Az önbizalom-erősítés négy színtere

Akinek eleve van önbizalma, az könnyen be tudja gyűjteni azokat az élményeket, amelyek által tovább erősödhet az önbecsülése. Míg aki úgy érzi, hogy neki soha semmi nem sikerül, sajnos valóban ilyen élményekkel fog gazdagodni. Úgy tűnik tehát, hogy egy bizonyos alapszintű önértékelésre szükségünk van ahhoz, hogy az első változat induljon be. De vajon honnan szerezhetjük meg az önbizalom-kezdőtőkét?

Az önbizalom erősítés 4 színtere

A segítő szakmában manapság úgy gondolják, hogy az önbizalom-növelés négy, egymással szorosan összefüggő szféra kölcsönhatásában formálódik.

 

Önbizalom erősítés: A testünk

 

Van egyrészt a testünk. Az önbizalom szempontjából alapvető, hogy jóban legyünk a saját testünkkel, szeressük, figyeljünk a jelzéseire, ne mérgezzük, sőt, ha lehet, ápoljuk, tartsuk karban egészséges ételekkel és rendszeres testmozgással. Cserébe a testünk meghálálja a gondoskodásunkat, hűségesen, fájdalmak nélkül szolgál minket 60-70 éves korunkig. Az önbizalom építésében tehát alapvető fontosságú a testünkről való gondoskodás, és olyan élethelyzetek teremtése, amelyekben jól érezzük magunkat: ilyen például a testmozgás, tánc, szexuális élmény. Rajtunk múlik, hogy megteremtsük a testünk számára ezeket a lehetőségeket. Nehéz erős önbizalmat teremteni úgy, hogy a testünket elhanyagoljuk, vagy éppenséggel utálattal tekintünk rá.

 

A lelkünk

 

Lelki szinten akkor erősödik az önbizalmunk, ha jónak látjuk magunkat. Ha olyan helyzeteket teremtünk, amikor azt tudjuk mondani, hogy helyes értékeket képviselek, jó szokásaim vannak, helyesen cselekedtem, elég jó vagyok. Az emberek többsége rendszerint másoktól várja, hogy megerősítsék az önbizalmukat. Valójában magunk teremthetjük meg azokat a helyzeteket, amelyekben jól érezzük magunkat, vagy amelyek után elégedetten hátradőlve megállapíthatjuk, hogy egészen jók vagyunk.

 

Spirituális szint

 

Önbizalom-erősítés lehet, ha át tudunk élni egy mély, bensőséges spirituális élményt, melynek során megtapasztaljuk, hogy hol a helyünk a világban, mi a feladatunk, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, hogy az egyes életeseményeink miért történtek velünk. A keresztények számára komoly önbizalom-erősítő tényező az a hit, hogy Isten szereti őket, gondoskodik róluk. Az ezoterikus tanok hívei számára hasonló élményt nyújthat bizonyos összefüggések meglátása. A spirituális szféránk a jelképek, mítoszok, mesék, rítusok nyelvét érti, adjuk meg neki azt, amire vágyik. (Azért felhívnám a figyelmet arra, hogy az önbizalomhiányt spirituális szinten a legkönnyebb túlkompenzálni. Itt azokra a hívőkre gondolok, akik úgy érzik, hogy ők már megvilágosodtak, és az egyetlen igaz hit birtokában másoknál felsőbbrendűnek érzik magukat. Szerintem mindannyian találkoztunk már velük…)

 

Társas szféránk

 

A társas kapcsolataink során tudjuk begyűjteni másoktól az elismeréseket, amelyek aztán tovább erősítik az önértékelésünket. Ha átélhetjük, hogy szeretnek minket, felnéznek ránk, értékesnek tartanak minket, nagyon boldogok leszünk. Sokan egyenes függővé válnak ezektől a visszajelzésektől. (Szeretsz? De biztos, hogy szeretsz? És holnap is szeretni fogsz?) A kérdés csak az, hogy passzívan várjuk ezeket a megerősítéseket, vagy meg is dolgozunk érte? Hajlandóak vagyunk-e változtatni a kevésbé vonzó tulajdonságainkon, vagy elvárjuk, hogy ezekkel együtt fogadjanak el? Esetleg hajlandók vagyunk-e arra, hogy magunk is megajándékozzunk másokat elismerő megjegyzésekkel? Mert lehet, hogy a másiknak is szüksége van kedvességre. Segítünk-e a környezetünknek abban, hogy jól és jónak érezhessék magukat a jelenlétünkben?

 

Ahhoz, hogy az önbizalmunk erős legyen, mind a négy szférára figyelnünk kell. Sajnos nem válogathatunk. Ha kihagyjuk a testünket, és csak a spirituális szféránkat erősítjük, lehet, hogy meggyőzzük magunkat arról, hogy az Isten szeret minket, de nem sok fizikai örömben lesz részünk…

Ha szeretnéd fejleszteni az önbecsülésedet, engedd meg, hogy kézen fogjalak, és egy komplex, kidolgozott, bevált úton végigvezesselek az Elbűvölő önbecsülésig!  Kattints a linkre!

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük