Gyereknevelés
Janosi Vali

Ezt tanuljuk a gimiben a szerelemről

Belegondoltatok már abba, hogy mit tanulnak a gimnazisták irodalom órán a szerelemről? Milyen képet kap egy mai tizenéves a házasságról? A négyéves gimnáziumi tananyagban nincs egyetlen olyan szerelemi történet sem, ami happy enddel végződne, vagy ami használható megoldást adna egy párkapcsolatban felmerülő kérdésekre. Nehéz helyzetek, hibás döntések, elfuserált, tönkrement életek. Az irodalomórákon ezzel találkoznak a gyerekek.

Tovább olvasom »
Belső gyermek
Janosi Vali

Az anyukáddal való viszonyod így befolyásolja a párkapcsolatodat

Amikor társat keresünk vagy éppen egy párkapcsolatban küszködünk a társunkkal, akkor a problémák gyökerét általában önmagunkban, a társunkban vagy éppen a körülményekben keressük. Arra nagyon ritkán gondolunk, hogy az édesanyánknak is lehet valami köze ahhoz, hogy a párkapcsolatunkban nem tudjuk megélni azt mély, szeretetteljes viszonyt, amire annyira vágyunk. És most nem arra gondolok, hogy anyám állandóan átjön, és zavarja a párommal való együttélésemet…

Tovább olvasom »
Gyereknevelés
Janosi Vali

Mennyire sérül a gyerek a válás miatt?

Azokban a házasságokban, ahol gyereket nevelnek, a menjek vagy maradjak kérdés rendszerint igen komoly dilemmává válik. Az amúgy is nehéz döntést súlyosbítja a szülői felelősség kérdése: mennyi kárt okozok a gyerekemnek azzal, ha elválok? Nem lenne jobb inkább tűrni a házasságban, csakhogy a gyerek ne sérüljön?

Tovább olvasom »
Gyereknevelés
Janosi Vali

Létezik-e dühöngésmentes gyereknevelés?

Amikor azt látod, hogy a gyereked a szemedbe nézve, vigyorogva kiönti a szőnyegre a kakaót, miközben te megszállottan visítod, hogy „neee!”, akkor sanszos, hogy a fenti kérdést olvasva azonnal elkattintasz. A szülők életében vannak olyan pillanatok, amikor szeretnék a gyereküket kilőni a Holdra. Egy Laura Markham nevű pszichológus viszont azt állítja, hogy még ezek a helyzetek is megoldhatók nyugodtan, békésen.

Tovább olvasom »
Gyereknevelés
Janosi Vali

Ki nevelje a gyereket? (Szülők kontra iskola)

Kinek a dolga a gyerek nevelése? A szülőké, akik hétköznap alig látják őket, vagy a tanároké, akik hetente két-három órát töltenek velük felső tagozatban, gimnáziumban, amúgy is túlterheltek és szinte minden fegyelmezési eszközt kivettek a kezükből? Ki és hogyan neveli manapság a gyerekeinket?

Tovább olvasom »