Brutális igazságok, amiket tudnod kell a párkapcsolatról

Sajnos az iskolákban nem tanítanak kapcsolat-tant, és a szirupos-szerelmes amerikai filmek sem a valóságra készítenek fel. Többek között ez is az oka annak, hogy számtalan harmincas nő még mindig rózsaszín leányálmokat dédelget arról, hogy milyen is lesz majd az, amikor rátalál az igazira.

döbbenet

Most igenis illúzióromboló szeretnék lenni, és vitát akarok provokálni. Azt szeretném, hogy beszélgessünk ezekről a kérdésekről, mert fontosak a tapasztalataitok, és nagyon tanulságos, ha megosztjuk egymással mindazt, amit eddig megéltünk. Íme, az én „igazság-listám”. (Azért azt hozzátenném, hogy nem szeretem megmondani a „tutit”, és az igazság szó helyett jobbat nem találtam.)

 

  1. Nem vagy tökéletes

Persze, tudom, sose állítottad magadról, és nagyon is tudod, hogy mi hibádzik a külsődben. De vajon azt tudod, hogy a véleményed nem azonos az isteni kinyilatkoztatással? Sőt, urambocsá’, néha napján tévedhetsz is? Vajon tisztában vagy a gyengeségeiddel? Tudod, hogy melyek azok a tulajdonságaid, amelyeken változtatnod kellene azért, hogy egy boldogabb, békésebb kapcsolatban éljél? És hajlandó vagy változtatni rajtuk? Vagy azt mondod, hogy „én már csak ilyen vagyok, szeressenek engem így, ahogy vagyok”?

  1. A „Nagy Ő” nem létezik

Tudom, már az is csalódással tölt el, hogy nincsen Mikulás, de sajnos (szerintem) a Nagy Ő sem létezik. Pontosabban több is van belőle. Egyetértek Popper Péterrel, aki azt állította, hogy életünk során négy-öt olyan emberrel is találkozunk, akiből Nagy Ő lehet, és akivel boldogan, vidáman le tudjuk élni az életünket. Csakhogy a Nagy Ő sokszor álruhában jön, és nehéz felismerni az örökké kócos szomszéd fiúban, vagy a rosszul öltözött diáktársunkban vagy kollégánkban. Pedig lehet, hogy megéri néha rászánni az időt és energiát…

 

  1. A párod sem tökéletes

Mint ahogy te sem vagy az, a párodtól sem érdemes elvárni a tökéletességet. Igen, szét fogja hagyni a szennyesét a patyolattiszta lakásodban, és nem fogja visszahajtani a WC-ülőkét, sőt az is lehet, hogy minden szabad percében sportközvetítést fog nézni. Akárkit is választasz, mindenkiben lesz valami, ami bosszantani fog. Két lehetőséged van: vagy találsz valakit, akinek a hülyeségeivel együtt tudsz élni, és mosolyogva eltűröd, vagy újra meg újra beállsz a sorba, ahol az új párokat osztogatják.

érzelmi zsarolás.jpg 2

 

  1. Kölcsönös tisztelet nélkül nem megy

Amikor az egyik fél képtelen belenyugodni abba, hogy a párja nem tökéletes, elkezdi a másikat piszkálni. Megpróbálja megváltoztatni, beszólogat neki, megalázó megjegyzéseket tesz. Ettől kezdve a párkapcsolat haldoklik, mert megkezdődik a kölcsönös adok-kapok. Ha ezt a pár nem tudja leállítani, keresztet vethetnek a kapcsolatukra. Mert kölcsönös tisztelet, megbecsülés nélkül csak folyamatosan fájdalmat okoznak egymásnak.

 

  1. Tökéletes párkapcsolat nem létezik

Nem létezik olyan párkapcsolat, amiben nonstop harmónia van. Ha nincs vita, veszekedés egy pár életében, az azt jelenti, hogy egyikük feladta a személyiségét, és néma bólogatójánossá változott. Ennek előbb-utóbb az lesz a következménye, hogy a domináns fél belefárad abba, hogy mindent neki kell eldöntenie, és nem fogja tisztelni a társát, akit egy tehetetlen, szerencsétlen lúzernek fog tartani. Vagyis elvész a tisztelet, lásd előző pont. Egy jó párkapcsolatnak tehát igenis része a vita, veszekedés, mert a különböző személyiségek eltérő igényeit igenis ütköztetni kell. Csak az nem mindegy, hogyan. A „helyes” konfliktuskezelésről itt olvashatsz.

 

  1. A bántalmazó partner soha nem fog megváltozni

Bántalmazás alatt nem csak azt értem, hogy megver, lökdös, fojtogat, hanem azt is bántalmazónak hívjuk, aki „csak” megaláz, beszabályoz, parancsolgat. Nem, nem fog megváltozni. Akkor sem, ha abbahagyja a piálást. Mindig is azt fogja gondolni, hogy te vagy a hibás. És igen, vannak „nászutas” szakaszok a kapcsolatotokban, amikor minden napfényesnek tűnik, és te azt hiszed, hogy végre rendbe jöttek a dolgaitok. De pár hét, hónap boldogság után menetrendszerűen újra következik majd a bántalmazás. Ne reménykedj, nem fog megváltozni! Sajnálom. Erről itt olvashatsz bővebben.

Persze a „brutális nagy igazságok” sora tetszés szerint folytatható. A lényeg, amit mondani szerettem volna: érdemes leszámolni a rózsaszín leányálmokkal, és akkor talán kevesebb csalódás éri az embert, és nagyobb eséllyel talál valakit, akivel – hogy közhelyes legyek – boldogan élhet, míg meg nem hal.

Ha szeretnél boldogabb párkapcsolatban élni, gyere, beszélgessünk róla!

Kövess a facebookon is, ahol naponta frissülő érdekességeket olvashatsz párkapcsolati témában!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük