Az önbizalom nem jelent pofátlanságot!

Talán nem kell bizonygatnom, hogy az önbizalom mindent visz. Ha nem becsülöd magadat, akkor bizony nem te kapod álmaid állását, nőjét/pasiját, hanem az, aki magabiztosan kijelenti (és el is hiszi!), hogy ő ezt bizony megérdemli. Te pedig sárgulhatsz az irigységtől, és dühönghetsz, hogy te sokkal többet érsz, mint a magabiztos szerencsés.

Évek óta rendszeresen vizsgáztatok emelt történelem érettségin, és egyre világosabban látom, hogy a pontok kábé 20%-t a vizsgázó magabiztossága adja. Hiába ül ki felelni a ragyogóan okos, jól felkészült kislány, ha morzsolgatja a kezeit, és halkan, szemlesütve adja elő a tételt, nem kap ugyanannyi pontot, mint az a magabiztos csaj, aki belenéz a szemünkbe, lendületesen, hangosan előadja ugyanazt a tételt kevesebb tényanyaggal. Ez utóbbi 20%-kal több pontot kap. Annak ellenére, hogy tudjuk, a másik a felkészültebb. Mert a vizsgáztatás lendületében nehéz ezt pontosan megítélni.

És ugyanígy jár a két lány az állásinterjúkon és a férfiakkal kapcsolatban is. De gondolj bele: te melyik férfit választod? Azt, aki egy rakás szerencsétlenségnek látszik, bár van három diplomája, okos, művelt, lehet vele beszélgetni, vagy azt, aki jó kiállású, jó állása, keresete van, kisportolt, és látszik, hogy a jég hátán is megél. Melyikkel alapítanál családot? Melyiket találod vonzóbbnak? Szerinted melyik fogja nagyobb eséllyel eltartani a családját?

Tehát amikor eladod magad a munkaerő-piacon vagy a társkeresőkön, akkor nem az számít, hogy mennyi van benned, hanem hogy ebből mennyi látszik kívül. Hogy elhiszed-e, hogy az adott cég vagy adott nő/férfi veled jár a legjobban. Azon múlik, hogy te tisztában vagy-e az értékeiddel, és ezt bátran ki mered-e jelenteni.

Ne aggódj! Hallom az ellenvetéseidet is. „Én nem akarok egy mindenáron „eladom magam – nagy hangú – bájgúnár lenni”. „Ne higgye már senki, hogy nagyra vagyok magammal!” „Ezen az áron nem kell a siker!” „Ha ez az önbizalom, akkor köszönöm szépen, nekem nem kell.”

Na itt van a kutya elásva! Azt gondolod, hogy az önbizalom, önmagunk értékelése pofátlanság, szerénytelenség, és lesülne a képedről a bőr, ha neked is ezt kellene csinálnod. Tegyük tisztába a dolgokat!

Az önbizalom nem jelent öntömjénezést. Az önbizalom azt a tudást jelenti, hogy odabent, legbelül tudod, hogy értékes vagy. Hogy rengeteget tanultál, ismered a képességeidet, és tudod, hogy az adott cég/férfi/nő nálad jobbat nem talál. Gondold végig, hogy mit fizettél azért, aki most vagy! Mennyi kudarcon, szenvedésen mentél keresztül, hogy megszerezd azokat a képességeket, tulajdonságokat, tudást, ami most a birtokodban van! Szerinted ez mennyit ér? Meg mered kérni az árát? Ha nem, akkor bizony van még min dolgoznod.

Az önbecsülés nem olyan valami, ami vagy van, vagy nincs. Lehet fejleszteni, tudatosan dolgozni rajta, ezerféle módszerrel növelhető, ha leküzdöd az ellenérzésedet a magabiztos emberekkel szemben.

Vagy maradhatsz lúzer, akit esz a sárga irigység, amikor valaki azt állítja magáról, hogy azért vagyok sikeres, mert olyan „jó vagyok”. De neki lesz sikeres vállalkozása és jó pasija, nem neked! Te pedig elkulloghatsz a nagy büszkeségeddel, hogy „márpedig én nem leszek öntömjénező maca!”, és élheted a keserű, savanyú életedet tovább, és megtarthatod a saját felsőbbrendűségi tudatodat. A választás a tiéd, a felelősség a tiéd.

 

Ha szeretnéd fejleszteni az önbizalmadat, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit, ahol hasznos tippeket is kaphatsz az önbecsülésed fejlesztéséhez.

 

 

 

 

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük