Egy őszinte évértékelő 2020-ról

Sok kliensemmel tartottunk évértékelőt a héten, és láttam, hogy mennyire hasznos volt számukra, amikor összegyűjtöttük, mennyi mindent elértek az elmúlt évben. Jó volt látni, ahogy felcsillan a szemük, amikor végigtekintenek a megtett úton, és miként növekszik az önbecsülésük azáltal, hogy megálltak, és értékelték az évüket.

Gondoltam, ha nekik hasznos, nekem sem árthat. Persze ezt csinálhattam volna magamban is, mégis szeretném megosztani veletek, hogy lássátok: én is emberből vagyok. Nekem is vannak sikereim, de vannak nehézségeim, fájdalmaim és küzdelmeim is. Szeretnék rávilágítani, hogy a csillogó, sikeres felszín mögött mindig van árnyék. Nem egy csillogó Insta-világot akarok sugározni magamról, hanem a realitást.

Kezdjük a 2020-as összefoglalót a munka világával, aztán jöhet a magánélet is.

És akkor jött a Covid

 

Amikor 2020 első perceiben megilletődöttön koccintottunk a férjemmel, nem ilyen évre számítottunk. Kívántunk maguknak egészséget, békességet, sikert, és veszteség, gyászmentes évet. (2017 óta minden évben elvesztettünk legalább egy családtagot.)

Az év eleje szépen indult: rengeteg személyes coaching, tele volt a naptáram, előre rögzített személyes tréningek, előadások. Aztán márciusban beütött a vírus: le kellett mondanom az összes személyes találkozót. Féltettük magunkat, idős családtagjainkat. Úgy döntöttünk, a legkisebb kockázatot vállaljuk, és a lehető legkevesebbet érintkezünk a külvilággal. Megtehettük, hiszen a férjemnek otthoni munkát rendelt el a munkáltatója, én pedig az összes kliensemnek felajánlottam az online coachingot. Kábé a klienseim fele tudta megoldani, vállalni a közös munkának ezt a formáját. Sokaknak kicsi gyerekei vannak otthon, így képtelenek volt megoldani, hogy elszeparálódjanak akár csak egy órára is.

Akikkel viszont tovább dolgoztunk, azokkal remekül folyt tovább a munka. Ugyanúgy voltak megható, elérzékenyülős, rádöbbenős pillanataink, még párokkal is szuperül tudtam együtt dolgozni.

Tudom, hogy sokakat kiakasztotta a vírus okozta bezártság, őszintén szólva engem nem nagyon zavart. Erősen introvertált vagyok, nekem az a pihentető, ha csak kevesen vannak körülöttem, nem hiányzott a nagy társaság. Persze sokat jelentett, hogy a férjemmel együtt voltam bezárva, nem teljesen egyedül. Valahogy úgy gondoltam erre az egész helyzetre, hogy a nagyszüleim generációja ennél sokkal rosszabakat is megélt. Például a háború alatt pincébe zárva, élelem, esetleg víz, wc és Netflix nélkül sokkal rosszabb volt a helyzet. Ez egészen más perspektívába helyezte nekem a dolgokat. Aztán megpróbáltam azt kitalálni, hogyan hozhatjuk ki a bezártságból a legtöbbet. Március végén a következő terveim születtek:

  1. Régóta érlelődött bennem, hogy ideje lenne egy videós tananyag csomagot készíteni az élő tréningek és előadások mellé. Főként azoknak, akik vidéken, külföldön élnek, és nem tudnak eljutni az elő rendezvényekre.
  2. Mindig is imádtam tanulni, nekem valahogy ez megy a legjobban. Gondoltam, itt az ideje, hogy egy kicsit kiéljem magam.
  3. Mivel az utazási időm felszabadult, napi másfél órával többet olvashattam! Ez az álmaim netovábbja!
  4. Mivel napi 24 órában össze vagyunk zárva a férjemmel, végre több időnk jut közös programokra, és kipróbálhatjuk, milyen lesz nyugdíjasnak lenni.

 

Új honlap

 

Tavasszal nekiugrottunk a videók készítésének. Csináltunk 6 videós tudáscsomagot, hármat társkeresőknek és hármat gyakran veszekedő pároknak. Nagyrészt a már meglévő, élőben is futó előadásokból, tréningekből, de mindkét célcsoportnak készítettem egy-egy teljesen új tudásanyagot. Társkeresőknek a Hódíts online! címűt, ami segít felpörgetni a virtuális térben a társkeresést, pároknak pedig a Segítség! Duzzog a párom! című tudásanyagot. Azt láttam a mediációk során, hogy a leggyakoribb kommunikációs probléma, hogy az egyik fél a veszekedés során elnémul, és napokig tartó hűvös viselkedés, esetleg némaság következik.

A nyár folyamán ppt-ket készítettem, videókat vettünk fel, a férjem vágta őket. Ősszel pedig kezdődhetett az új honlap készítése. Baromi kemény munka volt megírni ezt a rengeteg szöveget, képeket keresni, webfejlesztővel egyeztetni, kialakítani az egységes képet. Végül hosszú várakozás után november végén el is tudott indulni az új honlap: működő párkapcsolat névvel, decemberben pedig lefutott rajta az első kampány, úgy, ahogy a marketingesektől tanultam.

 

Képzések, tanulás, olvasás

 

Ahogy említettem, lételemem a tanulás, olvasás. Olyan számomra mint a lélegzetvétel. A lakás minden helyiségében könyveket tárolok, olvasok. Nem azért mert buzgómócsing vagyok, hanem mert rettenetesen kíváncsi vagyok, és érdekel a világ. A sok tanulás járulékos haszna az lett, hogy 2020-ban életem anyagilag legsikeresebb évét zártam. Amikor 2016-ban otthagytam az iskolát, és valaki megmondja, hogy öt év múlva mennyit fogok keresni, bezáratom a diliházba, de minimum kiröhögöm. A rengeteg tanulás idénre ért össze. (Lehet, hogy nem tudod, de nem adtam fel teljesen a tanár identitásomat: van két töri érettségire felkészítő vállalkozásom: emelt történelem és a Töri suli, itt online formában érettségire készítek fel diákokat.) A legtöbb sikerről szóló könyv arról beszél, hogy az igazán sikeres emberek minden nap tanulnak valamit. Nos, igen, igazuk van! A tudás megtérül, ha jól használjuk.

Nézzük, mi mindent tanultam idén!

 

  • Még januárban és februárban részt vettem két mediációs képzésen, ahol új technikákat, módszereket tanultam.
  • Mivel nagyon sok szülővel dolgozom, akik kamasz gyereket nevelnek, és rendszeresen írok a Családinetnek kamasz témában, gondoltam, hasznos lehet egy tréning, ami az elég jó szülőségről szól. Így részt vettem a Louis házaspár Szingapúrból közvetített online tréningjén. A módszer a sématerápián alapul, és szuper volt rendszerben látni, hogy a gyerekkorban betöltetlen érzelmi szükségletek hogyan juttatnak el minket oda, hogy felnőtt korunkra annyi „rossz” sémával, működésmóddal rendelkezünk.
  • Nagyon régóta nézegettem a tranzakcióanalitkus alapképzést is (TA-101). A módszer a játszmákról és az énállapotainkról szól. Az ősz folyamán végre sikerült ezt is elvégezni. Bár sokat tanultam már a játszmaelméletről korábban, rengeteg AHA-élményem keletkezett.
  • Még mielőtt főállású vállalkozó lettem, rádöbbentem, hogy egyetlen vállalkozás sem prosperál marketing nélkül. Az elmúlt években is tanultam már marketinget, de idén végre valahogy ez is rendszerré ért össze a fejemben. Óriási hála ezért Domán Zsoltnak és a Do marketing csapatának, akiktől elképesztően sokat tanultam idén! A Do marketing klub anyagai egyedülállóak abból a szempontból, hogy rendszerben mutatják meg a marketing alapjait. Ha vállalkozáson gondolkozol, kezdd náluk a tanulást! Domán Zsolt és munkatársai segítőkész és nagyon hiteles emberek! (Ja, nem fizetnek nekem a reklámért, tényleg szívből lelkesedem értük!)
  • És az angol! Nagy mumus volt nekem, mert szent meggyőződésem volt, hogy nincs nyelvérzékem, és bár több évtizede tanulok angolul, egészen idén nyárig képtelen voltam a hangzó szöveget megérteni. Amikor pedig meg kellett volna szólalnom, úgy éreztem, hogy az IQ-m 100 pontot esik, és egy óvodás szintjén beszélek. Nos, jelentem, az áttörés idén megtörtént, hála S. Magda Zsuzsinak, akivel szuper angol óráink vannak! Mert nem nyelvet tanulunk, hanem Amerika és Budapest történetét beszélgettük át idén. Olvasunk, videókat nézünk (persze angolul), beszélgetünk, érdekességeket osztunk meg egymással. És az eredmény: képes vagyok értelmes dolgokról (amerikai alkotmány) folyékonyan beszélgetni, és nem tör rám a pánik, amikor Zsuzsi begyorsul, és elkezdi angolul tolni a mondanivalóját.
  • Ja és persze rengeteget olvastam: törit, pszichológiát, regényeket.

 

Ami hiányzott

 

Na, jó, azért a karantén alatt nekem is hiányoztak dolgok. A legjobban a könyvtár. Totál kiakadtam, amikor bezártak! Ahogy mondtam, nem élet az életem könyv nélkül. Persze megoldottam: az év elején üres könyvespolcom decemberre megtelt…

Nagyon hiányzott a barátokkal való személyes találkozás, amit nyáron könnyebb volt szabad téren megoldani, télre pedig maradt az online forma. Hiányzik a mozi, színház, kávéház és az utazás. Annak ellenére, hogy nagyrészt be voltunk zárva, azért sikerült néhány helyre kimozdulni. Jártunk Szekszárdon, Pécsen, Pécsváradon, Kalocsán, sokat kirándultunk a Pilisben, Börzsönyben, sőt Karintiába is eljutottunk a nyáron. De azért már jó hosszú a 2021-es bakancslistánk!

 

Ami nehéz volt

 

Ahogy írtam, nincs olyan, hogy minden fényes. Az idei évem árnyoldala a származási családom volt. Gyakorlatilag széthullott, kapcsolatok szakadtak meg – úgy tűnik végleg. A gyászt – bár nem halt meg senki – idén sem úsztam meg. Egy olyan szűken vett családi kapcsolatom szakadt meg, amit sziklaszilárdnak hittem, és a férjem mellett a legfontosabb kapcsolatom volt. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy a generációk óta hordozott sérülések totál tönkre teszik az unokák, dédunokák életét, ha a családtagok nem dolgozzák fel a sebeiket, nem válnak le a szülőkről, nem dolgozzák át a személyiségüket.

Talán nem meglepő, hogy mindez kihatott az egészségemre is. Még az év elején derült ki, hogy van egy epekövem, ami családi történések hatására bemozdult (igen, pontosan tudom fájdalmas eseményhez kötni!), és egy kellemetlen estén elindult kifelé. Néhány óra alatt a műtőasztalon találtam magamat. Elég sokkoló élmény volt. A gyógyulás, felépülés már rendben ment és masszív súlyvesztéssel járt (hurrá!). De nagy tanulság, hogy óriási felelősségem van abban magam felé, hogy legközelebb azonnal segítséget kérek, ha ekkora veszteség ér.

 

Házasság

 

Ahogy írtam az elején, a férjemmel napi 24 órában össze voltunk zárva idén, és meglepő módon remekül bírtuk. (Ahogy egy kedves barátunk fogalmazott: „Zoli türelmében mindig bízhatunk.”) Valóban sokszor feszegettem a türelmi határokat, és néha jó lett volna legalább pár órára egyedül lenni, de összességében véve még mindig szeretjük és tiszteljük egymást, és nem mentünk egymás agyára. Inkább még jobban összekovácsolt minket ez az év: a sikerek, a közös munka, a szomorúság és a rengeteg közös program. Mert arra figyeltünk, hogy hetente legalább egyszer valami színes újdonságot vigyünk a házasságunkba. Ez lehetett egy új étel főzése, kirándulás ismeretlen helyre. Ezt az évet is végigbeszélgettük: kovácsoltunk új terveket 2021-re, rengeteget sétáltunk a környéken. Idén készülünk a tizedik házassági évfordulónkra, és nagyon bízunk benne, hogy július végén már egy szuper helyen ünnepelhetünk.

Ha szívesen tanulnál a videós tudásanyagok segítségével itt tudsz válogatni!

Ha inkább személyes segítségre lenne szükséged, akkor jöhetsz:

Társkereső coachingra

Párkapcsolati mediációra

Családi mediációra

 

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük