A boldogtalan emberek 5 szokása

Néha a körülmények nehezítik meg az életünket, de ha őszinték vagyunk, hamar belátjuk, hogy a boldogtalanságunk legfőbb forrásai többnyire mi magunk vagyunk: a gondolkodásmódunk, a viselkedésünk, a szokásaink.

 

boldogtalan

Összegyűjtöttem az öt leggyakoribb szokást és gondolkodásmódot, amivel megkeserítjük a saját életünket, és boldogtalanná tesszük magunkat.

 

1. Tökéletesek akarunk lenni

 

Először el kell érnem a tökéletes alakot, aztán a munkámban a legtökéletesebb eredményt, és meg kell találnom azt a férfit, aki a legtökéletesebb a világon. És majd akkor boldog lehetek. De csak akkor. Addig marad a kínlódás, küzdelem. Ez a gondolkodásmód a kisebbségi érzés előszobája, mert folyton azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, nem felelünk meg másoknak, képtelenek vagyunk tökéletesen teljesíteni. Ezért aztán soha nem fejezzük be a dolgainkat, mert addig csiszolgatjuk, amíg meg nem üti a belső mércét. (A perfekcionizmusról itt olvashatsz bővebben.)

 

Mit tehetsz ellene?

Érd be az elég jóval! Bármit is csinálsz, tudd abbahagyni, és ne csiszolgasd addig, amíg tökéletes nem lesz! Ne halogasd a dolgok befejezését! Tűzzél ki magadnak határidőt, és tartsd is be! Törik, szakad, a kitűzött időpontban engedd el a feladatot, bármilyen állapotban is van! Tudatosítsd magadban, hogy milyen árat fizetsz a perfekcionizmusodért!

Gondolj bele, hogy mennyi stresszt okoz benned és a körülötted élőkben az, hogy neked folyton csak a tökéletes kell! Se te nem érzed magad megfelelőnek, se a körülötted élők, hiszen valószínűleg tőlük is csak a tökéletes teljesítményt fogadod el. Ez a kapcsolataid megromlásához vezet.

 

2. Negatív gondolatok tengerében élsz

 

A negatív gondolatok elárasztják az agyadat, és sehol nincs egy sziget, ahol megpihenhetnél. Akárhová nézel, bármit hallgatsz, minden tele van negativitással. A körülötted élők ontják magukból a panaszt, ha bekapcsolod a tévét, internetet, dőlnek a rossz hírek. Ha pedig elzársz minden zajforrást, ott maradsz magadra a saját gondolataiddal, amelyek szintén nem szívderítőek. Tele vagy félelemmel, aggódással, szorongással a magad és a családod jövője miatt. Így aztán nehéz boldognak lenni.

 

Mit tehetsz ellene?

Helyettesítsd a negatív gondolatokat pozitívakkal, és egy tök új világ nyílik meg előtted. Töltsél több időt inspiráló, pozitív gondolkodású emberekkel, olvass erről könyveket, cikkeket, keress inspiráló blogokat, filmeket!

aggódás

3. A múlt hibáin rágódsz, és aggódsz a jövő miatt

 

Vagyis sohasem sikerül a jelenben élni. Te is tudod, hogy teljesen fölösleges azon rágódnod, hogy ki hogyan bántott meg a múltban, de képtelen vagy kiszakítani magadat a gondolataid fogságából. Nem mersz kilépni egy évek óta pocsék kapcsolatról, nincs bátorságod felmondani egy rettenetes munkahelyen, ahol kizsigerelnek, mert rettegsz a jövőtől.

 

Mit tehetsz ellene?

Próbálj minél több időt a jelenben tölteni! Fókuszálj arra, ami itt és most történik! Ha nagyon belecsavarodsz a gondolataidba, koncentrálj a légzésedre egy kicsit, majd figyeld meg a körülötted lévő embereket, dolgokat, használd minden érzékszervedet! Így könnyebben visszaránthatod magad a jelenbe. A múlt fájdalmai helyett próbálj inkább a céljaidra, terveidre összpontosítani!

 

4. Folyton másokhoz hasonlítgatod magadat

 

Összehasonlítod a házadat, kocsidat, testsúlyodat, ruhádat, életedet másokéval, és persze mindig te maradsz alul. Mások szebbek, vékonyabbak, gazdagabbak, sikeresebbek mint te. Ettől aztán az önbecsülésed a béka alfele irányába tendál.

Mit tehetsz ellene?

Hasonlítsd magadat magadhoz! Nézd meg, hogy honnan jöttél, és hová jutottál! Vizsgáld meg, hogy mit értél el! Egészen biztos, hogy vannak olyan területei az életednek, ahol komoly eredményeket tudsz felmutatni. Remélem, büszke vagy a teljesítményedre!

 

5. Zavar, hogy mit gondolnak rólad mások

 

Nem mersz semmi újba belevágni, mert rettegsz, hogy mit fognak gondolni rólad mások. Nem mered elmondani a véleményedet, mert attól rettegsz, hogy ha nem úgy gondolkodsz mint mások, hülyének néznek, kiközösítenek, hátrányok érnek a munkahelyeden. Őszintén? Minden esély megvan arra, hogy ez így lesz. Egészen biztos, hogy lesznek, akik furcsán néznek majd rád, pusmogni fognak a hátad mögött, de ha ez visszatart attól, hogy kezedbe vedd az életed irányítását, és belevágj valami újba, akkor soha nem fogod megvalósítani az álmaidat. És ha valamit bánni fogsz majd a halálos ágyadon, ez lesz az.

Mit tehetsz ellene?

Tudatosítsd magadban, hogy a te véleményednek, álmaidnak ugyanolyan létjogosultsága van, mint mások gondolatainak! Mások véleménye egyrészt nem biztos, hogy igaz, másrészt nem biztos, hogy számít. Hidd el, nem számít mindenkinek a véleménye! Ha a történelem során a tudósok garmadája adott volna a környezete véleményére, még mindig azt hinnék, hogy a Föld lapos, és mi vagyunk a világegyetem középpontja. Te csak csináld azt, amit jónak, hasznosnak és a magad számára kellemesnek tartasz, a többi pedig nem számít!

KATTINTS A LINKRE!

A boldogság felé vezető út legfontosabb eleme a pozitív önbecsülés. Nézd meg az Elbűvölő önbecsülés videós előadás-sorozatot!

Ha nem tudsz túllépni ezeken a rossz szokásokon, és szeretnél valóban boldog lenni, gyere el egy coaching beszélgetésre!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük