Együttélés egy dühöngővel

Együtt élni egy dühöngő felnőttel, maga a pokol. Soha nem tudhatod, hogy mi következik, hogy milyen hangulatban jön haza, hogy ami tegnap még vicces volt, ma nem ingerli-e fékezhetetlen dühkitörésre. Tehetetlen vagy és rettegsz. Gyakran az életedért.

Nagyon sok gyerek és felnőtt él olyan családban, ahol az egyik felnőtt fékezhetetlen dühkitöréseket produkál a legváratlanabb helyzetekben. A család ilyenkor tehetetlennek érzi magát, mert bármit is tesznek, akármilyen szép szóval próbálják is meggyőzni az őrjöngő családtagot, nem képesek őt rávenni arra, hogy fékezze meg az indulatait. Sokan mentegetik ilyenkor az agresszort, hogy „nem rossz ember ő, csak hirtelen haragú”, vagy „valójában aranyszíve van, bármit kérsz tőle, teljesíti, csak éppen érzékeny”. És eltűrik az ordítást, vádaskodást, tárgyakkal való dobálózást.

 

A dühöngő

 

Milyen ember is ő valójában? Tele van feszültséggel és félelemmel, amely a dühöngésben robban ki. A legbelső félelme, hogy nem szerethető és elnyomható. Ezért mindent elkövet, hogy ő legyen a domináns, aki uralkodik a többieken. A dühkitöréseiben oldódnak a belső feszültségei, és eléri azt, hogy a környezete rettegjen tőle, és eszükbe se jusson fellázadni ellene, vagy megkérdőjelezni a hatalmát.

A dühe gyakran irracionális és fékezhetetlen. Többnyire semmi köze nincs az áldozata viselkedéséhez, bár igyekszik meggyőzni a környezetét arról, hogy maguknak köszönhetik az újabb kirohanást. Soha, de soha nem kérnek bocsánatot, mert nem érzik hibásnak a viselkedésüket. Számukra a világ legtermészetesebb dolga, hogy a haragjukat a környezetükre zúdítják. Az sem érdekli őket, hogy a családjuk retteg tőlük. Némelyiküket külön büszkeséggel tölti el az „alattvalók” rettegése.

Ha beismernék, hogy hibásan viselkednek, le kellene mondaniuk arról, hogy szabadon kisüthessék a feszültségeiket, és le kellene mondaniuk az uralomvágyukról is. Erre nem képesek, mert állandó feszültségben élnek, szükségük van erre a két dologra, hogy legalább néha, kis időre megkönnyebbülést találjanak.

 

Az áldozat

 

Az áldozat általában mindent elkövet, hogy ne ingerelje a dühöngőt. Kikerüli, a kedvére tesz, igyekszik, állandó készenléti állapotban van. Sokan elhiszik, hogy a hibás viselkedésükkel maguk váltják ki az újabb és újabb őrjöngéseket, és hibásnak, bűnösnek érzik magukat. Az önbecsülésük olyan súlyosan sérül, hogy egy idő után már képtelenek kilépni a bántalmazó kapcsolatból, mert nem hiszik el, hogy jobb sorsra érdemesek. A fatalisták, istenhívők pedig egyenesen azt állítják, hogy az Isten mérte rájuk ezt a csapást, nekik ezt ki kell bírniuk.

Vannak áldozatok, akik megpróbálnak nyugodtak, kiegyensúlyozottak maradni, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy fenntartsák a nyugalmukat – és kifelé a normális család látszatát. Ez az óriási erőfeszítés azonban minden erejüket felemészti. Ráadásul ha a dühöngő látja, hogy nem sikerül térdre kényszerítenie az áldozatát, akkor fokozni fogja a terrort, még gyakoribb és még hangosabb lesz a dühkitörés, esetleg átmegy tettlegességbe.

Az áldozat többnyire képtelen elszakadni a dühöngőtől. Mivel gyakran hallja a társától, hogy „túlzol, már megint félremagyarázod a dolgokat”, gyakran az áldozat sem biztos abban, hogy ő valójában áldozat. Mivel a társa gyakran kigúnyolja az érzéseit, azt gondolhatja, hogy nincs joga felháborodni ezen a bánásmódon. Mivel általában nincs összehasonlítási alapja, azt hiszi, hogy ez a „normális” párkapcsolat.

 

A kiút

 

Piszkosul nehéz. A legjobb azonnal eltávolodni a dühöngőtől, és megszakítani vele minden kapcsolatot. Ez azonban gyakran lehetetlen, mert az illető családtag (szülő vagy testvér), vagy éppen nagyon keményen manipulál és fenyeget.

Érdemes felkeresni egy pszichológust, és segítséget kérni az önbecsülés újraépítéséhez, és ahhoz, hogy segítsen rálátni a dolgokra, megkeresni a szabadulás útját.

A dühöngő megváltoztatása szinte teljességgel lehetetlen, ha egyáltalán nem látja be, hogy mennyire bántó a viselkedése. Az egyetlen kiút, ha az áldozat kér segítséget.

KATTINTS A LINKRE!

Ha szeretnél kikerülni ebből az ördögi körből, a párkapcsolati coachingon egyénre szabott megoldást keresünk. (Akár úgy is, ha egyedül jössz!)

Ha inkább videós előadásokat néznél a párkapcsolati problémák megoldásáról, nézd meg a Mentőcsomag veszekedő pároknak tudásanyagot!

7 dolog, amit ne csinálj többet veszekedés közben
Találd meg gyorsan az Igazit a sikeres társkeresők 10 titkával!
Kategória
Hozzászólások

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük