Az önbizalomhiányos ember kommunikációja

Az az ember, aki fenyegetve érzi magát, de nem szeretné, hogy mások észrevegyék a félelmét, a következőképpen reagálhat. Virginia Satir rendszerezése alapján szeretném bemutatni az önbizalom-hiányos ember négy kommunikációs stílusát, amelyeket az emberek a visszautasítástól való félelmükben használnak.

 

Az engesztelő

 

Behízelgő hangon beszél, próbál a másik kedvében járni, örökké bocsánatot kér, soha nem mond ellent, és úgy beszél, mintha semmit se lenne képes egyedül megtenni. Minden tettéhez szüksége van mások jóváhagyására. Hangja általában panaszos, vékony. Amit belül gondol magáról: Semmi sem vagyok, nélküled meghalok. Értéktelen vagyok.

 

A vádló

 

Ő a hibákat kereső diktátor, a fölényes főnök, aki mintha minden megnyilvánulásával ezt mondaná: „Ha te nem lennél, minden rendben menne.” Belül közben azt éli át, hogy magányos és sikertelen, hogy semmire se jó igazán. Ezért ha valakit engedelmességre tud bírni, akkor azt hiszi, hogy számít az akarata, megéli azt, hogy hatékony. A hangja erős, feszült, gyakran éles, hangos, vagy éppen torka szakadtából ordibál. Kedvenc mondatai: „Te miért nem…?” „Miért mindig…?” „Te soha nem azt csinálod….”

vádló

 

Az okoskodó

 

Rendkívül korrekt, nagyon ésszerű, és az érzelmeknek még a nyomait sem mutatja. Nyugodtnak, hűvösnek, összeszedettnek látszik. Hangja unalmas, monoton, és imádja a hosszú, bonyolult idegen szavakat. Így legalább intelligensnek hiszi magát. Odabent pedig sérülékenynek érzi magát. A probléma, hogy élettelenné, hideggé válik.

 

A zavarodott

 

Amit mond vagy tesz, az egyáltalán nem kapcsolódik ahhoz, amit mások tesznek vagy mondanak. Soha nem a lényegre reagál. Hangja éneklő, legtöbbször nincs összhangban a szavaival. Semmibe veszi a többiek kérdéseit, saját témákkal hozakodik elő. Odabent pedig azt érzi, hogy senki sem törődik vele, neki nincs helye az emberek között.

 

Következmények

 

Az engesztelő stílus bűntudatot ébreszt, és ha felébresztem a bűntudatodat, akkor kímélni fogsz engem.

A vádló félelmet kelt, és akkor majd engedelmeskedsz nekem.

Az okoskodó irigységet ébreszt, ez pedig azt jelzi számomra, hogy érek valamit.

A zavarodott pedig viccelődést vált ki, és ha jókedvűvé teszlek, akkor talán elviselsz engem.

Csakhogy ezek a stílusok nem ébresztenek szeretetet, bizalmat, megbecsülést. Pedig erre vágyunk igazából.

Ha szeretnél javítani az önbecsüléseden, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videóit!

Ha a kommunikációs technikádat szeretnéd csiszolni, a Konfliktuskezelés a párkapcsolatban trénig lesz a te megoldásod.

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük