Az önbizalomhiány hatása az életünkre

Az önbizalomhiány kihat az életünk minden területére. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező ember nem megfelelően reagál bizonyos helyzetekben, és képtelen elérni a céljait.

 

Pesszimizmus

Az önbizalomhiány és a pesszimizmus szoros összefüggést mutat. Nehéz úgy optimistának lenni, ha semmire se becsülöm magamat, és azt gondolom, hogy nem vagyok méltó az emberek szeretetére és megbecsülésére. Ráadásul a negatív belső monológ megfoszt minket a jó hangulattól, spontán vidámságtól.

 

Kapcsolati nehézségek

Akinek alacsony az önbecsülése, annak nehéz lesz harmonikus kapcsolatokat teremtenie, mert folyton azzal van elfoglalva, hogy bizonyítsa értékességét, és a legkisebb kritikát is a személye elleni támadásnak gondol. Továbbá minden negatív megjegyzés tovább erősíti benne az értéktelenség érzését. Ezért kapcsolatait viharos konfliktusok jellemzik. Nehezen fog társat találni magának, mert ritka az olyan ember, aki mindig minden helyzetben képes megerősíteni az önbizalom-hiányos társa önértékelését. Ez egyébként nem is feladata egy párkapcsolatnak. Az önértékelési gondokkal küzdő személyre gyakran jellemző a féltékenykedés, ami szintén rombolja a párkapcsolatot, és az esetek nagy részében önbeteljesítő jóslatként működik.

A siker hiánya

Aki nagyon erősen függ mások értékelésétől, az nem talál elég erőt magában ahhoz, hogy teljesen kibontakoztassa képességeit, hisz túlságosan el van foglalva az önértékelési problémáival. Ez annyi erejét felemészti, hogy rendkívüli teljesítményekre sem energiája, sem bátorsága nem marad. Ráadásul képtelen szembenézni azokkal a megjegyzésekkel, kritikákkal, irigy beszólásokkal, amelyek a sikeres embereket óhatatlanul körülveszik.

 

Testi-lelki egészség hiánya

Ha az önbizalomhiány miatt az élet számos területén kudarcot vallunk, akkor nehéz boldognak, kiegyensúlyozottnak lenni. Innen pedig már csak egy ugrás, hogy lelki, majd ebből következően testi egészségünk megromoljon. Szorongás, pánik, depresszió, evészavarok a lelki oldalon, gyomorfekély, diabétesz, szívproblémák a testi oldalon. A sor tetszés szerint folytatható.

Természetesen van kiút az önbizalomhiányból. Nagy elhatározás, kitartó munka, és többnyire egy segítő szükséges hozzá, mert egyedül – bármiféle szuper technikákat alkalmaz is az ember – többnyire elakad a fejlődésben, ami aztán tovább mélyíti az önbizalomhiányát, hiszen még erre sem volt képes…

Ha szeretnél hatékonyan segítséget kapni az önbecsülésed növeléséhez,  NÉZD MEG AZ ELBŰVÖLŐ ÖNBECSÜLÉS MESTERKURZUS VIDEÓIT!

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük