor a múltpozitív gondolkodású ember elkezd mesélni a gyerekkoráról, csupa szép, örömteli élményeket fog elmondani, sőt a csalódások, kudarcok kapcsán is azt fogja megemlíteni, hogy mit tanult a történtekből, miért hálás a negatív eseményekért is. A múltnegatív beállítódású ember élete kudarcait, csalódásait fogja megemlíteni, és ha megkérdezzük, hogy történt-e vele valami jó is, hosszan el kell gondolkodnia.

 

A jelenhez való hozzáállásunk

 

A jelenhedonista megéli a pillanat örömeit, igyekszik kihasználni, mindazt amit az itt és most kínál. Ennek az alapvetően pozitív hozzáállásnak azért van egy kicsi árnyoldala is: a jelenhedonista olyan erősen koncentrálhat a pillanatra, hogy elfelejt a jövőbeli álmok megvalósításán dolgozni.

A jelenfatalista viszont azt állítja magáról, hogy neki soha semmi nem sikerül, hiába is fogna bármihez, esélye sincs bármit is elérni. Eleve kudarcra van ítélve, így inkább hozzá sem kezd semmihez, hiszen úgysem rendelkezik kontrollal a dolgok felett.

 

Now Future Past

A jövőhöz való viszony

 

A jövőorientált ember konkrét, megvalósítható célokat tűz ki, és azok érdekében kitartóan dolgozik. Ezzel szemben a transzcendentalistát az üdvösségre, a következő életre való felkészülés jellemzi, nem törődik olyan földi hívságokkal, mint az evilági előmenetel.

 

Az egészséges önbecsülés

 

Ahhoz, hogy egészséges önbecsüléssel rendelkezzünk, arra van szükségünk, hogy a múlt gyökereket adjon, hogy képesek legyünk bizonyos határokon belül megélni a jelen örömeit, és legyenek határozott jövőbeli céljaink, amelyekért képesek vagyunk lelkesen dolgozni. Bármelyik elem hiányzik is a képletből, sérül az önértékelés, és tehetetlennek, sérülékenynek fogjuk érezni magunkat.

KATTINTS A LINKRE!

Ha azt tapasztalod, hogy nálad valamelyik elem hiányzik, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés videós előadás-sorozatot!

Ha inkább egyéni segítségre van szükséged, gyere el coachingra, ahol csak veled foglalkozunk!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük